Kαι δεύτερο πύραυλο μετέφερε στην ανατολική ακτή
ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΠΙΣΩ Η ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ
Τεντώνει το σχοινί η Βόρεια Κορέα, καθώς, καθώς όπως μετέδωσαν νοτιοκορεατικές πηγές, το καθεστώς της Πιονγιανγκ αναπτύσσει και δεύτερο πύραυλο στην ανατολική ακτή της χώρας. Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, η εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρειο Κορέα μπορεί να πραγματοποιηθεί σύντομα.
Ο δεύτερος πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς που μετέφερε η Β. Κορέα στην ανατολική της ακτή έχει τοποθετηθεί σε κινητό εκτοξευτήρα, μετέδωσε πριν από λίγο το νοτιο-κορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο ως πηγή της πληροφορίας κυβερνητικό αξιωματούχο στη Σεούλ.
Το υπουργείο Αμυνας της Νότιας Κορέας, το οποίο επιβεβαίωσε χθες την εγκατάσταση του πρώτου πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς στην ανατολική ακτή της Βόρειας Κορέας, δεν σχολίασε την πληροφορία.
“Επιβεβαιώθηκε ότι η Βόρεια Κορέα μετέφερε με τρένο, στην αρχή της εβδομάδας, δύο πυραύλους Musudan μεσαίου βεληνεκούς προς την ακτή και τους εγκατέστησε σε δύο οχήματα εξοπλισμένα με σύστημα εκτόξευσης”, δήλωσε ο νοτιο-κορεάτης αξιωματούχος, σύμφωνα με το Yonhap.
Ο πύραυλος Musudan, ο οποίος αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης τον Οκτώβριο του 2010, διαθέτει, θεωρητικά, βεληνεκές 3.000 χιλιομέτρων και την ικανότητα να πλήξει την Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.
Το βεληνεκές του μπορεί να φθάσει τα 4.000 εάν έχει ελαφριά γόμωση και, κατά συνέπεια, έχει θεωρητικά την ικανότητα να πλήξει το νησί Γκουάμ στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου βρίσκονται σημαντικές αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις.
“Οπως φαίνεται, ο Βορράς είναι έτοιμος να εκτοξεύσει αυτούς τους πυραύλους χωρίς προειδοποίηση”, δήλωσε ο νοτιοκορεάτης αξιωματούχος.
Στρατιωτικές πηγές της Νότιας Κορέας δήλωσαν πάντως στο πρακτορείο Yonhap ότι η Πιονγκγιάνγκ είναι πιθανόν να εκτοξεύσει πύραυλο στις 15 Απριλίου, στην επέτειο της γέννησης του ιδρυτή του βορειο-κορεατικού κομμουνιστικού καθεστώτος Κιμ Ιλ-Σουνγκ, που πέθανε το 1994.
Προειδοποιώντας ότι η πυρηνική απειλή δεν είναι παιχνίδι, ο νοτιοκορεάτης γ. γ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες που θα είχε μία ενδεχόμενη σύρραξη στην κορεατική χερσόνησο τονίζοντας πως η Βόρειος Κορέα με την πολεμική ρητορική της το… τράβηξε πολύ.
Σε καθεστώς υψίστης ετοιμότητας βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα ο στρατός της Κίνας. ενώ η Ρωσία, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε πως εξανεμίζονται τα περιθώρια διαπραγματεύσεων με τη Πιονγιανγκ καθώς αγνοεί κατ’ εξακολούθηση τις αποφάσεις του Συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ.
Από το Λονδίνο, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμεροιν παραδέχτηκε ότι το καθεστώς της Πιονγιανγκ διαθέτει πυρηνικές δυνατότητες και θα μπορούσε να πλήξει ακόμα και το Λονδίνο.
Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ κάλεσαν την Πιονγιάνγκ να σταματήσει τις απειλές και άρχισαν να μεταφέρουν ένα σύγχρονο πυραυλικό αμυντικό σύστημα στο νησί Γκουάμ του Ειρηνικού.
Πάντως δεν είναι τυχαίο το ότι οι Βορειοκορετάτες τοποθετούν στην ανατολική ακτή της χώρας τους πυραύλους. Πιστεύεται ότι τα κεντρικά στρατιωτικά κέντρα ερευνών της Πιονγιάνγκ βρίσκονται στα ανατολικά, καθώς από εκεί έχει κάνει στο παρελθόν δοκιμές πυραύλων, ενώ στο ανατολικό κομμάτι της χώρας έγιναν και οι τρεις πυρηνικές δοκιμές της.
Στο μεταξύ, ανώτερος αξιωματούχος της Νότιας Κορέας προειδοποίησε πριν από λίγο ότι ο αντίκτυπος που έχει προκληθεί στις αγορές εξαιτίας έκρυθμης κατάστασης με τη Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να κρατήσει πολύ καιρό ακόμα, ενώ υποσχέθηκε να αναλάβει γρήγορη και αποφασιστική δράση προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, αν κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο.
Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο υφυπουργός Οικονομικών Τσου Κιανγκ-χο κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με ανώτερους αξιωματούχους των οικονομικών, με θέμα τα πιθανά μέτρα που μπορούν να ληφθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα στις αγορές.
Την ίδια ώρα, η Νότιος Κορέα είναι πρόθυμη να «απομακρύνει» τους Νοτιοκορεάτες εργαζομένους από την -αποκλεισμένη- βιομηχανική ζώνη του Καεσόνγκ στη Βόρειο Κορέα, όπως ανέφερε η Σεούλ, σε περίπτωση που η κατάσταση γίνει επικίνδυνη.
Η Πιόνγιανγκ απέκλεισε αυτή την εβδομάδα την πρόσβαση στο Καεσόνγκ, βιομηχανική περιοχή μερικά χιλιόμετρα βόρεια των ενδοκορεατικών συνόρων που διαχειρίζονται από κοινού οι δύο πλευρές. Ως μοναδικό απτό σημάδι συνεργασίας Βορείου και Νοτίου Κορέας, το τι συμβαίνει με το Καεσόνγκ έχει καταλήξει να θεωρείται «θερμόμετρο» σε περιόδους κρίσης.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr