Το προσωπικό των ξένων πρεσβειών στην Πιονγιάνγκ παραμένει στη θέση του, παρά τις δηλώσεις της Βορείου Κορέας ότι ενώ κλιμακώνεται η ένταση «δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ασφάλεια των διπλωματών».

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Νοτίου Κορέας, Yonhap, ανέφερε, επικαλούμενο κυβερνητικό αξιωματούχο, ότι οι διπλωματικές αποστολές στην Πιονγιάνγκ αγνοούν την πρόταση της Βορείου Κορέας να απομακρυνθούν από τη χώρα.

«Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει ξένη αποστολή που ετοιμάζεται να φύγει από την Πιονγιάνγκ» είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί.

«Οι περισσότερες ξένες κυβερνήσεις θεωρούν ότι το μήνυμα της Βορείου Κορέας είναι ένας τρόπος κλιμάκωσης της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο» πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Παράλληλα, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε το Σάββατο πως «σε αυτό το στάδιο» η πρεσβεία του στη Βόρεια Κορέα μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί, αλλά διευκρίνισε πως η κατάσταση της ασφάλειάς της επανεκτιμάται διαρκώς.

«Η ασφάλεια της γερμανικής πρεσβείας και η έκθεσή της σε κίνδυνο βρίσκονται υπό συνεχή εκτίμηση. Ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε ενημερώνεται διαρκώς», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γερμανικό υπουργείο.

«Όσον αφορά την ασφάλεια της πρεσβείας, υπάρχουν διαρκείς διαβουλεύσεις, ιδιαίτερα με τους άλλους ξένους εταίρους, οι οποίοι έχουν επίσης πρεσβείες» στη Βόρεια Κορέα, προσθέτει η ανακοίνωση.

Οι επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών των επτά χωρών της ΕΕ που είναι παρούσες στη Βόρειο Κορέα πρόκειται να συζητήσουν το Σάββατο στην Πιονγιάνγκ την ενδεχόμενη αποχώρησή τους εξαιτίας της επιδείνωσης των εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο.

Οι χώρες αυτές, εκτός της Γερμανίας, είναι η Βρετανία, η Σουηδία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Τσεχία και η Βουλγαρία.

Το γερμανικό υπουργείο, το οποίο έχει οκτώ διπλωμάτες διαπιστευμένους στην Πιονγιάνγκ, καταδίκασε στην ανακοίνωσή του, την «πολεμική ρητορική» της Βορείου Κορέας, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα «επικίνδυνο παιχνίδι» για τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν παρατηρηθεί κινήσεις προετοιμασίας της Βορείου Κορέας –και αντίστοιχες από τη Νότια– σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης.

Η Πιονγιάνγκ μετακίνησε συστοιχίες πυραύλων στην ανατολική ακτή της, ενώ η Σεούλ αποστέλλει και αυτή πολεμικά πλοία με αυξημένες αντιπυραυλικές δυνατότητες στις ανατολικές και στις δυτικές ακτές της.

Επισήμως, η Νότιος Κορέα προσπαθεί να κατεβάσει τους τόνους και να απαντήσει με ψυχραιμία στις βορειοκορεατικές απειλές, ενώ στηρίζεται και στην ισχυρή προστασία των ΗΠΑ που έχουν ενισχύσει τις -ήδη ισχυρές- δυνάμεις τους, λόγω και κοινών γυμνασίων που επέσυραν την οργή της Βορείου Κορέας.

Την Παρασκευή το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Κίνας, Xinhua, μετέδωσε δηλώσεις του βορειοκορεάτη υπουργού Εξωτερικών, σύμφωνα με τις οποίες το θέμα δεν είναι πλέον εάν, αλλά πότε θα ξεσπάσει ο πόλεμος.

Την ίδια στιγμή, αναλυτές εκτιμούν ότι το τελευταίο ξέσπασμα της Βορείου Κορέας μπορεί να οδηγήσει σε μια αναπάντεχη σινο-αμερικανική προσέγγιση.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κερτ Κάμπελ, «αρχιτέκτονας» της ασιατικής πολιτικής της κυβέρνησης Ομπάμα στην Ασία, παρατήρησε μια μικρή αλλαγή στον κινέζικο τρόπο σκέψης.

Το Πεκίνο χαρακτήρισε «λυπηρές» τις κινήσεις της Πιονγιάνγκ, γεγονός που αποτελεί ηχηρό «χαστούκι», καθώς προέρχεται από τον μεγαλύτερο οικονομικό και διπλωματικό σύμμαχο της Βορείου Κορέας.

«Πιστεύω ότι αναγνωρίζουν ότι οι πράξεις της Βορείου Κορέας τους τελευταίους μήνες και τα τελευταία χρόνια είναι αντίθετες με τα δικά τους εθνικά συμφέροντα» δήλωσε ο Κερτ Κάμπελ, τονίζοντας ότι οι κινήσεις της Πιονγιάνγκ «έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη και την αυτοπεποίθηση του Πεκίνου».

Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ, δήλωσε ότι υπάρχει «καλή συμμαχία» ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα στο θέμα της Βορείου Κορέας.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ