Επτά συγκρούσεις που οδηγούν στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο
ΕΠΙΦΟΒΟ ΜΕΛΛΟΝ
Η πρόσφατη κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, οι αυξανόμενες φιλοδοξίες, η χρηματοπιστωτική κρίση έχουν αυξήσει την πιθανότητα νέων συγκρούσεων.
Η ρωσική ιστοσελίδα Rbc.ru με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες και πολιτικούς επιστήμονες εντόπισαν επτά πιθανές πηγές των πολέμων στο εγγύς μέλλον.
ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ
Ένα από τα βασικά προβλήματα της διεθνούς πολιτικής, η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι έτοιμη να προκαλέσει το ξέσπασμα στρατιωτικών επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας, σχετίζεται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Ο επικεφαλής του Κέντρου Στρατιωτικής Πρόγνωσης Anatoly Tsyganok, πιστεύει ότι μια στρατιωτική λύση στο ιρανικό πυρηνικό ζήτημα «από τη πλευρά των Αμερικανών, των Ισραηλινών ή με κοινή τους προσπάθεια» είναι το πιο πιθανό σενάριο για το εγγύς μέλλον.
Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένους εμπειρογνώμονες, μια υποτιθέμενη “συνωμοσία” της Ισλαμικής Δημοκρατίας είναι μόνο ένα πρόσχημα για το ξέσπασμα της σύγκρουσης.
«Ο κύριος λόγος για να ξεκινήσει έναν πόλεμος κατά του Ιράν είναι να χτυπηθεί το κέντρο σταθερότητας του ισλαμικού κόσμου που εκπροσωπείται από το Ιράν. Και το κέντρο είναι αυστηρά αντιδυτικό, το οποίο κάτω ορισμένες συνθήκες θα μπορούσε να ενοποιήσει τις γύρω ισλαμικές χώρες », δήλωσε ο δόκτωρ των στρατιωτικών επιστημών, Konstantin Sivkov.
ΕΝΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η Μέση Ανατολή μοιάζει όλο και περισσότερο σαν μια πυριτιδαποθήκη που μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή.
«Είναι δύσκολο να προβλέψουμε τι και πού … Το επίπεδο της προετοιμασίας μιας τέτοιας εξέλιξης είναι πολύ υψηλό, έτσι ώστε από τον αφρικάνικο Ατλαντικό δηλαδή τη Μαυριτανία και το Μαρόκο μέχρι τα σύνορα της ινδικής υποηπείρου στα επόμενα δύο χρόνια μπορεί να συμβούν τα πάντα», είπε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου της Μέσης Ανατολής Yevgeny Satanovsky.
Η πρώτη πραγματική σύγκρουση μπορεί να συμβεί στη Συρία, όπου τον περασμένο Μάρτιο άρχισε η αναταραχή, με την «Αραβική Άνοιξη». Οι ειδικοί λένε ότι σε ένα έτος εκλογών, οι ΗΠΑ δεν θα παρέμβουν στην σύγκρουση της Συρίας. Ωστόσο, δεν αποκλείει τη παροχή βοήθειας στην αντιπολίτευση της Συρίας, με τη μορφή χρήματος και των όπλων.
Η ΚΙΝΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΤΕΘΕΙ
Η σταθερότητα της Κίνας σε οικονομικές και πολιτικές της θέσεις, επίσης, αναφέρεται ως ένα από τα πιθανά σενάρια για τις μελλοντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Οι πιθανοί αντίπαλοι του γίγαντα της Ασίας είναι για παράδειγμα, το Βιετνάμ,η Ταϊβάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ινδία και ακόμη και η Ρωσία, τα ανατολικά και αραιοκατοικημένα εδάφη της οποίας, αποτελούν νόστιμο μεζέ για την ασιατική χώρα.
Η ταχεία ανάπτυξη της Κίνας δημιουργεί πολλά προβλήματα για τη ίδια την χώρα, τόσο δημογραφικά όσο οικονομικά και οικολογικά. Η στρατιωτική επέκταση του Πεκίνου μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί μια σοβαρή κρίση Οι ειδικοί τονίζουν ότι ο πιο πιθανός πόλεμος θα είναι μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.
ΚΟΡΕΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΛΛΗΣ ΚΟΡΕΑΣ
Μια άλλη πηγή έντασης είναι η κορεατική χερσόνησος (όπου μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξε μια αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών, με διαφορετικές ιδεολογίες), η οποία έχει όλες τις πιθανότητες για να εισέλθει σε μία φάση ένοπλης σύρραξης. Παρά το γεγονός ότι το Φεβρουάριο του περασμένου έτους προσπάθησαν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η σχέση μεταξύ τους δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως «καλή γειτνίαση».
Ένα σημαντικό ζήτημα στην κορεατική σύγκρουση είναι τα πυρηνικά όπλα που διαθέτει η Βόρεια Κορέα.
ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα είναι ανησυχητικό το μέλλον στο έδαφος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Στο κέντρο των εντάσεων υποδεικνύουν ένα μακροχρόνιο πρόβλημα: τη σύγκρουση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Επιπλέον οι τωρινές σχέσεις μεταξύ του Τατζικιστάν και του Ουζμπεκιστάν προκαλούν ανησυχίες, η τοποθέτηση ναρκών στα σύνορά τους, υπό το φως των προβλημάτων της μεταφοράς των εμπορευμάτων και της διαμάχης γύρω από το υδροηλεκτρικό Rogunskaya.
ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΤΟΥΑΡΕΓΚ
Σύμφωνα με τους ειδικούς, στο εγγύς μέλλον, οι αφρικανικές χώρες παραμένουν από τα πιο καυτά σημεία στον παγκόσμιο χάρτη
Η κύρια αιτία των μεγάλων συγκρούσεων στην ήπειρο θα είναι η εξέγερση των Τουαρέγκ. Είναι μια νομαδική φυλή, που εδώ και πολλά χρόνια αγωνίζεται για το δικό της κράτος, ενώ πολλοί αντάρτες έχουν υπηρετήσει σε επίλεκτες μονάδες του Μουαμάρ Καντάφι.
Μια άλλη αιτία σοβαρών συγκρούσεων θα είναι ο αγώνας για τα κοιτάσματα ουρανίου που ανήκουν στους Γάλλους και στους Κινέζους και τα πήραν οι Τουαρέγκ.
Ανάμεσα στις κύριες πηγές έντασης συγκαταλέγονται η Λιβυή, το Σουδάν, η Ερυθραία και η Αιθιοπία, αλλά είναι πιθανό ότι μια εξέγερση θα μπορούσε να ξεσπάσει “οπουδήποτε και οποτεδήποτε”.
Ο ΤΡΙΤΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Ο όρος «Τρίτος Παγκόσμιο Πόλεμος» δεν υπάρχει μόνο στον τομέα της “φαντασίας”, λένε οι ειδικοί. Με αυτή την έννοια επισημαίνουν ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να προκύψει από την παγκόσμια οικονομική κρίση και τους συνασπισμούς που θα σχηματιστούν με βάση το τι θα επιλέξουν οι χώρες όσον αφορά την παγκόσμια τάξη: ένα μοντέλο κυριαρχίας των ανεπτυγμένων χωρών και ένα μοντέλο ενός πολυπολικού κόσμου.
Η πρώτη συμμαχία, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, θα πρέπει να καθοδηγείται από το ΝΑΤΟ υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών, η δεύτερη δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Ωστόσο, ο Δρ των στρατιωτικών επιστημών Κ. Sivkov πιστεύει ότι «ως πρότυπο μιας τέτοιας ένωσης , θα μπορούσε να χρησιμεύσει
ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) και ο Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO)”.
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος θα λειτουργήσει ως μια πλατφόρμα έκθεσης των νέων τύπων όπλων που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ή έχουν απαγορευτεί, συμπεριλαμβανομένων και των όπλων μαζικής καταστροφής.
Αν ξεσπάσει, θα επηρεάσει ένα μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού, καλύπτοντας σχεδόν όλες τις ηπείρους, τους ωκεανούς και τις θάλασσες. “Τελικά θα μπορούσε να καλύψει μια περίοδο μεταξύ 6 και 7 με 25 και 30 χρόνων. Μπορεί να συμμετέχουν στις εχθροπραξίες πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι και από τις δύο πλευρές. Η πλήρης δημογραφική απώλεια του παγκόσμιου πληθυσμού θα μπορούσε να υπερβεί εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους », προβλέπει ο Sivkov.
Από την Ισπανική ιστοσελίδα urgente24
Απόδοση – Θωμαή Στεφανοπούλου
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr