Σε έναν … μαραθώνιο ερευνών επιδόθηκαν οι αρχές ασφαλείας στις ΗΠΑ, ελάχιστα λεπτά μετά τις φονικές εκρήξεις βομβών στον Μαραθώνιο της Βοστόνης, που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον τρία άτομα και άφησαν πίσω τους πολλές δεκάδες τραυματίες.

Αρχικά καταγράφηκαν δύο εκρήξεις, με διαφορά ελάχιστων δευτερολέπτων, ενώ η αστυνομία της Βοστόνης επιβεβαίωσε λίγο πριν τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) και τρίτη έκρηξη και πυρκαγιά στην επίσημη βιβλιοθήκη της Βοστόνης. Στη συνέχεια πάντως ο Δήμαρχος της πόλης επιχείρησε να αποσυνδέσει τα γεγονότα, λέγοντας πως στο κτίριο της βιβλιοθήκης ξέσπασε πυρκαγιά από άλλη αιτία…

Αμέσως μετά το πρώτο σοκ, πολλοί ήταν αυτοί που φοβήθηκαν μια νέα 11η Σεπτεμβρίου, ιδίως όταν μετά από λίγη ώρα δύο ακόμα εκρηκτικοί μηχανισμοί βρέθηκαν στην Boulston str. οι οποίοι πάντως εξουδετερώθηκαν και δεν εξερράγησαν. Αργότερα τη νύχτα η Wall Street Journal μετέδιδε πως οι εκρηκτικοί μηχανισμοί που βρέθηκαν και απενεργοποιήθηκαν ήταν συνολικά πέντε!

Αμέσως ανέλαβαν δράση τόσο το FBI, όσο και η υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA), με πρώτο τους μέλημα να τεθούν προσωρινοί περιορισμοί των πτήσεων στη Βοστόνη, με το αεροδρόμιο να ανοίγει τελικώς ξανά μετά από κάποιες ώρες. Προληπτικά εκκενώθηκε και το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ ενώ αυστηρά είναι ακόμα και τώρα τα μέτρα της ασφαλείας σε όλους τους δημόσιους χώρους των μεγαλουπόλεων των Η.Π.Α. Την ίδια ώρα η αστυνομία απηύθυνε έκκληση στους πολίτες της Βοστόνης να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Ανάμεσα στα προληπτικά μέτρα ήταν και το κλείσιμο του δικτύου κινητής τηλεφωνίας στην Βοστόνη ώστε να αποφευχθεί πιθανή ασύρματη πυροδότηση εκρηκτικών μηχανισμών. Επισήμως το δίκτυο επανήλθε περίπου μιάμιση ώρα μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας).

Στο πλαίσιο των προληπτικών ελέγχων και ερευνών το FBI διέταξε να αυξηθεί ο έλεγχος και η φρούρηση δύο πυρηνικών σταθμών και συγκεκριμένα των εγκαταστάσεων Pilgrim Nuclear Power Station στο Plymouth της Μασαχουσέτης και του σταθμού Seabrook Station στο New Hampshire. Και οι δύο εγκαταστάσεις απέχουν περί τα 45 χιλιόμετρα από το κέντρο της Βοστόνης…

Παράλληλα κλήθηκαν από την εφεδρεία (Reserves) τουλάχιστον 1.000 άνδρες της Πολιτοφυλακής για να ενισχύσουν τη φρούρηση πιθανών στόχων σε Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον.

Από την πλευρά του το ειδησεογραφικό δίκτυο CBS μεταδίδει πως ο νεαρός Σαουδάραβας “πιάστηκε” από κάμερες παρακολούθησης να βρίσκεται στο σημείο των αρχικών εκρήξεων και να “κινείτο ύποπτα”. Το κανάλι ρώτησε σχετικά τον Επικεφαλής της αστυνομίας της Βοστόνης (Boston Police Commissioner) Ed Davis, ο οποίος αρνήθηκε πως έχει προβεί σε κάποια σύλληψη, περιοριζόμενος να δηλώσει πως “ερευνώνται και ανακρίνονται… διακριτικά, περί τα 28 άτομα που βρέθηκαν στην επίμαχη περιοχή”!

Ο Aμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδωσε εντολή να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διερεύνηση και την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις δύο εκρήξεις.

Από την πλευρά του ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, Πάτρικ Ντίβαλ δήλωσε: «Είναι μια φρικτή ημέρα για την Βοστόνη. Η σκέψη και οι προσευχές μας είναι για όσους έχουν τραυματιστεί. Είμαι σε επαφή με τον Πρόεδρο Ομπάμα, τον δήμαρχο Τόμας Μενίνο και τους επικεφαλής σχετικά με θέματα ασφαλείας. Στόχος μας είναι να διαβεβαιώσουμε ότι η περιοχή γύρω από την Πλατεία Κόπλει είναι ασφαλής. Ζητώ από όλους να παραμείνουν μακριά από την περιοχή και να επιτρέψουν στους υπευθύνους να κάνουν την δουλειά τους».

Παρότι είναι πολύ νωρίς για να αποφανθεί κανείς για το ποιος κρύβεται πίσω από τις εκρήξεις, ο Γκόρντον Κορέρα ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας για το BBC, δήλωσε πως το modus operandi των δραστών θυμίζει τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα. Την άποψή του ενισχύει το γεγονός πως οι γιατροί στα νοσοκομεία της Βοστόνης όπου έχουν μεταφερθεί τραυματίες, βγάζουν από τα θύματα σιδερένιες βολίδες και θραύσματα, γεγονός που υποδεικνύει πως οι δράστες είχαν φτιάξει “βόμβες διασποράς” για να προκαλέσουν όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα!

Στο ίδιο μήκος κύματος ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, έκανε λόγο για «βόμβα» και όχι απλώς για «έκρηξη», δηλώνοντας: «προφανώς επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση. Δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες, όμως προσευχόμαστε για τους πολίτες της Βοστόνης».

Ο Τομ Ριτζ, πρώην υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας επί κυβερνήσεως Τζορτζ Μπους, δήλωσε στο BBC ότι ενδέχεται οι δράστες να είχαν παρακολουθήσει με κάμερες την περιοχή, είτε να είχαν παρατηρητές ώστε να ελέγξουν την πορεία του μαραθωνίου και να τοποθετήσουν σε στρατηγικά σημεία τους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν αρκετές πηγές, μεταξύ των οποίων οι εφημερίδες New York Post και Boston News, oι αρχές συνέλαβαν, περίπου δύο ώρες μετά τις εκρήξεις έναν 20χρονο ως ύποπτο για τις επιθέσεις!

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, που πάντως μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται ούτε από την τοπική αστυνομία της Βοστόνης, ούτε από το FBI, οι αρχές έχουν θέσει υπό φρούρηση, στο νοσοκομείο όπου βρίσκεται με βαριά εγκαύματα, έναν 20χρονο υπήκοο Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος εκτιμάται ότι σχετίζεται με τα τραγικά γεγονότα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ