Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών εξετάζουν την πιθανότητα να χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στη Συρία σε περιορισμένη έκταση, όμως δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία ως προς αυτό και απαιτείται να γίνει περαιτέρω ανάλυση, είπε ανώτερος Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος σήμερα.

«Χρειάζεται περισσότερη εξέταση» των δεδομένων για το θέμα αυτό, είπε ο αξιωματούχος σε δημοσιογράφους του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς και του Γαλλικού Πρακτορείου, θέτοντας τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η αποκάλυψη αυτή έγινε ενώ ο επικεφαλής της διεύθυνσης πληροφοριών (DNI) των ΗΠΑ Τζέιμς Κλάπερ είπε σε συνεδρίαση της Γερουσίας ότι το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ «μοιάζει να έχει την πρόθεση να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα εναντίον του ίδιου του λαού του».

«Λαμβάνουμε πολλούς ισχυρισμούς περί διεξαγωγής χημικού πολέμου στη Συρία καθημερινά και τους αντιμετωπίζουμε όλους σοβαρά και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους ερευνούμε», είπε ο Κλάπερ.

Μολαταύτα ο Κλάπερ απέφυγε να πει ρητά στην δημόσια ακρόαση ποια είναι τα συμπεράσματα της αμερικανικής ‘κοινότητας’ των υπηρεσιών πληροφοριών σχετικά με τις κατηγορίες περί χρήσης χημικών όπλων από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σημείωσε ότι το να διατηρηθεί η εκτίμηση αυτή απόρρητη είναι σημαντικό για να «προστατευτούν οι επισφαλείς, κρίσιμης σημασίας πληροφορίες που χρειαζόμαστε για να αξιολογήσουμε ποια είναι η κατάσταση».

Οι ανησυχίες που διατυπώνουν οι υπηρεσίες πληροφοριών προστίθενται σε μια σειρά ανησυχιών από διάφορες πλευρές σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία. Η κυβέρνηση και οι αντικαθεστωτικοί μαχητές αλληλοκατηγορήθηκαν τον περασμένο μήνα για μια επίθεση στο Χαλέπι που φέρεται να έγινε με τη χρήση χημικών όπλων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post και το περιοδικό Foreign Policy, που επικαλέστηκαν αξιωματούχους οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, η Γαλλία και η Βρετανία έχουν πληροφορήσει τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν ότι δείγματα εδάφους, συνεντεύξεις με αυτόπτες μάρτυρες και αντικαθεστωτικούς μαχητές καταδεικνύουν ότι χρησιμοποιήθηκαν νευροτοξικοί παράγοντες στο Χαλέπι, στη Χομς και ενδεχομένως στην Δαμασκό.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι οι πληροφορίες που διαβιβάστηκαν από το Παρίσι και το Λονδίνο εξετάζονται σοβαρά. Ωστόσο η κατάσταση στη Συρία κάνει ιδιαίτερα δύσκολη την επαλήθευση ή την διάψευση τέτοιων κατηγοριών, όπως σημείωσαν άλλοι αξιωματούχοι και ειδικοί.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση της Συρίας και τον ΟΗΕ σχετικά με μια έρευνα του οργανισμού για τις καταγγελίες περί της χρήσης χημικών όπλων στη Συρία είχαν οδηγήσει σε διπλωματική ένταση που διήρκεσε πάνω από μία εβδομάδα λόγω της άρνησης της Δαμασκού να αφήσει τους επιθεωρητές να επισκεφθούν οποιαδήποτε άλλη περιοχή εκτός από το Χαλέπι, σύμφωνα με διπλωμάτες και στελέχη του ΟΗΕ. Σε επιστολές τους η Βρετανία και η Γαλλία είχαν ζητήσει επίσης η αποστολή των επιθεωρητών να μεταβεί επίσης στη Χομς, όπου φέρεται να είχε γίνει επίσης χρήση χημικών όπλων τον Δεκέμβριο, και ενδεχομένως στην Δαμασκό.

Στην πρώτη επίσκεψη που έκανε ποτέ ένας ΓΓ του ΟΗΕ στο Πεντάγωνο, ο Μπαν συζήτησε διάφορα θέματα, περιλαμβανομένης της επιδεινούμενης κατάστασης στη Συρία, με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ χθες Πέμπτη.

Διπλωμάτες στη Νέα Υόρκη λένε ότι μοιάζει όλο και πιο απίθανο οι επιθεωρητές του ΟΗΕ να μεταβούν πράγματι στη Συρία, αν και χαρακτηρίζουν εφικτό το να γίνει έρευνα χωρίς επιθεωρητές να κάνουν επιτόπια έρευνα.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος επισήμανε πως «δεν έχουμε καμία ένδειξη πως, εάν χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα, αυτό ήταν εκτεταμένο».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει αναφερθεί στη χρήση χημικών όπλων χρησιμοποιώντας την έκφραση «κόκκινη γραμμή», που σημαίνει ότι, εάν αποδεικνυόταν, η Ουάσινγκτον θα αναλάμβανε δράση—χωρίς να διευκρινίζεται ποιας φύσης ακριβώς.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ