Ιδιαίτερα αισιόδοξος  για την απόδοση του αμερικανικού μαχητικού  F-35 στο ενδεχόμενο ενός πολέμου στην Ευρώπη  απέναντι στη ρωσική Αεροπορία εμφανίζεται  ένας από τους πλέον έμπειρους  πιλότους δοκιμών στις ΗΠΑ.    

Ο Κανάδός Billie Flynn, πρώην πιλότος δοκιμών της Lockheed Martin, μίλησε επίσης για το πώς το F-35  αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός σε σχέση με παλαιότερα, σοβιετικής σχεδίασης μαχητικά αεροσκάφη, σημειώνοντας ότι το αμερικανικό μαχητικό  είναι το μόνο που μπορεί να επιβιώσει στο θανατηφόρο περιβάλλον πάνω από την Ουκρανία.

Ο Flynn πέταξε αρχικά με CF-18 Hornets για τη Βασιλική Καναδική Αεροπορία και αργότερα ως δοκιμαστής πιλότος για το Eurofighter Typhoon.

Στη συνέχεια εργάστηκε  για τη Lockheed Martin για 17 χρόνια, από το 2003 έως το 2020, για την υποστήριξη του προγράμματος Joint Strike Fighter.

Σε μια συνέντευξή του, ο Flynn έθιξε μια σειρά από σημεία σχετικά με το F-35.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα είναι ότι οι πιλότοι σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που εξακολουθούν να πετούν μαχητικά της Σοβιετικής εποχής απλώς δεν θα μπορούσαν  να πετάξουν ποτέ ένα αεροσκάφος πέμπτης γενιάς όπως το F-35, ακόμη και αν κάποιος τους εκπαίδευε συστηματικά σε αυτό.

Τρεις χώρες του ΝΑΤΟ —Σλοβακία, Βουλγαρία και Πολωνία— εξακολουθούν να πετούν το μαχητικό αεροσκάφος MiG-29, που ταξινομήθηκε από το ΝΑΤΟ τη δεκαετία του 1980 ως «Fulcrum».

Η κατάρρευση του Συμφώνου της Βαρσοβίας το 1989 και η απορρόφηση των περισσότερων χωρών στο ΝΑΤΟ σημαίνει ότι ορισμένες χώρες πετούν και MiG-29 και F-16. Και, καθώς συνεχίζει να εκσυγχρονίζεται, η Πολωνία θα βρεθεί σύντομα στη μοναδική θέση που θα διαθέτει αεροσκάφη όπως τα MiG-29, F-16 και F-35. Αυτό σημαίνει ότι ένας Πολωνός πιλότος θα μπορούσε να πετάξει και τα τρία;

«Όχι τόσο γρήγορα», λέει ο Flynn.

Υποστηρίζει ότι οι πιλότοι που έχουν πετάξει μαχητικά σοβιετικής εποχής για το μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας τους απλά δεν θα μπορούσαν να πετάξουν αποτελεσματικά το F-35.

Το MiG-29 είναι ένα εντελώς διαφορετικό αεροσκάφος που κατασκευάστηκε με διαφορετικές σχεδιαστικές φιλοσοφίες. Το MiG στερείται την τεχνολογική πολυπλοκότητα του F-35, από το stealth μέχρι το «κατανεμημένο σύστημα διαφράγματος»  το AN/AAQ-37 που επιτρέπει στον πιλότο να «βλέπει» ότι συμβαίνει περιμετρικά του F-35 καλύπτοντας όλη την περιφέρεια των 360 μοιρών.

«Ένας πιλότος που δεν έχει συνηθίσει σε τέτοιες τεχνολογίες που πετά με μυϊκή μνήμη και μαθημένο ένστικτο, μπορεί να μην εκμεταλλευτεί σωστά όλα όσα έχει να προσφέρει το F-35», αναφέρει ο Flynn.

Ο ίδιος  πιστεύει ότι η Αεροπορία της Πολωνίας, η οποία θα μπορούσε σύντομα να πετάξει και τα τρία αεριωθούμενα αεροσκάφη, (σ.σ. εξακολουθεί και διαθέτει 19 MiG-29) θα πετάξει τα  F-35 με πιλότους που πετούν για την ώρα  F-16, αφήνοντας τους πιλότους των MiG να κλείσουν τη σταδιοδρομία τους εκεί, δηλαδή στα MiG-29.

Ο Flynn πιστεύει επίσης ότι το F-35 θα κυριαρχούσε στον αεροπορικό πόλεμο πάνω από την Ουκρανία, επειδή είναι ακριβώς το περιβάλλον στο οποίο κατασκευάστηκε για να υπερέχει.

Τα αεροσκάφη της ουκρανικής Αεροπορίας, για παράδειγμα, δεν έχουν μόνο να αντιμετωπίσουν Su-30M Flanker και Su-35 Flanker-E, μαχητικά πολλαπλών ρόλων, αλλά και συστήματα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας S-400 και αεράμυνα μικρού βεληνεκούς πεδίου μάχης συστήματα.

Αντίστοιχα τα ρωσικά μαχητικά πρέπει να αντιμετωπίσουν τα ουκρανικά μαχητικά, (σ.σ. τα οποία βέβαια μέχρι την έλευση των F-16 είναι μάλλον καθηλωμένα) το αρχικό δίκτυο αεράμυνας της Ουκρανίας, και τώρα έναν αυξανόμενο αριθμό πυραυλικών συστημάτων εδάφους-αέρος που δωρίζονται από το ΝΑΤΟ.

Το F-35 όμως όπως είπε ο ίδιος «είναι μόνο το δεύτερο μαχητικό αεροσκάφος στην ιστορία που αναπτύχθηκε με τεχνολογία stealth από την αρχή, και συγκεκριμένα με το πυραυλικό σύστημα S-400 και S-300 στο μυαλό των σχεδιαστών της Lockheed Martin», αν και όταν ξεκίνησε το σχεδιάζεται το F-35 στις αρχές της δεκαετίας του 2000 δεν υπήρχε το S-400, αλλά προφανώς ο δοκιμαστής πιλκότος εννοεί γενικότερα τα προηγμένα συστήματα της ρωσικής Αεράμυνας.

Ο Flynn πιστεύει ότι το δίκτυο αισθητήρων του αεροσκάφους και η ικανότητα κοινής χρήσης δεδομένων με άλλα αεροσκάφη και επίγεια μέσα, θα το καθιστούσαν αποτελεσματικό δολοφόνο αεράμυνας, αναγνωρίζοντας S-400 και παρόμοιες πλατφόρμες και στη συνέχεια εξουδετερώνοντάς τα  με «αδίστακτη αποτελεσματικότητα».

Τέλος ο Flynn ανέφερε ότι ενώ κανείς δεν θέλει να συρθεί το ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία, εάν όμως συνέβαινε κάτι τέτοιο, «το F-35 θα κατέστρεφε πλήρως τις ρωσικές δυνάμεις».

Ας ελπίσουμε αυτό να είναι κάτι που δεν θα το μάθουμε ποτέ, για να βλέπαμε εάν ο Καναδός πιλότος έχει δίκιο ή όχι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ