Ελβετία: Διοργανώνουν διάσκεψη για την «ειρήνη» στην Ουκρανία χωρίς την… Ρωσία!
Μήνυμα του Ουκρανού προέδρου
Κάλεσμα απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στους ηγέτες των συμμαχικών του χωρών, να δώσουν το «παρών» στη διάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία, που θα λάβει χώρα στη Γενεύη της Ελβετίας, στα μέσα Ιουνίου, χωρίς όμως την συμμετοχή της Ρωσίας!
Τι ακριβώς διάσκεψη για την ειρήνη μπορεί να γίνει στην Ελβετία χωρίς τη συμμετοχή του ενός εκ των δύο εμπλεκομένων μόνο η “λογική” του Ζελένσκι μπορεί να το ερμηνεύσει και όσων θα συμμετάσχουν βέβαια.
Ο Ουκρανός ηγέτης, δημοσίευσε το σχετικό βίντεο με το κάλεσμα, λίγες ώρες μετά πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσαν οι Ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στο Χάρκοβο.
O Ζελένσκι αναφέρθηκε ονομαστικά στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζιπίνγκ, προσκαλώντας τους στη συνάντηση του επόμενου μήνα.
«Σας παρακαλώ, δείξτε τη δύναμη που έχετε και προωθείστε την πραγματική ειρήνη. Όχι απλώς την παύση των εχθροπραξιών», ανέφερε στο κλείσιμο του του βιντεοσκοπημένου μηνύματος.
Την ίδια ώρα, ο ηγέτης της Ουκρανίας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της Ρωσίας και του Βλαντιμίρ Πούτιν ειδικότερα, με αφορμή τις σκληρές επιθέσεις που δέχονται πόλεις οι οποίες βρίσκονται κοντά στα σύνορα.
«Όλοι ξέρουμε με ποιους έχουμε να κάνουμε. Η Ρωσία διοικείται από έναν άνθρωπο που θέλει να καταστήσει κανονικότητα, να πεθαίνουν άνθρωποι, να καταστρέφονται πόλεις και να αλλάζουν τα σύνορα των χωρών με πόλεμο», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την Guardian, παραμένει για την ώρα άγνωστο εάν θα βρεθούν στην Ελβετία ο Μπάιντεν και Σι. Ωστόσο, για την περίπτωση του Κινέζου Προέδρου, ο συνεργάτης του Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντόλιακ, ανέφερε σε συνέντευξή του ότι «οι συζητήσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη».
Θεωρείται κομβικής σημασίας η παρουσία του Κινέζου ηγέτη για σημειολογικούς λόγους, αφού από την ημέρα που ξέσπασε ο πόλεμος στη γηραιά Ήπειρο έχει υποστηρίξει σιωπηρά τη Ρωσία.
Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν ιδιαίτερα θετική, όμως πιθανολογείται ότι δεν θα υπάρξει τελικά παρουσία από το Πεκίνο.
«Μια αλλαγή στάσης της Κίνας από ουδέτερη και αδιάφορη, σε ουδέτερη αλλά δίκαιη, είναι το κλειδί για εμάς», δήλωσε σχετικά ο Ποντόλιακ.
Εντωμεταξύ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, 80 ηγέτες κρατών αναμένεται να μεταβούν στην Ελβετία για τη διάσκεψη της ειρήνης στην Ουκρανία, με τα τηλεφωνήματα να συνεχίζονται.