Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες και βίντεο από τις δοκιμές νέων drones στη Βόρεια Κορέα, τα οποία είναι εξοπλισμένα με τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Οι δοκιμές των νέων όπλων της Βόρειας Κορέας έλαβαν χώρα χθες Τετάρτη, και, σύμφωνα με το Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (KCNA), αυτά τα drones είναι κάτι περισσότερο από μηχανές – είναι «έξυπνοι» δολοφόνοι. photo

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν φέρεται να δήλωσε ότι τα αυτοματοποιημένα συστήματα ελέγχου και η ικανότητα τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να αποτελέσουν τις κορυφαίες προτεραιότητες στην ανάπτυξη σύγχρονων όπλων. Τους τελευταίους μήνες έχει δώσει έμφαση στην ανάπτυξη των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και οι δοκιμές ήταν η τελευταία επίδειξη των αυξανόμενων στρατιωτικών δυνατοτήτων της χώρας του.

«Ο τομέας του μη επανδρωμένου εξοπλισμού και της τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να είναι πρώτης προτεραιότητας και να αναπτυχθεί στον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων», ήταν η φράση που απέδωσε στον Κιμ Γιονγκ Ουν το KCNA σχετικά με το «ερευνητικό έργο της αμυντικής επιστήμης».

Εικόνες έδειχναν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος να πέφτει σε στόχο σε σχήμα δεξαμενής και στη συνέχεια να «τυλίγεται» στις φλόγες.

Η υπηρεσία δήλωσε ότι η δοκιμή κατέδειξε την ικανότητα του αναγνωριστικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους να παρακολουθεί πολλαπλούς στόχους και να παρακολουθεί τις κινήσεις στρατευμάτων στην ξηρά και στη θάλασσα, ενισχύοντας ενδεχομένως τις επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών της Βόρειας Κορέας και την ικανότητά της να εξουδετερώνει τις εχθρικές απειλές. Η έκθεση ανέφερε ότι τα νέα ανατινασσόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν σχεδιαστεί για διάφορες αποστολές επίθεσης και διαθέτουν απροσδιόριστες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Κιμ εθεάθη επίσης να περπατά προς ένα μεγάλο αεροσκάφος με τέσσερις κινητήρες και έναν θόλο ραντάρ τοποθετημένο στην άτρακτο. Αναλυτές έχουν αναφέρει στο παρελθόν ότι η Βόρεια Κορέα μετατρέπει το ρωσικής κατασκευής φορτηγό αεροσκάφος Il-76 για ρόλο έγκαιρης προειδοποίησης, ώστε να βοηθήσει στην ενίσχυση των υφιστάμενων χερσαίων συστημάτων ραντάρ του Βορρά, τα οποία μερικές φορές περιορίζονται από το ορεινό έδαφος της χερσονήσου, ανέφερε το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών του Λονδίνου σε έκθεσή του τον Σεπτέμβριο.

Ειδικοί εκτιμούν ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να έχει αναπτύξει συστήματα AI ικανά να διακρίνουν μεταξύ φίλων και εχθρών, ακόμα και να προσαρμόζονται σε αντίμετρα, όπως ηλεκτρονικές παρεμβολές. Αυτή η τεχνολογία, που κάποτε θεωρούνταν επιστημονική φαντασία, είναι πλέον στα χέρια ενός καθεστώτος που δεν διστάζει να επιδείξει τη δύναμή του.

Τα νέα drones εξοπλισμένα με προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη, μπορούν να εντοπίζουν στόχους σε ξηρά και θάλασσα με αλάνθαστη ακρίβεια, να προσαρμόζονται σε πραγματικό χρόνο και να χτυπούν με φονική αποτελεσματικότητα.

Αυτό που τα κάνει πραγματικά τρομακτικά, ωστόσο, είναι η τεχνητή νοημοσύνη που τα καθοδηγεί. Η AI που ενσωματώνεται σε αυτά τα drones τους επιτρέπει να αναλύουν δεδομένα από αισθητήρες, να αναγνωρίζουν στόχους – ακόμα και μέσα από καμουφλάζ ή δύσκολες καιρικές συνθήκες – και να λαμβάνουν αυτόνομες αποφάσεις χωρίς να περιμένουν εντολές από ανθρώπους.

Με αλγορίθμους βαθιάς μάθησης, αυτά τα μηχανήματα «μαθαίνουν» από κάθε αποστολή, βελτιώνοντας συνεχώς την ακρίβεια και την ταχύτητά τους. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι απλώς ένα εργαλείο εδώ – είναι ο εγκέφαλος πίσω από την επιχείρηση. Επιτρέπει στα drones να πλοηγούνται σε πολύπλοκα πεδία μάχης, να αποφεύγουν εμπόδια και να επιλέγουν τον βέλτιστο τρόπο επίθεσης, όλα αυτά σε κλάσματα δευτερολέπτου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ