Όλο και περισσότερες ουκρανικές επιθέσεις ξεκινούν τη νύχτα, στο πλαίσιο της ουκρανικής αντεπίθεσης δείγμα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν σε μεγάλη έκταση συστήματα νυκτερινής όρασης.

Η στροφή των Ουκρανών σε επιχειρήσεις τη νύχτα  δεν ήταν δυνατή μέχρι πρόσφατα.

Αυτά τα εκατοντάδες σύγχρονα άρματα μάχης και τα ΤΟΜΑ  που έχει πάρει το Κίεβο από τους ξένους συμμάχους του από τον Ιανουάριο, το  μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους σε σχέση με τα αντίστοιχα ρωσικά μπορεί είναι τα οπτικά τους συστήματα, συμπεριλαμβανομένων  των θερμικών νυχτερινής όρασης που μπορεί να εντοπίσει εχθρικές δυνάμεις από χιλιάδες μέτρα μακριά, ακόμη και στο απόλυτο σκοτάδι.

Να σημειωθεί πόσο τεράστιο πλεονέκτημα για την Ελλάδα έχει η ύπαρξη της μεγαλύτερης βιομηχανίας ηλεκροοπτικών του κόσμου, της  Theon Sensors και κατά πόσο μπορεί με τις ανάλογες κινήσεις από τον ΕΣ, να εξελιχθεί ο τελευταίος σε ένα πραγματικό Στρατό που να μπορεί να μάχεται τη νύχτα το ίδιο καλά όσο και την ημέρα.

«Τα δυτικά οπλικά συστήματα που παίρνουν οι Ουκρανοί έχουν εξαιρετικές επιδόσεις τη νύχτα», σημείωσε ένας Ρώσος μπλόγκερ.

«Μπορούν να πάνε να κάνουν επιτήρηση, να στοχεύουν και να ελέγχουν την ακρίβεια του πυρός.   Επομένως, ο εχθρός επιλέγει τη νύχτα», λέει.

Η ουκρανική αντεπίθεση ξεκίνησε το βράδυ της 4ης Ιουνίου. Μέσα σε λίγες ημέρες, Ρώσοι παρατηρητές διαπίστωσαν ένα νέο μοτίβο δράσης: . «Οι Ουκρανοί πραγματοποιούν επιχειρήσεις επιθετικού χαρακτήρα τη νύχτα», έγραψε ένας άλλος μπλόγκερ.

Ο ίδιος πρότεινε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις στράφηκαν σε νυχτερινές επιχειρήσεις προκειμένου να κρυφτούν από τα ρωσικά ελικόπτερα, και τα μαχητικά αεροσκάφη  και τα drones – αλλά και να αξιοποιήσουν την ανώτερη οπτική τους.

Ένας Ρώσος  περιέγραψε μια επίθεση της Ουκρανίας τη νύχτα στη Ζαπορίζια στις 10 Ιουνίου:

«Μετά από μια ισχυρή προετοιμασία πυρός χρησιμοποιώντας πυροβολικό καi συστήματα ΠΕΠ Grad οι Ουκρανοί εκτόξευσαν φωτιστικές βολίδες στον ουρανό για να αποκαλύψουν τις θέσεις μας».

Μετά από αυτό, έριξαν τεθωρακισμένες ομάδες επίθεση από διάφορες κατευθύνσεις».

Φωτογραφίες και βίντεο από το νότιο μέτωπο υπογραμμίζουν τον ακραίο κίνδυνο που αποτελούν οι νάρκες και το πυροβολικό για να επιτεθούν οι ουκρανικές δυνάμεις.

Μια προσπάθεια στις 8 Ιουνίου της 33ης Μηχανοποιημένης και 47ης Ταξιαρχίας Εφόδου του ουκρανικού στρατού να διασχίσουν ένα ρωσικό ναρκοπέδιο ακριβώς νότια της Mala Tokmachka, 40 μίλια δυτικά του Neskuchne, κατέληξε σε καταστροφή.

Αλλά η καταστροφή της Mala Tokmachka απλώς επιβράδυνε την ουκρανική αντεπίθεση – ή στην καλύτερη περίπτωση την ανακατεύθυνε.

Οι ουκρανικές δυνάμεις επιτίθενται κατά μήκος πολλών αξόνων στη Ζαπορίζια και στο Ντόνετσκ και σημειώνουν πρόοδο σε πολλούς από αυτούς. Ειδικά κατά μήκος του ποταμού Mokri Yaly, 40 μίλια ανατολικά της Mala Tokmachka.

Το νυχτερινό πλεονέκτημα των Ουκρανών βοηθά να εξηγηθεί η πρόοδός τους. Ακόμη και τη νύχτα, «όλα είναι ξεκάθαρα σαν μέρα», έγραψε ένας άλλος Ρώσος μπλόγκερ.

Τα καλύτερα θερμικά σκοπευτικά  μπορεί να ανήκουν στα άρματα μάχης Leopard 2 που λειτουργούν στην  33η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία και την 4η τεθωρακισμένη Ταξιαρχία.

Οι ταξιαρχίες έχουν χάσει τέσσερα ή πέντε Leopard από τα σχεδόν 100 τανκς γερμανικής κατασκευής που έχουν υποσχεθεί οι σύμμαχοι της Ουκρανίας στην πολεμική προσπάθεια.

Αλλά αυτές οι απώλειες διαψεύδουν την αποτελεσματικότητα του Leopard – ειδικά στις μάχες μεγάλων αποστάσεων και  στο σκοτάδι.

«Υπάρχουν πολλά ξένα άρματα μάχης», σύμφωνα με έναν από τους μπλόγκερ. «Κτυπούν  με μεγάλη ακρίβεια, ειδικά τη νύχτα. Στα Leopards, οι θερμικές εικόνες αξίζουν τον κόπο».

Να σημειωθεί και σχέση με την ελληνική πραγματικότητα  πόσο τεράστιο πλεονέκτημα για την Ελλάδα είναι η ύπαρξη της μεγαλύτερης βιομηχανίας ηλεκροοπτικων του κόσμου, της  Theon Sensors και κατά πόσο μπορεί με τις ανάλογες κινήσεις από τον ΕΣ, να εξελιχθεί ο τελευταίος σε ένα πραγματικό Στρατό που να μπορεί να μάχεται τη νύχτα το ίδιο καλά όσο και την ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ