Γάλλος υπουργός Εξωτερικών: «Να προετοιμαστούμε επειγόντως για το σενάριο Τραμπ»
«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να απορροφήσουμε το σοκ»
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να προετοιμαστεί για την πιθανότητα οι ΗΠΑ να μην «προστατεύσουν» τους συμμάχους του ΝΑΤΟ που αρνούνται να συμμορφωθούν στις κατευθυντήριες οδηγίες του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες πάνω από το 2% του ΑΕΠ.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να μην προστατεύσουν συμμάχους του ΝΑΤΟ, που δεν καταβάλουν επαρκείς δαπάνες στον τομέα της άμυνας από μια ενδεχόμενη ρωσική εισβολή.
«Όλοι άκουσαν τις τελευταίες ημέρες τις δηλώσεις του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου στις αμερικανικές εκλογές.
Δεν θα σταματήσω να πείθω όλους τους ηγέτες για την καταλληλότητα της συμμαχίας μας, η οποία λειτουργεί προς όφελος όλων, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ», δήλωσε ο Σεζουρνέ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Πολωνίας.
«Κάθε λεπτό μετρά για να προετοιμαστούμε οι Ευρωπαίοι να απορροφήσουμε το σοκ ενός σεναρίου που σκιαγραφήθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ και θα εργαστούμε μαζί για να αναλύσουμε το πλαίσιο, ιδίως των αμερικανικών εκλογών», είπε ο Σεζούρν.
Ποιοι είναι οι «τζαμπατζήδες» του ΝΑΤΟ;
Το ΝΑΤΟ πιέζει σκληρά για να ληφθεί πιο σοβαρά υπόψη η κατευθυντήρια οδηγία του 2% του ΑΕΠ για την άμυνα
«Ξοδεύουμε περισσότερα και ξοδεύουμε καλύτερα, αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας», έχει δηλώσει ο Στόλτενμπεργκ .
Καταρχάς η χώρα μας, παραμένει ο μεγαλύτερος spender της συμμαχίας ως ποσοστό του ΑΕΠ, συνεισφέροντας ένα 3,59%.
Οι ΗΠΑ (3,57%) παραμένουν δεύτερες με την Πολωνία (2,34%) τρίτη και την Κροατία, την Εσθονία και τη Λετονία (2,16%) από κοινού πέμπτες.
Η Λιθουανία ολοκληρώνει τα έθνη που επιτυγχάνουν τον στόχο του ΑΕΠ, με δαπάνες 2,03%.
Αφού έπεσε κάτω από την κατευθυντήρια γραμμή του 2%, η Γαλλία (1,93%) είναι ένατη και η Ρουμανία (1,88%) είναι η 10η.
Το Λουξεμβούργο δαπανά ένα 0,54% με την Ισπανία (1,03%) και το Βέλγιο (1,07) να βρίσκονται στην τελευταία τριάδα.
Δύο θέσεις πάνω από το Βέλγιο είναι ο Καναδάς (1,36%), ενώ η Ιταλία (1,54%), η Γερμανία (1,49%), η Ολλανδία (1,45%) και η Δανία (1,40%) συγκαταλέγονται μεταξύ των εθνών κάτω από τις κατευθυντήριες γραμμές.
Οι χώρες ακριβώς οι οποίες προκλητικά «κουνούσαν το δάχτυλο» στην Ελλάδα για το εξωτερικό της χρέος βάζοντάς μας σε σκληρή εποπτεία και καταστροφική λιτότητα και υποθήκευση των εθνικών περιουσιακών στοιχείων για 99 χρόνια!
Αυτοί είναι που διαμαρτύρονται τώρα.