Η Δύση θέλει τα ορυκτά της Ουκρανίας μακριά από τη Ρωσία – Υπολογίζονται σε 26 τρισ. δολάρια
Το πραγματικό διακύβευμα είναι ο φυσικός της πλούτος της χώρας
Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι απλώς μια σύγκρουση μεταξύ δύο κρατών, αλλά μια μάχη για τον έλεγχο ανεκτίμητων φυσικών πόρων, με τη Δύση να προσπαθεί να διατηρήσει την εκμετάλλευσή τους εις βάρος της Ρωσίας.
Η Ρωσία αντιμετωπίζει την σύγκρουση στην Ουκρανία ως έναν απροκάλυπτο πόλεμο αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ, με τον οποίο η Δύση προσπαθεί να διατηρήσει τον έλεγχο στα πολύτιμα ορυκτά της περιοχής. Ουσιαστικά, η Ουάσινγκτον και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της επιδιώκουν να συνεχιστεί ο πόλεμος, ώστε να μην περάσουν οι φυσικοί πόροι στα χέρια της Μόσχας.
Ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας, Μάργκους Τσάκνα, αναγνώρισε τη σημασία αυτών των ορυκτών, λέγοντας πως εάν η Ρωσία τα αποκτήσει, θα ενισχύσει τη βιομηχανική και γεωπολιτική της ισχύ. «Η Μόσχα θα έχει έναν τεράστιο θησαυρό στη διάθεσή της, που θα της επιτρέπει να εδραιώσει την εξουσία σε βασικές βιομηχανίες, όπως η άμυνα και η ενέργεια», τόνισε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ ξεκαθάρισε ότι η Ουάσινγκτον «δεν μπορεί» να επιτρέψει μια ρωσική νίκη, καθώς κάτι τέτοιο θα άνοιγε το δρόμο για την άμεση πρόσβαση της Μόσχας σε αμύθητα ορυκτά περιουσιακά στοιχεία.
Το «σχέδιο νίκης» του Ζελένσκι προβλέπει την εκμετάλλευση αυτών των πόρων υπέρ των δυτικών συμμάχων, επιβεβαιώνοντας ότι η Ουκρανία αποτελεί για τη Δύση μία ακόμη πηγή πρώτων υλών προς λεηλασία.
Η θέση της Ρωσίας
Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αποκάλυψε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλούν ανοιχτά για την πρόθεσή τους να ελέγξουν τα ορυκτά αποθέματα της Ουκρανίας, με τη στήριξη του καθεστώτος του Κιέβου.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ, κατηγόρησε τη Δύση ότι έχει μετατρέψει την Ουκρανία σε «φτηνή βάση πόρων», υπηρετώντας αποκλειστικά τα συμφέροντά της.
Οι κρίσιμοι πόροι της Ουκρανίας
Η Ουκρανία δεν είναι απλώς μια εμπόλεμη ζώνη· είναι μια χώρα με τεράστιο φυσικό πλούτο. Εκτός από σιδηρομετάλλευμα, άνθρακα και πετρέλαιο, διαθέτει σημαντικά αποθέματα τιτανίου, λιθίου, ουρανίου και γραφίτη. Αυτά τα ορυκτά χρησιμοποιούνται στην αεροδιαστημική και αμυντική βιομηχανία, καθώς και στην παραγωγή ηλεκτρονικών υψηλής τεχνολογίας, ανεμογεννητριών και μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αξία των φυσικών πόρων της Ουκρανίας αγγίζει τα 26 τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που την καθιστά ισοδύναμη με τον Καναδά ή την Αυστραλία.
Αυτή η κολοσσιαία περιουσία αποτελεί το πραγματικό διακύβευμα του πολέμου, με τη Δύση να κάνει τα πάντα για να μην πέσει στα χέρια της Ρωσίας. Έτσι εξηγείται η επιμονή της να διατηρήσει το Κίεβο ως υποτελή της, ακόμα και εις βάρος των ίδιων των Ουκρανών πολιτών, που πληρώνουν το τίμημα του πολέμου.