Η Μόσχα επικρίνει την κυβέρνηση της Σλοβακίας για την παράδοση MiG-29 στην Ουκρανία
Η Σλοβακία δεσμευόταν από συνθήκη του 1997 να μην παραδώσει MiG-29 σε άλλη χώρα χωρίς τη συγκατάθεση του Κρεμλίνου
Η Ρωσία κατηγόρησε χθες Παρασκευή τη Σλοβακία για αθέτηση σύμβασης, με αφορμή την παράδοση σοβιετικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 στην Ουκρανία.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (FSVTS), αρμόδια για τις συμφωνίες εξοπλιστικών προγραμμάτων που συνάπτει η Μόσχα με κυβερνήσεις άλλων κρατών, υπογραμμίζει ότι η Σλοβακία δεσμευόταν από συνθήκη του 1997 να μην παραδώσει MiG-29 σε άλλη χώρα χωρίς τη συγκατάθεση του Κρεμλίνου.
Η Μόσχα έκανε λόγο για εχθρική ενέργεια της Σλοβακίας που παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της, οι οποίες απορρέουν από τη σύμβαση που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Παρά την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση της Σλοβακίας δεν έχει ακόμη αντιδράσει στις κατηγορίες της Μόσχας, τις οποίες εξέφρασε επίσης η ρωσική πρεσβεία στην Μπρατισλάβα.
BREAKING:
Slovakia has announced that it has transferred the first 4 MiG-29 fighter jets to Ukraine.
Another 9 will be sent soon.
Time for the rest of the West to start sending fighter jets too. Poland and Slovakia can’t be the only ones doing it.
🇸🇰🇺🇦 pic.twitter.com/5Gr8CF2FjU
— Visegrád 24 (@visegrad24) March 23, 2023
Η Σλοβακία παρέδωσε την Πέμπτη τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 στην Ουκρανία, ενώ άλλα εννέα θα ακολουθήσουν «τις επόμενες εβδομάδες», σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.
🔴 4 STÍHAČKY #MIG29s SME ÚSPEŠNE ODOVZDALI UKRAJINSKÝM BRATOM V ZBRANI.
🔴 WE SUCCESSFULLY HANDED OVER 4 #MIG29s FIGHTERS TO UKRAINIAN BROTHERS 🫡 @GeneralStaffUA @KpsZSU #WeAreNATO pic.twitter.com/Y5ZfpgveXe— Ozbrojené sily Slovenskej republiky (@ozbrojenesily) March 23, 2023
Τρία εκ των συνολικά 13 MiG-29 από τη Σλοβακία δεν είναι σε κατάσταση επιχειρησιακής ετοιμότητας και θα χρησιμοποιηθούν για ανταλλακτικά, υπογραμμίζει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).
Η πλειονότητα των μαχητικών αεροσκαφών αυτού του τύπου παραδόθηκαν από τη Σοβιετική Ένωση στην Τσεχοσλοβακία στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Μετά τη διάλυση της χώρας, Τσεχία και Σλοβακία μοίρασαν τα αεροσκάφη, με την τελευταία να προμηθεύεται περισσότερα από τη Ρωσία κατά τη δεκαετία του 1990.