Σε…  «πελάγη ευτυχίας» πλέουν οι Ουκρανοί, την ίδια ημέρα της ανακοίνωσης από τη Wagner της ολοκληρωτικής κατάληψης του Μπακχμούτ,  μετά τις υποσχέσεις των δυτικών χωρών ότι θα τους προσφερθούν μαχητικά αεροσκάφη F-16 τα οποία θα χρησιμοποιήσουν κατά της ρωσικής Αεροπορίας για να εξασφαλίσουν την αεροπορική υπεροχή πάνω από την Ουκρανία, όπως τουλάχιστον λένε.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε ένα tweet στο οποίο αναφέρει χωρίς να μπορεί να κρύψει τη χαρά του:

«Έρχεται το φθινόπωρο. Η μεγαλύτερη αεροπορική εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών. F-16 στους ουκρανικούς ουρανούς.

Θα υπερασπιστούμε τους ουρανούς μας»!.

Το Κίεβο θεώρει δεδομένο ότι θα παραλάβει τα πρώτα F-16 το ερχόμενο φθινόπωρο, όπως είπε και ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Yury Sak,

«Εάν κάνουμε όλοι την προσπάθεια που απαιτείται πιστεύω ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου αρχές Οκτωβρίου θα έχουμε τα πρώτα F-16 στην Ουκρανία».

Όπως σημειώνει ο ίδιος αν και τα αεροσκάφη δεν θα είναι έτοιμα για την μεγάλη επίθεση (που όλο είναι να ξεκινήσει αλλά δεν ξεκινά) εντούτοις η ταχύτητα με την οποία λαμβάνονται  πλέον οι αποφάσεις στο δυτικό στρατόπεδο είναι «εκπληκτική» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κιέβου έως  και 70 μαχητικά αεροσκάφη F-16 διαφόρων εκδόσεων μπορεί να βρίσκονται σύντομα στη διάθεσή του  από τις χώρες που έχουν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον.

Όπως αναφέρει το Reuters οι χώρες που έχουν  εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον είναι το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Δανία και οι ΗΠΑ.

Βρετανία και Γαλλία έχουν επίσης δηλώσει την πρόθεσή τους να ενταχθούν στην ομάδα αυτή των χωρών αλλά φυσικά θα πρέπει να προσφέρουν κάτι άλλο, καθώς δεν διαθέτουν F-16.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος της ουκρανικής Αεροπορίας Yuriy Ignat, πήγε ένα βήμα παρακάτω: «Με αυτά τα αεροσκάφη θα κερδίσουμε τον πόλεμο»!

Δυστυχώς στην ηγεσία του Κιέβου υπάρχει πλέον σοβαρό πρόβλημα επίγνωσης  της πραγματικότητας θυμίζοντας τις γερμανικές ψευδαισθήσεις του 1944-45 με τα περίφημα όπλα «θαύματα», με τα οποία υποτίθεται θα κέρδιζαν τον πόλεμο.

Οι αμερικανικοί όροι

οι ΗΠΑ από την πλευρά τους δήλωσαν ότι μπορούν να παρέχουν στην Ουκρανία αεροσκάφη F-16 υπό τον όρο ότι η Αεροπορία  της Ουκρανίας δεν θα τα χρησιμοποιήσει για χτυπήματα στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Αντίστοιχη δήλωση έκανε και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Λοιπόν, όλες οι δυνατότητες που έχουν αποδείξει οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία συνοδεύονται από τη βασική προϋπόθεση  ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιτρέπουν ή δεν υποστηρίζουν επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος.

Αυτό θα ισχύει για την υποστήριξη για την παροχή F-16 από οποιοδήποτε μέρος επίσης.

Και οι Ουκρανοί έχουν δηλώσει με συνέπεια ότι είναι έτοιμοι να το ακολουθήσουν. Και, στην πραγματικότητα, τους είδαμε να το ακολουθούν με την παροχή δυτικού εξοπλισμού όταν τους τον παραχωρήσαμε», είπε.

Ο Σάλιβαν πρόσθεσε ότι μετά την έγκριση της απόφασης για την παροχή στην Ουκρανία F-16, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεργαστούν με τους συμμάχους τους για να καθορίσουν πότε θα παραδοθούν αεροπλάνα, ποιος θα τα παραδώσει και πόσα.

«Πετύχαμε αυτό που υποσχεθήκαμε. Δώσαμε στην Ουκρανία ό,τι χρειάζεται βάσει στενών διαβουλεύσεων μεταξύ του στρατού μας και των δικών τους. Και τώρα στραφήκαμε σε συζητήσεις για τη βελτίωση της ουκρανικής αεροπορίας ως μέρος της μακροπρόθεσμης δέσμευσής μας για την αυτοάμυνα της Ουκρανίας», τόνισε.

Όπως αναφέρθηκε, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τους ηγέτες της G7 ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων σε δυτικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των F-16.

Σύμφωνα με πληροφορίες των δυτικών ΜΜΕ, νωρίτερα η αμερικανική κυβέρνηση κατέστησε σαφές στους Ευρωπαίους συμμάχους ότι οι ΗΠΑ δεν θα τους εμποδίσουν να προμηθεύσουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι χαιρέτισε την απόφαση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν τον διεθνή συνασπισμό μαχητικών αεροσκαφών.

Από την πλευρά της η Μόσχα απείλησε με κολοσσιαίους κινδύνους τις χώρες που θα προμηθευόσουν f-16 το Κίεβο, όπως ανέφερε ο ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο, στο πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Βλέπουμε ότι δυτικές χώρες παραμένουν προσκολημμένες στο σενάριο της κλιμάκωσης. Αυτό περιλαμβάνει κολοσσιαίους κινδύνους για τις ίδιες.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό θα ληφθεί υπόψη σε όλα τα σχέδιά μας και διαθέτουμε όλα τα απαραίτητα μέσα για να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει», είπε ο ίδιος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ