Μπορεί να συλληφθεί ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν και να οδηγηθεί στην Χάγη; – Όλα τα πιθανά ενδεχόμενα
Σοβαρά ερωτήματα για την ικανότητα της ρωσικής πολιτικής ηγεσίας να ασκεί εξωτερική πολιτική
Το ένταλμα σύλληψης που ανακοίνωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αποτέλεσε αναμφισβήτητα ένα πρωτόγνωρο γεγονός.
Είναι η πρώτη φορά που ένας Ρώσος πρόεδρος ή Σοβιετικός ηγέτης αναζητείται προκειμένου να συλληφθεί, με κατηγορίες για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και «εγκλήματα πολέμου».
Το ένταλμα καθ΄αυτό μπορεί να μην αποτελεί υπαρκτό κίνδυνο -για την ώρα- για τον Ρώσο πρόεδρο, δημιουργεί όμως σοβαρά ερωτήματα για την ικανότητα της ρωσικής πολιτικής ηγεσίας να ασκεί εξωτερική πολιτική και θα δημιουργήσει προβλήματα στις διακρατικές σχέσεις της Ρωσίας.
Αυτό γιατί αν και ο Ρώσος πρόεδρος δεν μπορεί βέβαια να συλληφθεί στην Ρωσία, εντούτοις μπορεί να συλληφθεί σε όποια από τις 123 χώρες έχουν δεχθεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και είναι μέλη του Καταστατικού της Ρώμης.
Έτσι δεν μπορεί να ταξιδέψει όχι σε χώρες που δεν θα πραγματοποιούσε έτσι και αλλιώς ποτέ επίσκεψη, όπως η Γαλλία ή Βρετανία και η Γερμανία, αλλά ούτε σε χώρες που τηρούν μια φιλική ή ουδέτερη προσέγγιση προς την Ρωσία, όπως η Βραζιλία και η Βενεζουέλα ακόμη και σε χώρες που είναι μέλη του CSTO όπως το Τατζικιστάν!
Έτσι ο Ρώσος πρόεδρος δεν μπορεί να πραγματοποιήσει επισκέψεις σε οποιαδήποτε από αυτές τις 123 χώρες, καθώς το ICC θα ζητήσει την έκδοσή του!
Ουσιαστικά η απόφαση για ένταλμα σύλληψης έχει ως στόχο την πολιτική απομόνωση του Ρώσου προέδρου, και της Ρωσίας γενικότερα, δημιουργώντας ένα χώρο πολιτικής απαγόρευσης και διεθνούς απομόνωσης για τον Ρώσο πρόεδρo, κάνοντας μια ουσιαστική παρέμβαση στα εσωτερικά της Ρωσίας δείχνοντας τον «δρόμο» για τον επόμενο ηγέτη της Ρωσίας!
Ακόμη και αν ο Πούτιν όμως επισκεφθεί μια χώρα που δεν έχει υπογράψει το καταστατικό της Ρώμης ακόμη και έτσι το ICC μπορεί να ζητήσει από τη χώρα αυτή να τον εκδώσει.
Θα γίνει; Μάλλον απίθανο αλλά αμέσως μπορεί να επέλθουν διεθνείς κυρώσεις κατά της χώρας αυτής, με την κατηγορία ότι υποθάλπει ένα διεθνώς καταζητούμενο…
Ο Β.Πούτιν δεν είναι ο πρώτος ηγέτης που ασκείται δίωξη εναντίον του.
Το 1999 το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ο οποίος εκδόθηκε τελικά και δικάστηκε σε μια δίκη που διήρκεσε από το 2002 έως το 2006. Το ίδιο έγινε και με τον ηγέτη των Σερβοβοσνίων Ράντοβαν Κάρατζιτς και τον στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς.
Περιττό να προστεθεί πως όταν ο Πούτιν αποχωρήσει από την εξουσία κάποια στιγμή το ICC δεν θα σταματήσει να ζητά την έκδοσή του.
Δημιουργείται επομένως έτσι ένας χώρος απαγόρευσης πολιτικών κινήσεων του Πούτιν και συνολικής ακύρωσής του στην Δύση, αφού όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν υπογράψει το καταστατικό της Ρώμης.