Η Νέα Καληδονία, ένα από τα τελευταία γαλλικά εδάφη στον Ειρηνικό, βιώνει κρίσιμες στιγμές καθώς έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω έντονων ένοπλων συγκρούσεων μεταξύ γαλλικών δυνάμεων και τοπικών αυτονομιστών.

Η ένταση έχει κλιμακωθεί με την γαλλική κυβέρνηση να καταφεύγει στη χρήση του στρατού για να καταστείλει τις εξεγέρσεις των αυτοχθόνων κατοίκων.

Η Νέα Καληδονία, πλούσια σε ορυκτά, ιδίως νικέλιο, αποτελεί εδώ και δεκαετίες σημείο τριβής μεταξύ των αυτοχθόνων και της γαλλικής κυβέρνησης.

Η Γαλλία εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους του νησιού από το 1853, με το μεγαλύτερο μέρος του τοπικού πληθυσμού να βρίσκεται σε καθεστώς φτώχειας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περίπου ένας στους πέντε κατοίκους ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η τοπική κυβέρνηση ζητά την παρατεταμένη κήρυξη κατάστασης έκτακτης οικονομικής και κοινωνικής ανάγκης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αναταραχές.

Οι συγκρούσεις στο αρχιπέλαγος ξεκίνησαν μετά την απόφαση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης να επιτρέψει στους Γάλλους κατοίκους της Νέας Καληδονίας, που μένουν εκεί για τουλάχιστον δέκα χρόνια, να ψηφίζουν στις περιφερειακές εκλογές.

Τοπικοί ηγέτες εξέφρασαν φόβους ότι αυτό θα αποδυναμώσει την ψήφο των ιθαγενών Κανάκ.

Οι αυτονομιστές, οι οποίοι φαίνεται να υποστηρίζονται οικονομικά και πολιτικά από την Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν, έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους σε στρατηγικά σημεία, όπως αεροδρόμια και βιομηχανικές εγκαταστάσεις. 

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλ Νταρμανέν, δήλωσε ότι οι συγκρούσεις, που έχουν κοστίσει τη ζωή σε τρεις ιθαγενείς και έναν αστυνομικό, υποστηρίχθηκαν ενεργά από το Αζερμπαϊτζάν.

Ο Ζεράλ Νταρμανέν δήλωσε ότι «ορισμένοι από τους αυτονομιστές έχουν κάνει συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν» και τόνισε ότι, παρά τις προσπάθειες παρέμβασης, η Γαλλία παραμένει κυρίαρχη στο έδαφός της.

Αξιωματούχος των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσε ότι έχουν εντοπίσει δραστηριότητες από το Αζερμπαϊτζάν στη Νέα Καληδονία επί εβδομάδες, αν όχι μήνες.

Οι σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Αζερμπαϊτζάν έχουν επιδεινωθεί σημαντικά, ιδίως μετά τη στρατιωτική και πολιτική στήριξη του Παρισιού προς την Αρμενία κατά την εισβολή των Αζέρων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ το 2023.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, Αϊκάν Χατζιζάντα, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η χώρα του υποκινεί τις ταραχές, υποστηρίζοντας ότι οι διαδηλώσεις είναι αποτέλεσμα της αποτυχημένης πολιτικής της Γαλλίας απέναντι στα υπερπόντια εδάφη της.

Οι συγκρούσεις θυμίζουν τις αναταραχές της δεκαετίας του 1980, όταν το κίνημα ανεξαρτησίας της Νέας Καληδονίας βρισκόταν στο αποκορύφωμά του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ