Oι βαλλιστικοί πύραυλοι του Ιράν
Χιλιάδες πύραυλοι στο ιρανικό οπλοστάσιο
Το Ιράν έχει επιτύχει τις τελευταίες δύο δεκαετίες την επέκταση της εμβέλειας και της ακρίβειας των πυραύλων του, την ανάπτυξη πυραύλων κρουζ, την κατασκευή κινητών εκτοξευτών και υπόγειων σιλό, καθώς και την τοποθέτηση τριών δορυφόρων σε χαμηλή τροχιά, χρησιμοποιώντας δικό του πύραυλο.
Μάλιστα το Ιράν έχει και την τέταρτη γενιά του βαλλιστικού του πυραύλου Khorramshahr, που φέρει την ονομασία Khaibar και έχει βεληνεκές 2.000 χιλιομέτρων και κεφαλή που ζυγίζει 1.500 κιλά.
Αυτή η πρόοδος, σε συνδυασμό με το αυξανόμενο μέγεθος του οπλοστασίου του Ιράν (τον Μάρτιο 2020 εκτιμάτο ότι διέθετε 2.500-3.000 βαλλιστικούς πυραύλους συν έναν απροσδιόριστο αριθμό πυραύλων κρουζ) επιτρέπει στην Τεχεράνη να απειλεί με μεγαλύτερη αξιοπιστία βάσεις και πλοία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, καθώς και υποδομές ζωτικής σημασίας εχθρικών του χωρών, από ό,τι θα μπορούσε πριν από μια δεκαετία.
Μετά τον πόλεμο με το Ιράκ, το Ιράν ξεκίνησε δικό του πρόγραμμα ανάπτυξης και παραγωγής πυραύλων. Ένα από τα πρώτα βήματα ήταν η παραγωγή πυραύλων μικρής εμβέλειας, περίπου 80 χλμ.
Το Ιράν δεν διαθέτει πυρηνική κεφαλή, αλλά διαθέτει πυραύλους αρκετά ισχυρούς για να μεταφέρει μια σε απόσταση περίπου 2.000 χλμ. Οι Ιρανοί μηχανικοί έχουν πετύχει τον διαχωρισμό ορόφων πυραύλων και έχουν χρησιμοποιήσει τόσο υγρά όσο και στερεά καύσιμα. Οι πύραυλοί του, πάντως, είναι αρκετά ισχυροί για να πλήξουν στόχους σε όλη τη Μέση Ανατολή και στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Όπως φαίνεται και στο παρακάτω σχεδιάγραμμα, ο πύραυλος τύπου Sejjil (βεληνεκές 2.000 χλμ)
Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο 2020 στο YouTube δείχνει ένα ιρανικό πυραυλικό σύστημα σε υπόγειο καταφύγιο, το οποίο η Τεχεράνη ισχυρίζεται ότι είναι ικανό να εκτοξεύσει ένα μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων σε γρήγορη διαδοχή. Το Ιράν έχει χρησιμοποιήσει εδώ και καιρό υπόγειες εγκαταστάσεις φύλαξης και εκτόξευσης πυραύλων, αλλά είναι η πρώτη φορά που δείχνει έναν πύραυλο με αυτοματοποιημένο σιδηροδρομικό σύστημα για τη διαδικασία εκτόξευσης.