Οι Χούθι απειλούν το παγκόσμιο διαδίκτυο: Φόβοι ότι θα κόψουν τα υποθαλάσσια καλώδια που περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα
Σε συναγερμό ΗΠΑ και Βρετανία
Οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη που υποστηρίζονται από το Ιράν θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να υπονομεύσουν τα καλώδια του Διαδικτύου στην Ερυθρά Θάλασσα που «μεταφέρουν» σχεδόν το ένα πέμπτο της παγκόσμιας διαδικτυακής κίνησης, σύμφωνα με μια σειρά από νέες προειδοποιήσεις.
Η κυβέρνηση της Υεμένης προειδοποίησε ότι η Ερυθρά Θάλασσα είναι «ένα από τα τρία πιο σημαντικά σημεία συνάντησης για τα καλώδια» στον κόσμο και οι Χούθι αποτελούν «σοβαρή απειλή για μια από τις πιο σημαντικές ψηφιακές υποδομές στον κόσμο».
Η προειδοποίηση έγινε αφότου ένα κανάλι κοινωνικής δικτύωσης των Χούθι δημοσίευσε έναν χάρτη που δείχνει τις διαδρομές διαφόρων καλωδίων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, του Κόλπου του Άντεν και της Αραβικής Θάλασσας.
Ο χάρτης συνοδευόταν με το δυσοίωνο μήνυμα: «Φαίνεται ότι η Υεμένη βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία, καθώς οι γραμμές του Διαδικτύου που συνδέουν ολόκληρες ηπείρους -όχι μόνο χώρες- περνούν κοντά της».
Οι Χούθι, που ελέγχουν εκτάσεις της Υεμένης, άρχισαν να επιτίθενται στη διεθνή ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα στις 19 Νοεμβρίου για να υποστηρίξουν τη Χαμάς στον πόλεμο της με το Ισραήλ στη Γάζα.
Έκτοτε, έχουν προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στο παγκόσμιο εμπόριο, καθώς οι επιθέσεις τους στοχεύουν τα πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα περίπου το 12% της παγκόσμιας κίνησης.
Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ξεκινήσει μια μαζική εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών εναντίον τους.
Τώρα υπάρχουν ανησυχίες ότι οι Χούθι θα μπορούσαν να απαντήσουν στοχεύοντας το Διαδίκτυο και τη μετάδοση οικονομικών δεδομένων.
Υπολογίζεται ότι το 17% της παγκόσμιας κίνησης στο Διαδίκτυο διεκπεραιώνεται μέσω υποβρύχιων καλωδίων οπτικών ινών στην Ερυθρά Θάλασσα. Το μέσο βάθος της Ερυθράς Θάλασσας είναι 450 μέτρα, αλλά μερικά βρίσκονται σε βάθη μόλις 100 μέτρων. Υπάρχουν 16 καλώδια που περνούν, συμπεριλαμβανομένου ενός εκτεταμένου μήκους 15.000 μιλίων που ονομάζεται Asia Africa Europe-1 (AAE-1), το οποίο παρέχει ευρυζωνική σύνδεση στην Ασία και την Ευρώπη.
Συνδέει μια σειρά χωρών όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, η Κίνα, το Βιετνάμ, η Καμπότζη, η Μαλαισία, η Ινδία και το Πακιστάν.
Ο Moammar al-Eryani, υπουργός Πληροφοριών της Υεμένης, είπε ότι οι Χούθι διατυπώνουν τώρα «σοβαρές απειλές στον παγκόσμιο τομέα των επικοινωνιών και την οικονομία».
Και πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια απείθαρχη ομάδα, η τρομοκρατία της δεν έχει ανώτατο όριο ή όρια και το έγκλημά της ξεπερνά κάθε προσδοκία».
Η Γενική Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών της Υεμένης δήλωσε ότι τα τελευταία χρόνια είχε καλέσει τους παγκόσμιους παρόχους Διαδικτύου να μην κάνουν τίποτα που θα επέτρεπε στους Χούτι να έχουν πρόσβαση στα καλώδια ή στον τρόπο λειτουργίας τους.
Γράφοντας στο Gulf Security Forum, η Emily Milliken, επικεφαλής αναλύτρια στο Askari Defense and Intelligence κοντά στην Ουάσιγκτον, είπε ότι η οργάνωση των Χούθι «μπορεί να προσαρμόσει τη στρατηγική της για να αντιμετωπίσει έναν νέο – και ίσως πιο κρίσιμο – στόχο: το πλέγμα των υποθαλάσσιων τηλεπικοινωνιακών καλωδίων που ευθυγραμμίζουν την Στενό Μπαμπ αλ-Μαντάμπ».
Το Bab al-Mandab, που στα αραβικά σημαίνει «Πύλη των δακρύων», ενώνεται με τη νότια Ερυθρά Θάλασσα και τον γειτονικό Κόλπο του Άντεν.
«Μέχρι στιγμής, τα καλώδια έχουν διατηρηθεί ασφαλή περισσότερο λόγω της σχετικής τεχνολογικής υπανάπτυξης των Χούτι παρά λόγω έλλειψης κινήτρων», έγραψε η Milliken.
«Τους λείπουν τα υποβρύχια που είναι απαραίτητα για να φτάσουν στα καλώδια.
Με επαρκή χρόνο και ευκαιρία, ωστόσο, οι Χούθι θα μπορούσαν να προσαρμόσουν ορισμένες από τις θαλάσσιες τακτικές τους για να στοχεύσουν τη ζωτική υποδομή επικοινωνίας».
Τα ρηχά νερά «μειώνουν την ανάγκη για υποβρύχια υψηλής τεχνολογίας για να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους», έγραψε.
Ακόμη πιο ανησυχητικό για την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της στην περιοχή, η αποκοπή των καλωδίων θα μπορούσε να «κόψει τις στρατιωτικές ή κυβερνητικές επικοινωνίες».
Σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον 19 υπερατλαντικά καλώδια που συνδέουν την Ευρώπη με τις ΗΠΑ, προσφέροντας με τον αριθμό τους ένα μέτρο προστασίας έναντι δολιοφθορών εάν κοπούν ένα ή δύο καλώδια.
Για να δείτε ποια είναι δείτε τον παρακάτω σύνδεσμο.
Καλώδια Οπτικών Ινών: Ο παγκόσμιος χάρτης
Η δολιοφθορά στα καλώδια δεν απαιτεί απαραίτητα ιδιαίτερα εξελιγμένη τεχνολογία, επειδή αυτά είναι σαφώς σημειωμένα σε χάρτες για ναυτικούς που αναπόφευκτα διασχίζουν περιοχές με ρηχά νερά. Υπήρξαν περιπτώσεις όπου τα καλώδια κόπηκαν από ερασιτέχνες δύτες ακόμη και αγνώστους που εισέβαλαν σε τερματικούς σταθμούς στην ξηρά.
Το μεγαλύτερο σε μήκος μεμονωμένο υποβρύχιο καλώδιο είναι το καλωδιακό σύστημα Asia-America Gateway (AAG) που διατρέχει για πάνω από 20.000 χλμ.
Ένα τυπικό σύγχρονο υποθαλάσσιο καλώδιο αποτελείται από έως και 200 ίνες, καθεμία από τις οποίες μπορεί να μεταδώσει έως 400 Gb δεδομένων ανά δευτερόλεπτο και προς τις δύο κατευθύνσεις, αν και οι χωρητικότητες αυξάνονται συνεχώς. Χρηματοοικονομικές συναλλαγές αξίας άνω των 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε μέρα γίνονται διαδικτυακά και οποιαδήποτε διακοπή θα είχε άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία, δυνητικά ακρωτηριάζοντας το τραπεζικό σύστημα και σταματώντας το εμπόριο.
Το καλωδιακό δίκτυο ανήκει και διαχειρίζεται από μια μεγάλη ποικιλία διεθνών εμπορικών οντοτήτων (Google, Facebook και Microsoft δραστηριοποιούνται πλέον πολύ ενεργά στον κλάδο της τοποθέτησης καλωδίων).
Δεν λείπουν όμως και οι πολιτικές προεκτάσεις νέων γραμμών καλωδίων που έχουν ως αποτέλεσμα πολλές φορές την ακύρωση των σχεδίων.
Το καλώδιο Hong Kong Americas (HKA) υπό την ηγεσία του Facebook ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2018, με μια κοινοπραξία της Tata Communications, της Telstra και των κινεζικών κρατικών εταιρειών τηλεπικοινωνιών China Unicom και China Telecom Global Limited.
Τελικά το Facebook απέσυρε την συμμετοχή του εν μέσω «συνεχιζόμενων ανησυχιών από την κυβέρνηση των ΗΠΑ» σχετικά με επικοινωνιακές συνδέσεις με την Κίνα.
Το Facebook, μαζί με την Amazon, προηγουμένως είχε αποσυρθεί επίσης από συμμετοχή του στο καλωδιακό σύστημα Bay-to-Bay Express, το οποίο θα συνέδεε τη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία, το Χονγκ Κονγκ και τις ΗΠΑ, για παρόμοιους λόγους, φόβων δηλαδή κινεζικής ανάμιξης. Αν και ως πιθανό υποκατάστατο, οι δύο εταιρείες επιδιώκουν να αναπτύξουν το καλώδιο CAP-1 Φιλιππίνων-Καλιφόρνιας χωρίς να έχουν ανακοινώσει τον συνεργάτη την China Mobile για να αποφύγουν προβλήματα με τις ρυθμιστικές αρχές.
Το Pacific Light Cable Network (PLCN), ένα έργο της Google και του Facebook για τη σύνδεση του Λος Άντζελες απευθείας με την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, ακυρώθηκε για παρόμοιους λόγους όπως και το σύστημα B2BE.
Ενδεχομένως ως αντικατάσταση, οι εταιρείες ανακοίνωσαν πρόσφατα ένα έργο καλωδίων ΗΠΑ-Σιγκαπούρης που ονομάζεται Echo παράλληλα με το καλώδιο Ιαπωνίας-Σιγκαπούρης Apricot, που και τα δύο παρακάμπτουν την Κίνα.