Πολεμικό ανακοινωθέν από τους G7 κατά Κίνας-Ινδίας: «Όποιος βοηθήσει την Ρωσία θα το πληρώσει ακριβά»
Η στάση των G7 αναμένεται να επιταχύνει την ολοκλήρωση της συμμαχίας Κίνας-Ρωσίας και της δημιουργίας ενός αντι-δυτικού παγκόσμιου «μπλοκ»
Με μία άκρως πολεμική δήλωση που προμηνύει άσχημα πράγματα για τον πλανήτη οι G7 στο κοινό ανακοινωθέν των υπουργών των Εξωτερικών έπειτα από τη συνεδρίασή τους στην Ιαπωνία, απείλησαν ευθέως, Κίνα, Ινδία, αλλά και σχεδόν όλη την Αφρική, σχεδόν όλη τη Νότια Αμερική, την Κεντρική Αμερική και την πλειοψηφία των χωρών της Ασίας, δηλαδή το 80% του πλανήτη (!) ότι «θα πληρώσουν ακριβά», την οποιαδήποτε βοήθεια προσφέρουν στην Ρωσία και την μη τήρηση των κυρώσεων που αυτοί επέβαλαν!
Πρόκειται για πρωτοφανή δήλωση, που προκαλεί πολλές απορίες, καθώς είναι προσβλητική για την κυριαρχία των χωρών και για την ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική τους.
Οι επικεφαλής της διπλωματίας των επτά πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου συμφώνησαν ακόμη να «ενταθούν» και να εφαρμοστούν «πλήρως» οι κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ χαρακτήρισαν «απαράδεκτη» την αναγγελία της Μόσχας πως θα αναπτύξει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία.
Και αυτή η δήλωση προκαλεί απορία καθώς, με βάση την πολιτική που ασκεί η Δύση έναντι της Ρωσίας, ήταν αναμενόμενο να προχωρήσει η Μόσχα σε μία τέτοια ενέργεια.
Επί της ουσίας, η Μόσχα θέλει να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα για να τα έχει έτοιμα προς χρήση στην περίπτωση που απειληθεί η Κριμαία ή συμβεί κάτι άλλο εξίσου επώδυνο για την Ρωσία.
Τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα, είναι πάντοτε έτοιμα προς χρήση, τα τακτικά πυρηνικά όπλα απαιτούν κάποιο χρονικό διάστημα για να αναπτυχθούν.
«Παραμένουμε δεσμευμένοι να εντείνουμε τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, στον συντονισμό και στην πλήρη εφαρμογή τους (…) και στην καταπολέμηση των προσπαθειών της Ρωσίας και τρίτων μερών να αποφύγουν και να υπονομεύσουν τα τιμωρητικά μέτρα μας», ανέφεραν οι ΥΠΕΞ στο ανακοινωθέν μετά το πέρας της συνόδου στην Καρουιζάουα της Ιαπωνίας.
«Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς τρίτα μέρη να σταματήσουν τη βοήθεια στον πόλεμο της Ρωσίας» διότι σε διαφορετική περίπτωση «θα πληρώσουν ακριβά», συνεχίζει το κείμενο των επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας, που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της G7.
«Θα ενισχύσουμε τον συντονισμό μας για να αποτρέψουμε και για να αντιδράσουμε την προμήθεια όπλων στη Ρωσία από τρίτα μέρη και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα σε βάρος εκείνων που παρέχουν υλική υποστήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», προστίθεται.
Η G7 απαιτεί για ακόμα μια φορά τη Μόσχα να αποσύρει αμέσως και άνευ όρων τα στρατεύματά της από την επικράτεια της Ουκρανίας, ενώ καταδικάζει τη ρητορική του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν περί χρήσης πυρηνικών όπλων.
Μετά το κοινό ανακοινωθέν των G7 προκύπτουν και άλλα ερωτήματα:
Δεν γνωρίζουν ότι με αυτή τη στάση απλώς κάνουν την συμμαχία Ρωσία-Κίνας ακόμα πιο συμπαγή;
Δεν γνωρίζουν ότι η συνδυασμένη στρατιωτική και πυρηνική ισχύς των δύο υπερδυνάμεων είναι πολλαπλάσια αυτής του ΝΑΤΟ;
Επίσης, δεν γνωρίζουν πως οι δύο υπερδυνάμεις αλλά και χώρες που συντάσσονται μαζί τους ελέγχουν ουσιαστικά όλη την ενέργεια και τις πρώτες ύλες του πλανήτη; Ποιος θα υποστεί αληθινό οικονομικό πλήγμα; Αυτοί που κατέχουν πρώτες ύλες και ενέργεια ή αυτοί που διαθέτουν… χρηματιστήρια;
Στην Δύση πολλοί φοβούνται ότι σχηματίζεται ένα αντίπαλο «μπλοκ» εναντίον της. Με τις ενέργειες αυτές δε γνωρίζουν ότι εξασφαλίζουν ακριβώς αυτό; Την δημιουργία ενός αντιπάλου δέους το οποίο όμως θα διαθέτει πολλαπλάσια ισχύ;