Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε δήλωσε πως είναι έτοιμος να αναπτύξει στρατεύματα στη Νέα Καληδονία εάν του το ζητήσει ο Γάλλος πρόεδρος Ε.Μακρόν!

Μάλιστα κατά δήλωση του Αυστραλιανού πρωθυπουργού ήδη βρίσκεται σε ετοιμότητα στρατιωτική δύναμη η οποία περιμένει το «πράσινο φως» για να επέμβει.

«Η κατάσταση είναι πραγματικά ανησυχητική. Η Αυστραλιανή Αμυντική Δύναμη είναι έτοιμη να απογειωθεί».

Η αυστραλιανή πρόταση δείχνει ότι η εξέγερση στη Νέα Καληδονία είναι εκτός ελέγχου και οι γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας δεν είναι σε θέση να την περιορίσουν.

Ένα αυστραλιανό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος αναχώρησε από τη Νέα Καληδονία, μεταφέροντας Αυστραλούς που είχαν αποκλειστεί μετά από τις αναταραχές που έκλεισαν το διεθνές αεροδρόμιο του νησιού.

Είναι το πρώτο από τα δύο αυστραλιανά αεροσκάφη που φθάνουν για να σώσουν 300 πολίτες που έχουν καταγραφεί για βοήθεια στη γαλλική επικράτεια του Ειρηνικού.

Ένα αεροσκάφος της Αεροπορίας της Νέας Ζηλανδίας έφτασε επίσης, για να φέρει επίσης περίπου «50 άτομα στο σπίτι», δήλωσε η κυβέρνηση στο Ουέλινγκτον.

Η αναταραχή ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα αφού οι νομοθέτες στο Παρίσι ψήφισαν αλλαγές που θα επιτρέψουν σε περισσότερους Γάλλους να ψηφίσουν στις τοπικές εκλογές, μια κίνηση που οι ιθαγενείς ηγέτες θεωρούν ότι θα μειώσει την πολιτική επιρροή των ιθαγενών.

Τέσσερις πολίτες – μεταξύ των οποίων τουλάχιστον τρεις ιθαγενείς κάτοικοι του Κανάκ – σκοτώθηκαν στις ταραχές μαζί με δύο αστυνομικούς.

Δεκάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί και περισσότερα από 200 άτομα έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής.

Η Ύπατη Αρμοστεία της Γαλλίας στη Νέα Καληδονία δήλωσε την Τρίτη ότι το αεροδρόμιο παραμένει κλειστό για εμπορικές πτήσεις και ότι θα αναπτύξει τον στρατό για την προστασία των δημόσιων κτιρίων.

Ήδη έφτασαν από την Γαλλία άλλοι 600 στρατιώτες για να ενισχύσουν τις δυνάμεις ασφαλείας.

Τουρίστες από άλλες χώρες θα βοηθηθούν επίσης, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Πένυ Γουόνγκ.

Ένας 25χρονος που έδωσε μόνο το μικρό του όνομα Στάνλεϊ, είπε ότι η προτεινόμενη εκλογική μεταρρύθμιση «σημαίνει την εξάλειψη του λαού Κανάκ».

«Αυτό που δεν καταλαβαίνουν εκεί πέρα ​​είναι ότι είμαστε ήδη μειοψηφία στο σπίτι μας», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι ταξιδιωτικές συμβουλές από την αυστραλιανή κυβέρνηση έχουν προειδοποιήσει τους ανθρώπους να μην προσπαθήσουν να φτάσουν οι ίδιοι στο αεροδρόμιο λέγοντας ότι η διαδρομή «δεν θεωρείται ακόμη ασφαλής».

Υπολογίζεται ότι περίπου 3.200 άτομα περιμένουν να φύγουν ή να εισέλθουν στη Νέα Καληδονία.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι ο στρατός θα πρέπει να παραμείνει αναπτυγμένος στη Νέα Καληδονία «για κάποιο χρονικό διάστημα».

Ο Viro Xulue, μέλος μιας κοινοτικής ομάδας Kanak που παρέχει κοινωνική βοήθεια, είπε στο Reuters ότι ένιωθε σαν μια επιστροφή στις αναταραχές της δεκαετίας του 1980.

«Φοβόμαστε πραγματικά για την αστυνομία, τους Γάλλους στρατιώτες και φοβόμαστε για την τρομοκρατική ομάδα της πολιτοφυλακής κατά του Κανάκ.

Η γαλλική κυβέρνηση δεν ξέρει πώς να ελέγχει τους ανθρώπους εδώ. Στέλνει περισσότερους από 2.000 στρατιώτες για έλεγχο, αλλά είναι αποτυχία».

Η Νέα Καληδονία είναι γαλλική επικράτεια από τα μέσα του 1800.

Στο Παρίσι θεωρούν, ότι για τις ταραχές υπεύθυνο είναι το Αζερμπαϊτζάν και πως πίσω από αυτό κρύβονται η Ρωσία και η Κίνα που επιθυμούν να δουν τη Γαλλία να χάνει τις κτήσεις της στον Ειρηνικό μετά και την απώλεια της επιρροής της στην Αφρική.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ