Η Ονδούρα θα αποκτήσει διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα, ανήγγειλε χθες Τρίτη η πρόεδρος της χώρας της κεντρικής Αμερικής, η Σιομάρα Κάστρο, απόφαση που συνεπάγεται τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Ταϊβάν.

«Έδωσα οδηγία στον υπουργό Εξωτερικών Εδουάρδο Ρέινα να χειριστεί την έναρξη επίσημων σχέσεων με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας», ανέφερε η κυρία Κάστρο μέσω Twitter.

Η πρόεδρος Κάστρο είχε αναφερθεί στην ιδέα αυτή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας, όμως τον Ιανουάριο του 2022 ανακάλεσε, δηλώνοντας πως ελπίδα της ήταν να διατηρήσει τη σχέση ανάμεσα στην Τεγκουσιγκάλπα και την Ταϊπέι. Παρών στην τελετή ορκωμοσίας της ήταν εξάλλου ο αντιπρόεδρος της Ταϊβάν, ο Γουίλιαμ Λάι.

Την 1η Ιανουαρίου, ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ονδούρας συναντήθηκε με τον κινέζο υφυπουργό Εξωτερικών Σιε Φανγκ στο περιθώριο της ορκωμοσίας του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, του νέου προέδρου της Βραζιλίας.

Και τη 2η Φεβρουαρίου, ο κ. Ρέινα ανακοίνωσε πως διεξάγονται διαπραγματεύσεις με την Κίνα για την ανέγερση υδροηλεκτρικού φράγματος.

Το Πεκίνο είχε ήδη χρηματοδοτήσει με πάνω από 300 εκατ. δολάρια άλλο φράγμα στην Ονδούρα, που εγκαινίασε το 2021 ο τότε πρόεδρος Χουάν Ορλάντο Ερνάντες.

Η Κίνα αυξάνει την πίεση για να μειώσει το διεθνές αποτύπωμα της Ταϊβάν, νήσου που θεωρεί αποσκιρτήσασα επαρχία της και θεωρεί πως δεν έχει δικαίωμα να συνάπτει διακρατικές σχέσεις.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ονδούρας δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς του ζήτησε σχόλιο.

Αν η Ονδούρα πράγματι αποκτήσει σχέσεις με την Κίνα, οι χώρες που αναγνωρίζουν επίσημα την Ταϊβάν θα μειωθούν σε μόλις 13 παγκοσμίως.

Το ΥΠΕΞ στην Ταϊπέι περιορίστηκε να αναφέρει πως βρίσκεται στη «διαδικασία κατανόησης» της κατάστασης, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ