Μέρος των μαχητικών της λευκορωσικής Αεροπορίας απέκτησε την δυνατότητα να χτυπήσει με πυρηνικά όπλα, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

«Μερικά από τα λευκορωσικά επιθετικά αεροσκάφη απέκτησαν την ικανότητα να χτυπούν εχθρικούς στόχους με πυρηνικά όπλα», είπε ο Σόιγκου σε θεματική διάσκεψη με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Επιπλέον, στον λευκορωσικό Στρατό παραδόθηκαν συστήματα Iskander-M, τα οποία μπορούν να εκτοξεύσουν πυρηνικούς πυραύλους.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας, αυτό γίνεται ως απάντηση στην αύξηση της πολεμικής ετοιμότητας των συνδυασμένων δυνάμεων του ΝΑΤΟ και στην εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων δυνάμεων της συμμαχίας κοντά στα σύνορα Ρωσίας και Λευκορωσίας.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που δείχνει όχι μόνο κλιμάκωση μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας αλλά και ότι η Λευκορωσία πλέον αποτελεί ενιαίο έδαφος με την Ρωσική Ομοσπονδία αφού η ρωσική άμυνα ξεκινάει πλέον από τα λευκορωικά σύνορα.

Είναι μία άμεση απάντηση της Μόσχας στην ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προσερχόμενος στη Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, δήλωσε πως η Φινλανδία γίνεται σήμερα επίσημα το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι «αυτό θα κάνει τη Φινλανδία περισσότερη ασφαλή και το ΝΑΤΟ πιο ισχυρό».

Η είσοδος της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ γίνεται την ημέρα της επετείου της υπογραφής της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, στις 4 Απριλίου 1949, επισήμανε ο Στόλτενμπεργκ.

Κατά τη διάρκεια τελετής που θα διοργανωθεί σήμερα το απόγευμα, στο περιθώριο της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών τoυ ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η φινλανδική σημαία θα υψωθεί μαζί με τις άλλες συμμαχικές σημαίες, παρουσία του Φινλανδού Προέδρου Σαουλί Νιινίστο.

Ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ήθελε να απομακρυνθούν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ από τις χώρες-μέλη της Ανατολικής Ευρώπης και να κλείσουν οι πόρτες του ΝΑΤΟ σε νέα μέλη, αλλά αντ’ αυτού η απάντηση που παίρνει είναι «μεγαλύτερη παρουσία του ΝΑΤΟ στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας» και η ένταξη της Φινλανδίας.

Μάλλον ο στόχος της Δύσης εξαρχής ήταν αυτός γι’ αυτό και κλιμάκωσε την κρίση στην Ουκρανία…

Σημειώνεται επίσης ότι λευκορωσικές τεθωρακισμένες δυνάμεις αναπτύσσονται σε απόσταση 10 χλμ. από τα σύνορα με την Πολωνία φορώντας τα σήματα “Ζ” των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Όλα αυτά ενώ ο πρόεδρος της χώρας Α.Λουκασένκο ανακοίνωσε πριν δύο ημέρες ότι έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των βαλλιστικών πυρηνικών εγκαταστάσεων στην χώρα που θα υποδεχθούν τα ρωσικά τακτικά πυρηνικά όπλα.

Με δύναμη λιγότερη από 100.000 προσωπικό ο λευκορωσικός Στρατός έχει μία εφεδρεία 150.000 ετοιμοπόλεμων ανδρών και εθνοφυλακής  500.000 προσωπικού σε μία χώρα σχεδόν 10.000.000 κατοίκων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ