Ένας δεύτερος πόλεμος – που έχει στοιχεία εμφυλίου – διεξάγεται από τις 7 Οκτωβρίου, όταν οι τρομοκράτες της Χαμάς πέρασαν ανενόχλητοι από τη Γάζα στο Ισραήλ για να πραματοποιήσουν μία πραγματική σφαγή, με 1400 νεκρούς και πάνω από 200 ομήρους: ενώ το Ισραήλ προετοιμάζεται για μία μεγάλη χερσαία επιχείρηση με διακηρυγμένο στόχο την καταστροφή της Χαμάς, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου βρίσκεται αντιμέτωπος με σφοδρή κριτική για το γεγονός ότι οι Μυστικές Υπηρεσίες της χώρας – η Μοσάντ και η Σιν Μπετ – δεν μπόρεσαν να προβλέψουν την εισβολή, ενώ αγνοήθηκαν οι προειδοποιήσεις από το εξωτερικό. 

Οι δημοσκοπήσεις στο Ισραήλ δείχνουν ότι το 80% των πολιτών είναι υπέρ της παραίτησης Νετανιάχου – ένα ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο με εκείνο το 58% που στηρίζει την χερσαία επιχείρηση στη Γάζα. Οι δηλώσεις πρώην αξιωματούχων του Ισραήλ είναι χαρακτηριστικές: 

Ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ χαρακτήρισε την τρομοκρατική επίθεση ως “το σοβαρότερο πλήγμα που έχει υποστεί το Ισραήλ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα”.

Δεν πιστεύω ότι ο λαός εμπιστεύεται τον Νετανιάχου όταν φέρει το βάρος μιας τόσο μεγάλης καταστροφής» δήλωσε στον Observer. Ένας πρώην επιτελάρχης των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός πρέπει “να παραιτηθεί τώρα”, ενώ ένας πρώην αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών χαρακτήρισε την κυβέρνηση εθνικής ενότητας που προέκυψε λόγω της κατάστασης πολέμου, ως “δυσλειτουργική”.

Το «αγκάθι» των αιχμαλώτων προσθέτει αρκετές ψηφίδες στο θολό πολιτικό σκηνικό: Κάποιες από τις  οικογένειες των απαχθέντων έχουν παρακαλέσει την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί πριν εισβάλει στον πλαιστινιακό θύλακα, ενώ άλλες υποστηρίζουν ότι μόνο μια άμεση στρατιωτική επιχείρηση για την καταστροφή της ηγεσίας της Χαμάς μπορεί να δώσει λύση, ακόμη και αν αυτό θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των δικών τους ανθρώπων.

Σύμφωνα με την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Haaretz, που επικαλείται «αμυντικές πηγές»,  ο Νετανιάχου επιδιώκει να ρίξει την ευθύνη για την αποτυχία των Μυστικών Υπηρεσιών στο στρατό: σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί ο διορισμός – μόλις τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου – ενός νέου εκπροσώπου στο γραφείο του για να επικοινωνεί με τους στρατιωτικούς ανταποκριτές.

 “Ο Νετανιάχου συλλέγει στοιχεία εναντίον του στρατού, υποστηρίζοντας σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι δεν φταίει ο ίδιος και ότι δεν πήρε τις πληροφορίες”. Σύμφωνα με έναν άλλο αξιωματούχο, “είναι σαφές τι κάνει ο Νετανιάχου: Έχω ήδη ακούσει για τον διασυρμό αξιωματικών από έναν στρατιωτικό ανταποκριτή. Είναι ντροπιαστικό”.

Αρκετές πηγές χαρακτήρισαν τον διορισμό ασυνήθιστο, ειδικά κατά τη διάρκεια ενός πολέμου, καθώς ο υπουργός Άμυνας και ο αρχηγός του επιτελείου των IDF συνήθως διατηρούν συνεχή επικοινωνία με τους στρατιωτικούς ανταποκριτές.

“Για να καταλάβετε”, δήλωσε μια πηγή του υπουργείου Άμυνας, “ο αρχηγός του επιτελείου δεν έχει συναντήσει ούτε έναν ανταποκριτή. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη δει αρκετούς από αυτούς δύο φορές”.

 Μια άλλη αμυντική πηγή που επικαλείται η Haaretz είπε ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα αμφισβητήσιμη κίνηση, δεδομένου ότι η στρατιωτική ηγεσία έχει ήδη  αναλάβει την ευθύνη ότι δεν μπόρεσε να προβλέψει την επίθεση, ενώ ο Νετανιάχου αρνήθηκε ότι είχε οποιονδήποτε ρόλο στην υπόθεση.

“Κάνει λάθος που πιστεύει ότι μπορεί να αποφύγει την απόδοση ευθυνών αφού ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν ήδη πει ότι φέρουν ευθύνη”, δήλωσε η πηγή. “Ο πρωθυπουργός έχει ξεχάσει ότι και ο ίδιος είναι υπεύθυνος”.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Walla, επικαλούμενος πηγές προσκείμενες στον πρωθυπουργό, ανέφερε ότι η σύζυγός του, Σάρα, του είχε πει να συγκεντρώσει όλες τις δημόσιες ανακοινώσεις και τα απόρρητα πρακτικά από τις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας και τις συζητήσεις για θέματα άμυνας.

Επίσης, φέρεται να του είπε να συγκεντρώσει όλα τα αποσπάσματα δηλώσεων από πρώην και νυν ανώτερους αξιωματούχους του τομέα της άμυνας στα οποία αποτυπώνονται εσφαλμένες εκτιμήσεις των Μυστικών Υπηρεσιών σχετικά με τις δυνατότητες και τις προθέσεις της Χαμάς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ