Ο Στιβ Γουίτκοφ, ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σήμερα πως το Κίεβο «συμφώνησε σε διεξαγωγή προεδρικών εκλογών».

Ωστόσο, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Σε συνέντευξή του στο Fox News, ο Σ.Γουίτκοφ δήλωσε ότι «θα γίνουν εκλογές στην Ουκρανία», προσθέτοντας ότι η ηγεσία της εμπόλεμης χώρας «συμφώνησε σε αυτό».

Η κυβέρνηση Ν.Τραμπ έχει αυξήσει τις πιέσεις προς την Ουκρανία να διοργανώσει εκλογές σε καιρό πολέμου.

«Εάν πρόκειται να υπάρξει μια ειρηνευτική συμφωνία, η Ουκρανία δεν μπορεί να είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Νομίζω ότι αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό αποδεκτό,» δήλωσε ο Σ.Γουίτκοφ.

Αλλά ο Αμερικανός απεσταλμένος πρότεινε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε ακόμη να επωφεληθεί από παρόμοιες εγγυήσεις ασφαλείας που προσφέρονται στα κράτη του ΝΑΤΟ βάσει της ρήτρας συλλογικής άμυνας του Άρθρου 5 της συμμαχίας, βάσει της οποίας τα μέλη της υποχρεούνται να παρέχουν βοήθεια το ένα στο άλλο, εάν ένα από αυτά δεχθεί επίθεση.

«Νομίζω ότι αυτό είναι ανοιχτό προς συζήτηση» δήλωσε ο Σ.Γουίτκοφ χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ