Στο τέλος του έτους παραδίνεται στην Ινδία το πρώτο ρωσικό α/α σύστημα S-400 – Αμηχανία στις ΗΠΑ
H Oυάσινγκτον βλέπει το Νέο Δελχί να επιλέγει την... Ανατολή
Οι ΗΠΑ θα βρεθούν σε δύσκολη θέση καθώς και η Ινδία θα αποκτήσει εντός δύο μηνών το ρωσικό σύστημα S-400.
Θα επιβάλλουν κυρώσεις στην πολύ ισχυρή Ινδία όπως «ψελλίζουν» κατά καιρούς; Πολύ αμφιβάλουμε για δύο λόγους.
Πρώτον το μέγεθος της χώρας είναι τεράστιο ακόμα και για τις ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί δε θέλουν τους Ινδούς να είναι εχθρικά διακείμενοι.
Δεύτερον, επιχειρούν να τους αποσπάσουν από το σχηματιζόμενο μπλοκ της Ανατολής στο οποίο προσπαθούν να τους εντάξουν οι Ρώσοι, μπαίνοντας ως διαμεσολαβητές ανάμεσα στο Νέο Δελχί και το Πεκίνο.
Στην πραγματικότητα αν δεν υπήρχε η Κίνα το Νέο Δελχί θα είχε ήδη ενταχθεί στο ανατολικό μπλοκ.
Πάντως, πολύ δύσκολα θα επιλέξει τη Δύση η Ινδία καθώς δεν την συμφέρει να περιτριγυρίζεται από εχθρικά κράτη στην περίπτωση που θα επιλέξει τις ΗΠΑ.
Το πρόβλημα της Μόσχας είναι να συνταιριάξει τα αντίρροπα συμφέροντα της Ινδίας με την Κίνα και να μειώσει τις πολεμικές εντάσεις με το Πακιστάν, το οποίο η Κίνα το θέλει οπωσδήποτε εντός της ανατολικής συμμαχίας γιατί αποτελεί απαραίτητο «κρίκο» στη «ζώνη του Μεταξιού».
Και η Μόσχα θέλει το Ισλαμαμπάντ να παραμείνει στη «ανατολική οδό». Πάντως, οι αντιπαλότητες Ινδίας-Κίνας και Ινδίας-Πακιστάν έχουν εμποδίσει την δημιουργία ενός επίσημου ανατολικού συνασπισμού που να αποτελεί αντιστάθμισμα του ΝΑΤΟ και της Δύσης.
Ακόμα και τα συμφέροντα Μόσχας-Πεκίνου θεωρούνται για πολλούς αντίρροπα, αλλά το συμφέρον της επιβίωσης έναντι των ΗΠΑ έχει αποδειχτεί καθοριστικό.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Τύπου TASS, τα πρώτα ρωσικής κατασκευής πυραυλικά συστήματα αεράμυνας S-400 θα παραδοθούν στην Ινδία στο τέλος του έτους.
Υπενθυμίζουμε ότι τον Οκτώβριο του 2018, Ινδία και Ρωσία υπέγραψαν συμβόλαιο ύψους $ 5,43 δισεκατομμύρια για πέντε συστήματα S-400.
Οι παραδόσεις θα γίνουν με ρυθμό ένα σύστημα ανά έτος. Να σημειωθεί ότι οι συνολικές απαιτήσεις της Ινδίας, για αντιαεροπορικά-αντιπυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, όπως εκφράστηκαν τον Οκτώβριο του 2015, αφορούν σε 12 συστήματα.
Ωστόσο, για οικονομικούς λόγους αποφασίστηκε η αρχική προμήθεια πέντε συστημάτων και στη συνέχεια των υπόλοιπων επτά.
Στο κόστος των $ 5,43 δισεκατομμυρίων συμπεριλαμβάνονται η προμήθεια των συστημάτων, των βλημάτων, καθώς και του πακέτου τεχνικής υποστήριξης και εκπαίδευσης.