Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συγκεντρώσουν διεθνή δύναμη για την αντιμετώπιση των επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα αλλά στις απειλές πλέον προστέθηκαν και  οι δηλώσεις των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, όπου αξιωματούχος τους, ο Μοχαμάντ Ρεζά Νακντί, προειδοποίησε ότι και άλλες θαλάσσιες οδοί θα καταστούν επικίνδυνες, αν συνεχιστεί ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. 

“Με τη συνέχιση των εγκλημάτων, η Αμερική και οι σύμμαχοί της θα πρέπει να αναμένουν τη γέννηση νέων δυνάμεων αντίστασης και το κλείσιμο άλλων οδών ναυσιπλοΐας”, τόνισε. “Θα πρέπει να αναμένουν σύντομα το κλείσιμο της Μεσογείου, του Γιβραλτάρ και άλλων θαλάσσιων οδών”, πρόσθεσε, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Και όλοι μπορεί να πλέον να καταλαβαίνουν ότι πυραυλικές επιθέσεις κατά και εμπορικών πλοίων μπορεί να πραγματοποιηθούν από την Χεζμπολάχ του Λιβάνου κατά του Σουέζ αλλά άγνωστος παράγοντας στην εξίσωση είναι ότι η απειλή εκτοξεύτηκε κατά του Γιβραλτάρ!

Βαλλιστικοί πύραυλοι και drone μεγάλης εμβέλειας πλέον θέτουν στόχο να γονατίσουν το εμπόριο σε όσους είναι σύμμαχοι των ισραηλινών συμφερόντων και να μεταβάλλουν την Μεσόγειο σε μια περίκλειστη λίμνη.

Το σοβαρότερο είναι ότι οι Χούθι έκαναν μια πρόβα πολέμου θα λέγαμε με την εκτόξευση και βαλλιστικών πυραύλων κατα εμπορικών σκαφών ανεβάζοντας το επίπεδο κινδύνου από τα drone και όλοι πλέον μιλούν για την ελληνική συμμετοχή με μία φρεγάτα ηλικίας 25 ετών το λιγότερο που θα κληθεί αν χρειαστεί να αντιμετωπίσει πολλαπλές επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα!

Την Παρασκευή, ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε το Ιράν ότι “εμπλέκεται ενεργά στον σχεδιασμό” αυτών των επιθέσεων καθώς παρέχει στους Χούθι πληροφορίες αλλά και “σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό”, χωρίς τα οποία οι σιίτες αντάρτες “θα δυσκολεύονταν να εντοπίσουν και να πλήξουν” τα πλοία.

Ωστόσο η Τεχεράνη απορρίπτει τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι προσφέρει στρατιωτικό υλικό στους αντάρτες, αν και παραδέχεται ότι στηρίζει πολιτικά τους Χούθι.

Στις 18 Δεκεμβρίου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον σχηματισμό συνασπισμού για την υπεράσπιση της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, στον οποίο συμμετέχουν περίπου 20 χώρες στο πλαίσιο της “Επιχείρησης Φύλακας της Ευημερίας” (Operation Prosperity Guardian).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ