Η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν θα θέσει σε εφαρμογή τα σχέδια που της παρουσιάστηκαν ως αντίποινα για την ιρανική μαζική επίθεση κατά της ισραηλινής επικράτειας το περασμένο σαββατοκύριακο αλλά διατηρεί την αρχική της βούληση να προχωρήσει σε ανταπόδοση η οποία θα είναι διαφορετική από ότι προβλεπόταν.

Σύμφωνα με το ισραηλινό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αποφάσισε να μην θέσει σε εφαρμογή προεγκεκριμένα σχέδια για τη διεξαγωγή πληγμάτων αντιποίνων σε περίπτωση επίθεσης αφού συζήτησε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Πρυτάνευσαν «διπλωματικές» ευαισθησίες και «θα υπάρξει όντως ανταπόδοση, αλλά θα είναι διαφορετική από αυτή που προβλεπόταν αρχικά», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος στο δίκτυο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Βέβαια μπορεί να πρόκειται για μία κίνηση τακτικής για να προκληθεί εφησυχασμός στο Ιράν και το Ισραήλ να χτυπήσει αιφνιδιαστικά σε οποιαδήποτε στιγμή θεωρήσει σκόπιμο ότι μπορεί να το κάνει.

Ισραηλινές πηγές είπαν στον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios ότι η ισραηλινή κυβέρνηση πολέμου εξέτασε το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε επίθεση αντιποίνων τη Δευτέρα, δυο βράδια μετά την ιρανική επίθεση, αλλά τελικά αποφάσισε να μη δώσει το «πράσινο φως».

«Δεν ξέρουμε γιατί και πόσο κοντά είχε φθάσει (το Ισραήλ) σε επίθεση (στο Ιράν)», είπε στον Axios Αμερικανός αξιωματούχος.

Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, το Ισραήλ ενημέρωσε τη Δευτέρα την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν, που το καλεί να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, πως αποφάσισε να περιμένει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC News, η ισραηλινή κυβέρνηση εξέτασε δυο φορές το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πλήγματα αντιποίνων στο Ιράν τις τελευταίες ημέρες, αλλά τελικά δεν έδωσε τη διαταγή.

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου επανέλαβε ωστόσο χθες πως η χώρα του έχει δικαίωμα να «προστατευθεί», παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, που επιδιώκει να αποτρέψει ισραηλινή ανταπόδοση στο ιρανικό έδαφος, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάφλεξη τη Μέση Ανατολή.

Οι ΗΠΑ, ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, λένε πως δεν θέλουν «πόλεμο με το Ιράν» κι έκαναν σαφές πως δεν θα συμμετείχαν σε οποιαδήποτε ισραηλινή ανταπόδοση, πάντως προχθές Τρίτη ανακοίνωσαν πως θα προχωρήσουν στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

Ομοίως, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε χθες να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων με στόχο εταιρείες και οντότητες που παράγουν drones και πυραύλους στο Ιράν για «να στείλει σαφές μήνυμα» μετά την επίθεση εναντίον του ισραηλινού εδάφους, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Βέβαια οι κυρώσεις αυτές δεν έχουν καμία απολύτως σημασία καθώς το Ιράν είναι μία χώρα που έχει μάθει να ζει και να αναπτύσσεται υπό καθεστώς κυρώσεων από το 1979.

Τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, το Ιράν εξαπέλυσε πάνω από 350 drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ.

Επρόκειτο για την πρώτη απευθείας επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ στην ιστορία.

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε πως ενήργησε σε νόμιμη άμυνα, μετά τον πολύνεκρο βομβαρδισμό στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, για τον οποίο κατηγορούνται οι IDF και οι οποίες δεν έχουν αναλάβει την ευθύνη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ