Το μεγάλο σχέδιο του Ν.Τραμπ για την Ουκρανία, τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 και το ρωσικό φυσικό αέριο
Ρωσία και ΗΠΑ θα πάρουν τα πάντα και η Ευρώπη θα μείνει με τα ερείπια της Ουκρανίας!

Λίγοι έχουν κατανοήσει το μεγαλειώδες σχέδιο του Ν.Τραμπ για τους φυσικούς πόρους της Ουκρανίας καθώς δεν παρατήρησαν ότι το μεγαλύτερο μέρος του σχεδίου συμφωνίας 55 σελίδων που διέρρευσε δεν αφορούσε το υπέδαφος της Ουκρανίας αλλά ό,τι βρίσκεται πάνω από αυτό δηλαδή, το σύστημα αγωγών φυσικού αερίου και τις ενεργειακές υποδομές.
Ο Ν.Τραμπ σκέφτεται τόσο μακριά που οι αντίπαλοι του αδυνατούν να καταλάβουν τις πραγματικές του προθέσεις.
Ο μόνος που τις έχει κατανοήσει είναι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος ενδιαφέρεται άμεσα για αυτές καθώς θα είναι πολύ κερδοφόρες για την Ρωσία.
Ο λόγος είναι πολύ απλός: Ο Ν.Τραμπ, θέλει τους αγωγούς αλλά δεν τους θέλει να είναι άδειοι.
Άρα σαφέστατα θα πρέπει να γεμίσουν με ρωσικό φυσικό αέριο.
Σε αυτό που αποσκοπεί Αμερικανός πρόεδρος είναι να αποκομίσουν οι ΗΠΑ μεγάλα κέρδη σε συνεργασία με την Ρωσία.
Υπενθυμίζεται ότι συζητείται όχι μόνο η αποκατάσταση της διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της Ουκρανίας αλλά και μέσω των υπεράκτιων αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2.
Στην πρώτη φάση αυτό προβλέπεται για τον Nord Stream 2 καθώς ο ειδικός απεσταλμένος του των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Γκρένελ πραγματοποιεί συνομιλίες στην Ελβετία για την επανεκκίνηση του αγωγού, στο γραφείο της μητρικής εταιρείας του έργου, Nord Stream 2 AG.
Η βρετανική The Telegraph δημοσίευσε άρθρο στο οποίο αναφέρεται ότι οι δηλώσεις Τραμπ πως «ο Πούτιν δεν θα τολμήσει να επιτεθεί (το ουκρανικό σύστημα φυσικού αερίου) εάν υπάρχει εμπορικό συμφέρον για τις ΗΠΑ» στην πραγματικότητα αφορούν μία μεγάλη συνεργασία των δύο υπερδυνάμεων.
Συνδυάζεται με παράλληλες συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για μια ολοκληρωμένη ενεργειακή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων σχεδίων αποκατάστασης των ροών φυσικού αερίου της δυτικής Σιβηρίας προς την Ευρώπη σε μεγάλους όγκους, με αμερικανικές εταιρείες και χρηματοδότες που ευθυγραμμίζονται με τον Τραμπ να κερδίζουν σημαντικό μερίδιο στην επιχείρηση.
Το αναζωογονημένο εμπόριο φυσικού αερίου θα διοχετευόταν μέσω του δικτύου της Ουκρανίας και αργότερα μέσω της Βαλτικής, καθώς οι αγωγοί Nord Stream θα επανέλθουν στο δίκτυο.
Το νέο προσχέδιο αναφέρει ότι το Επενδυτικό Ταμείο Ανασυγκρότησης Ηνωμένων Πολιτειών-Ουκρανίας θα ελέγχει τα «κρίσιμα ορυκτά ή άλλα ορυκτά, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο (συμπεριλαμβανομένου του υγροποιημένου φυσικού αερίου), τα καύσιμα ή άλλους υδρογονάνθρακες και άλλα εξορυκτικά υλικά της Ουκρανίας».
Καλύπτονται όλα τα κρίσιμα υλικά που αναφέρονται στον Νόμο για την Ενέργεια των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων τόσο των σπάνιων γαιών όσο και 50 άλλων ορυκτών όπως το λίθιο, το τιτάνιο, το κοβάλτιο, το αλουμίνιο και ο ψευδάργυρος.
Οι ΗΠΑ θα ελέγχουν τις υποδομές που συνδέονται με φυσικούς πόρους «συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, των δρόμων, των σιδηροδρόμων, των αγωγών και άλλων μέσων μεταφοράς· λιμένες, τερματικά και άλλες εγκαταστάσεις logistics και διυλιστήρια, εγκαταστάσεις επεξεργασίας, εγκαταστάσεις υγροποίησης και/ή επαναεριοποίησης φυσικού αερίου και παρόμοια περιουσιακά στοιχεία».
Τρία από τα πέντε μέλη του διοικητικού συμβουλίου του νέου ταμείου θα επιλεγούν από τις ΗΠΑ.
Θα έχουν μετοχές «Α» και χρυσές μετοχές.
Η Αμερική θα λάβει όλα τα δικαιώματα έως ότου η Ουκρανία εξοφλήσει τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια δολάρια πολεμικό χρέος προς τις ΗΠΑ, με πρόσθετο τόκο 4%.
Η Ουκρανία θα έχει μόνο μετοχές «Β» και θα λάβει το 50% των δικαιωμάτων μόνο αφού εξοφληθούν τα καθυστερούμενα.
Οι ΗΠΑ θα έχουν το πρώτο δικαίωμα άρνησης σε όλα τα έργα. Έχουν την εξουσία να εξετάζουν τα βιβλία και τους λογαριασμούς οποιουδήποτε ουκρανικού υπουργείου ή υπηρεσίας όποτε θέλουν κατά τις εργάσιμες ώρες.
Οι ΗΠΑ μπορούν να ασκήσουν βέτο στις πωλήσεις των πόρων της Ουκρανίας σε άλλες χώρες, κάτι που μπορεί να σημαίνει απαγόρευση των πωλήσεων σπάνιων γαιών στην Κίνα, αλλά μπορεί επίσης να περιορίσει τις πωλήσεις στην Ευρώπη.
Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι ρωσοαμερικανικές συνομιλίες καλύπτουν την επιστροφή των αμερικανικών γεωτρύπανων στη Θάλασσα Kara και την Αρκτική, αλλά καλύπτουν και την αμερικανική τεχνολογία fracking.
“Γίνεται λόγος για το Nord Stream. Θα ήταν ενδιαφέρον εάν οι Αμερικανοί ασκούσαν πίεση στην Ευρώπη, να τους κάνουν να σταματήσουν να αρνούνται το ρωσικό μας αέριο”, δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.
Σημειώνεται ότι και το καθεστώς κυρώσεων της Ευρώπης είναι επίσης κοντά σε αποσύνθεση.
Η Ουγγαρία και η Σλοβακία δήλωσαν και οι δύο ότι δεν θα ψηφίσουν υπέρ της κατάργησης των υφιστάμενων περιορισμών, πράγμα που σημαίνει ότι οι κυρώσεις θα λήξουν αυτόματα τον Ιούλιο, και έτσι οι Ρώσοι θα ελέγχουν πάνω από 200 δις ευρώ (170 δις £) της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στην Ευρώπη.
“Εάν έστω και ένα κράτος μέλος της ΕΕ καταψηφίσει το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, το πάγωμα θα λήξει. Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας μπορεί στη συνέχεια να αποσύρει αμέσως την κατάθεσή της από την Euroclear“, δήλωσαν οι Anton Moiseienko και Yuliya Ziskina, από το Royal United Services Institute.
Η Ευρώπη και η Βρετανία θα καταλήξουν να πληρώσουν ολόκληρο το λογαριασμό για την ανοικοδόμηση από ό,τι έχει απομείνει από την Ουκρανία οι ΗΠΑ θα πάρουν τα κύρια μέσα οικονομικής ανάκαμψης της Ουκρανίας και η Ρωσία θα πάρει πίσω τα 200 δισ. ευρώ που της ανήκουν.
Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποδεχτούν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα: Tο γεγονός ότι οι αμερικανο-ρωσικές διαπραγματεύσεις για τα μέταλλα σπάνιων γαιών βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, στις οποίες η Ρωσία βρίσκεται στην τέταρτη θέση στον κόσμο.
Και το γεγονός ότι συζητείται η κοινή ανάπτυξη των πόρων της Αρκτικής και η επιστροφή αμερικανικών ενεργειακών κολοσσών εκεί.
Και το γεγονός ότι είναι πολύ πιθανό να πωληθούν παραχωρήσεις σε Αμερικανούς εταίρους στο πλαίσιο της ανάπτυξης της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής…
Και το γεγονός ότι έχει ήδη ξεκινήσει η συνεργασία για τη διευρυμένη εισαγωγή ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων στην παγκόσμια αγορά.