Χιλιάδες είναι οι Σύροι που επιστρέφουν στη Δαμασκό μετά την πτώση του Μπασάρ αλ- Άσαντ, με πλάνα από drone να δείχνουν το κυκλοφοριακό «χάος» που επικρατεί στους δρόμους.

Μάλιστα, πολλοί εγκαταλείπουν τα αυτοκίνητά τους και συνεχίζουν το ταξίδι τους με τα πόδια.

Η ίδια εικόνα ουρές και αναμονή καθώς εκατοντάδες Σύροι συγκεντρώθηκαν σε δύο συνοριακά περάσματα στη νότια Τουρκία τη Δευτέρα, προσδοκώντας με ανυπομονησία την επιστροφή τους στην πατρίδα τους.

Πολλοί έφτασαν στις πύλες Cilvegozu και Oncupinar το ξημέρωμα, ντυμένοι με κουβέρτες και παλτά. Κάποιοι στρατοπέδευσαν δίπλα, ανάβοντας αυτοσχέδιες φωτιές για να ζεσταθούν.

Ο 13χρονος εμφύλιος πόλεμος στη Συρία προκάλεσε μια από τις «μεγαλύτερες προσφυγικές κρίσεις στον κόσμο», σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Περίπου 7,2 εκατομμύρια Σύροι εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους εντός της χώρας, κυρίως σε περιοχές που ελέγχονται από αντάρτες, ενώ περισσότερα από 6 εκατομμύρια διέφυγαν και έγιναν πρόσφυγες.

«Δόξα τω Θεώ, ο δρόμος μας είναι ανοιχτός…»

Ο Άντεμ Μοχάμεντ Ζιν, ένας Σύρος υπήκοος, δήλωσε στο Anadolu Agency ότι κατευθυνόταν στη Δαμασκό, την πόλη του.

Εξέφρασε τη χαρά του για την απελευθέρωση της χώρας του μετά από τόσα χρόνια: «Δόξα τω Θεώ, ο δρόμος μας είναι ανοιχτός, ο Άσαντ έφυγε και ο πόλεμος τελείωσε. Ήμουν στην Κωνσταντινούπολη για 10 χρόνια. Ο Θεός να ευλογεί τους Τούρκους, μας βοήθησαν πολύ».

Ο Άλι Χασίκο, που περίμενε για 12 χρόνια να επιστρέψει στην πατρίδα του, τη Χάμα, ευχαρίστησε επίσης την Τουρκία: «Ευχαριστώ την Τουρκία που μας άνοιξε τις πόρτες της».

Ο Ιμπραχίμ αλ-Μουτά, που περίμενε με την 6μελή οικογένειά του για να πάει στη Χάμα, δήλωσε ότι ήταν στην Τουρκία για σχεδόν 11 χρόνια. «Δόξα τω Θεώ, ο πόλεμος τελείωσε. Η Τουρκία είναι υπέροχη, αλλά η πατρίδα μας είναι η Συρία», είπε.

«Θέλουμε να δούμε μία νέα Συρία»

«Η Τουρκία θα εργαστεί για την ασφαλή και εθελοντική επιστροφή των Σύρων μεταναστών που φιλοξενεί και θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Συρίας μετά την ξαφνική ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από τους αντάρτες», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν.

«Την επόμενη περίοδο, θέλουμε μια Συρία όπου διαφορετικές εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες ζουν με μια ολοκληρωμένη κατανόηση της διακυβέρνησης και με ειρήνη. Θέλουμε να δούμε μια νέα Συρία που έχει δεσμούς με τους γείτονές της, που προσθέτει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή της», συμπλήρωσε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ