Παύση ποινικής δίωξης για “μικρά” αδικήματα

Τροπολογία που εισάγει παραγραφή του αξιοποίνου, ακόμη και παύση της ποινικής δίωξης, για αδικήματα μικρής κοινωνικής απαξίας, τα οποία έχουν τελεσθεί ως τις 31 Αυγούστου 2013, κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.
Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο υπουργός, με τις ρυθμίσεις επιδιώκεται η αποσυμφόρηση των ποινικών δικαστηρίων, ωστόσο με την ίδια τροπολογία εξαιρούνται από τις σχετικές ευεργετικές διατάξεις αδικήματα σχετικά με την αγορά εμπορευμάτων με πίστωση, παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, καθώς και των διατάξεων περί την λειτουργία του ανταγωνισμού.
Με τις νέες ρυθμίσεις προτείνεται να μην εκτελούνται ποινές φυλάκισης μέχρι έξι μηνών, εφόσον οι αποφάσεις δεν είναι αμετάκλητες και βέβαια εφόσον δεν έχουν εκτελεστεί ήδη οι συγκεκριμένες ποινές. Εξαιρούνται οι υποθέσεις παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας, δωροδοκίας δικαστή και της απιστίας περί την υπηρεσία.
Από την άλλη πλευρά προτείνεται η κατάργηση του άρθρου 235 παρ. 3 του Ποινικού Κώδικα, η οποία προέβλεπε ότι δεν συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης – ρύθμιση που είχε προωθηθεί επί υπουργίας Αντ. Ρουπακιώτη και είχε επικριθεί σφοδρά, καθώς θεωρήθηκε ότι άνοιγε δια του χαρακτηρισμού δώρο παράθυρο στο φακελάκι.
Η τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Αθανασίου συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το νέο Λύκειο, που συζητείται στη Βουλή.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr