Εξαγοράσιμες οι ποινές φυλάκισης μέχρι πέντε έτη
Οι ποινές φυλάκισης μέχρι πέντε έτη μετατρέπονται σε χρηματικές σύμφωνα με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή και αναμένεται αύριο η ψήφιση του. Με το ίδιο νομοσχέδιο επέρχονται και οι περικοπές στις αποδοχές δικαστών και εισαγγελέων από 19 έως 24% ανάλογα με το βαθμό που κατέχουν. Παράλληλα, αλλαγές επέρχονται και στο καθεστώς κατάθεσης αγωγών καθώς αυξάνεται το ποσοστό του καταβαλλόμενου επί του αντικειμένου της ένδικης διαφοράς δικαστικού ενσήμου.
Πιο αναλυτικά, το νομοσχέδιο προβλέπει:
– Την μετατροπή ποινών φυλάκισης μέχρι πέντε χρόνια σε χρηματικές, εκτός αν ο δράστης είναι υπότροπος οπότε το δικαστήριο με ειδικά αιτιολογημένη απόφασή του κρίνει ότι δεν πρέπει η ποινή να μετατραπεί σε χρηματική. Επίσης, σύμφωνα με άλλη διάταξη, η κάθε ημέρα φυλάκισης ή κράτησης υπολογίζεται από 5 έως 100 ευρώ, αντί των 3 έως 100 ευρώ που ισχύει σήμερα. Τα ποσά από τις χρηματικές ποινές και τα ποσά από τη μετατροπή των στερητικών της ελευθερίας ποινών (φυλάκιση) προσαυξάνονται κατά την είσπραξη κατά 110%.
– Νέο ειδικό μισθολόγιο για τους δικαστές με το οποίο καθορίζονται περικοπές στις αποδοχές τους από 19% έως 24%, ανάλογα με το βαθμό που κατέχουν. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι υψηλοί βαθμοί της δικαστικής ιεραρχίας (πρόεδροι των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων, αντιπρόεδροι, σύμβουλοι Επικρατείας, αρεοπαγίτες, κ.λπ.) δέχονται τη μεγαλύτερη μείωση στις αποδοχές τους έναντι των συναδέλφων τους των μικρότερων βαθμών (Πρωτοδικών, κ.λπ.). Για παράδειγμα, ο αρεοπαγίτης με το ισχύον μισθολογικό καθεστώς λαμβάνει μικτά μηνιαίως 7.169 ευρώ και σύμφωνα με το επίμαχο νομοσχέδιο επέρχονται μειώσεις της τάξεως των 1.680 ευρώ, με αποτέλεσμα ο μεικτός μηνιαίως μισθός να φτάνει τα 5.489 ευρώ. Ως βάση υπολογισμού του νέου μισθολογίου λαμβάνεται ο μισθός του Πρωτοδίκη ο οποίος ανέρχεται στα 1.778 ευρώ. Από εκεί και πέρα, ο μισθός των υπολοίπων βαθμών πολλαπλασιάζεται με συντελεστές οι οποίοι καθορίζονται σύμφωνα με τον βαθμό που κατέχει ο κάθε δικαστής.
– Ορίζεται στα 560 ευρώ η πάγια αποζημίωση για τους δικαστικούς λειτουργούς από το βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών και αντίστοιχων μέχρι και το βαθμό του Προέδρου Ανωτάτου Δικαστηρίου. Από το βαθμό του Ειρηνοδίκη Δ` Τάξης μέχρι και το βαθμό του Εισηγητή του ΣτΕ και αντίστοιχων η πάγια αποζημίωση ορίζεται στα 460 ευρώ.
– Μετάθεση για τα επόμενα δύο έτη (2013 και 2014) της καταβολής των δόσεων των αναδρομικών αποδοχών που είχαν κερδίσει οι δικαστές με αποφάσεις του Μισθοδικείου.
-Αύξηση του ποσοστού του καταβαλλόμενου επί του αντικειμένου της ένδικης διαφοράς δικαστικού ενσήμου, κάτι που σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας (ΔΣΑ) κ. Γιάννη Αδαμόπουλο “επιβεβαιώνει πλήρως την καθαρά εισπρακτική προσέγγιση των δήθεν μεταρρυθμίσεων που καταλήγουν να αποτρέπουν τον πολίτη από την άσκηση του δικαιώματος πρόσβασης στη Δικαιοσύνη”.
– Προσδιορισμό του τρόπου καθορισμού της αμοιβής του απασχολούμενου με καθεστώς πάγιας μηνιαίας αντιμισθίας δικηγόρου κατόπιν ελεύθερης συμφωνίας με τον εντολέα του. Ο πρόεδρος του ΔΣΑ επισημαίνει πως το μέτρο αυτό “υποβιβάζει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών και ενθαρρύνει πρακτικές εκμετάλλευσης και “υπαλληλοποίησής” υπό συνθήκες εξοντωτικού και αθέμιτου ανταγωνισμού, που δεν προάγουν την έννοια της Δικαιοσύνης”
“Παρανομήστε, πληρώστε, απαλλαγείτε”…
Οι δικαστικές ενώσεις αντιδρούν έντονα στις περικοπές στις αποχές τους και ήδη βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ενώ την ερχόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδος του Πρωτοδικείου, ενώ αύριο οπότε και θα συζητηθούν τα νέα μέτρα τα προεδρεία των δικαστικών Ενώσεων θα παρασταθούν στη συνεδρίαση της Βουλής. Πάντως, το συνταγματικότητα ή μη των περικοπών στις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών θα κριθεί αύριο, Τετάρτη (και όχι την Πέμπτη όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί) από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, η οποία συγκαλείται μετά από αίτημα αρεοπαγιτών, το οποίο έγινε δεκτό από την πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ρένα Ασημακοπούλου.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΔΣΑ υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι το μέτρο της μετατροπής των ποινών μέχρι πέντε έτη σε χρηματικές “καταδεικνύει μία λογιστική-εισπρακτική προσέγγιση του σωφρονιστικού δικαίου της χώρας και εισάγει μία ανεξήγητη λογική υποτίμησης και ευτελισμού εντέλει των προστατευόμενων έννομων αγαθών, αν δεν θεωρηθεί ότι εξυπηρετεί – όλως αναιτιολόγητα – τους δράστες ωθώντας τους στην απερίσκεπτη τέλεση νέων αδικημάτων ή έχει θεσπιστεί “φωτογραφικά”, προς όφελος της εξυπηρέτησης συγκεκριμένων δραστών οικονομικών κυρίως εγκλημάτων”.
Ακόμη, ο κ. Αδαμόπουλος επισημαίνει πως μέσω όλων των ανωτέρω καινοτομιών δείχνει να προκρίνεται εκ μέρους της συντεταγμένης πολιτείας η λογική “παρανομήστε, πληρώστε, απαλλαγείτε”…
Ο πρόεδρος του ΔΣΑ καταγγέλλει ακόμη πως για άλλη μια φορά “γνωστοί κύκλοι εγχώριων συμφερόντων – υπό το μανδύα των πιεστικών διλημμάτων της τρόικας – κατορθώνουν να παρεισφρύσουν στη διαδικασία παραγωγής του νομοθετικού έργου και να καθορίσουν αποφασιστικά την πορεία της, παραμερίζοντας και υποκαθιστώντας πλήρως τους αρμόδιους θεσμικούς παράγοντες, αδιαφορώντας για την επιχειρηματολογία και τις σχετικές ενστάσεις τους”. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει “η χθεσινή άρνηση του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αντώνη Ρουπακιώτη να προσυπογράψει το κατατεθέν νομοσχέδιο αποδεικνύει περίτρανα το γεγονός ότι οι εν λόγω ρυθμίσεις δεν προέκυψαν ως αποτέλεσμα πρωτοβουλίας και επεξεργασίας του αρμόδιου Υπουργείου, αλλά εξωθεσμικών παραγόντων, που δεν διστάζουν να επιβάλλουν τις ιδιοτελείς εμπνεύσεις τους, συνοδευόμενες από την άσκηση αθέμιτων και εκβιαστικών πιέσεων σε βάρος ανώτατων δημόσιων λειτουργών”.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr