Ανησυχεί την Αστυνομία η πολυπλόκαμη δράση της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Παρά τις περίπου 40 συλλήψεις μελών της τα τελευταία τριάμισι χρόνια, εντούτοις παραμένει «αλώβητη» και συνεχώς νέα άτομα έρχονται με τη δράση τους στο προσκήνιο, προερχόμενα από την αστείρευτη, όπως αποδεικνύεται, δεξαμενή της οργάνωσης.

Όπως η περίπτωση των τεσσάρων που συνελήφθησαν για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης και που η ΕΛ.ΑΣ. τους εντάσσει επίσημα στους «Πυρήνες» και τους χρεώνει ανεπίσημα την έκρηξη στο «Mall».

Ο Τύπος της Κυριακής παρουσιάζει σήμερα μια ακτινογραφία της οργάνωσης, φωτίζοντας άγνωστες πτυχές της δράσης της και αποκαλύπτει λεπτομέρειες γύρω από τις διασυνδέσεις της με άλλες ομάδας και το πώς η Αντιτρομοκρατική κατάφερε να «διεισδύσει» στους πυρήνες της.

Σεπτέμβριος 2009. Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία παρακολουθεί δύο σπίτια στου Γκύζη και στο Χαλάνδρι. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για κινητικότητα ατόμων που φέρονται να δραστηριοποιούνται σε δύο οργανώσεις. Τη «Σέχτα Επαναστατών» και τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Οι πληροφορίες είναι υψηλής αξιοπιστίας και προέρχονται από ένα ζευγάρι αστυνομικών, «φυτεμένους» κατά την ορολογία της ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια.

Η «Σέχτα» ήδη βαρυνόταν με την προ διμήνου δολοφονία του αστυνομικού της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, Νεκτάριου Σάββα, στα Πατήσια και η «Συνωμοσία Πυρήνων» μόλις είχε πραγματοποιήσει την παρθενική της εμφάνιση μετά τα γκαζάκια και τους εμπρησμούς με ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό στο σπίτι του πρώην υφυπουργού Δημόσιας Τάξης, Παναγιώτη Χηνοφώτη, στο Παλαιό Φάληρο.

Την Τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου η κινητικότητα στο Χαλάνδρι αυξάνεται κατά πολύ και άτομα από το διαμέρισμα του Γκύζη πηγαίνουν στο σπίτι στο Χαλάνδρι. Το πρωί της 23ης Σεπτεμβρίου από το σπίτι του Χαλανδρίου εξέρχεται ένας νεαρός κρατώντας ένα σακβουαγιάζ και ανεβαίνει σε μοτοσικλέτα.

Ο νεαρός κατευθύνθηκε στην Πανεπιστημιούπολη και οι αστυνομικοί αδυνατούν να μπουν μέσα. Η παρακολούθηση διακόπτεται και χάνεται κάθε επαφή με τον ύποπτο. Μισή ώρα πριν από το μεσημέρι της ίδιας μέρας, σημειώνεται έκρηξη στο διαμέρισμα της Λούκας Κατσέλη και του Γεράσιμου Αρσένη, στην οδό Τσακάλωφ στο Κολωνάκι.

Η Αντιτρομοκρατική συνδύασε αμέσως το τρομοκρατικό χτύπημα με την κινητικότητα στο Χαλάνδρι και ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος σε θέματα Δημόσιας Τάξης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, έδωσε άμεση εντολή για έφοδο στο σπίτι στο Χαλάνδρι.

Από αυτήν είχαν προκύψει στοιχεία για τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και συνελήφθησαν τέσσερα άτομα. Ήταν οι πρώτοι της «Συνωμοσίας» και συγκεκριμένα ο «Πυρήνας Χαλανδρίου». Έκτοτε, ακολούθησαν άλλες 34 συλλήψεις.

Σε ό,τι αφορά το χρονικό της δράσης της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» περιλαμβάνει περισσότερες από 200 εμπρηστικές επιθέσεις. Μεταξύ αυτών, όπως αναφέρει η εφημερίδα, η έκρηξη μηχανισμού με γκαζάκια στο δικηγορικό γραφείο του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Αναστάσιου Παπαληγούρα, ο εμπρησμός της προσωπικής μοτοσικλέτας της γυναίκας αστυνομικού που υπηρετούσε στη φρουρά του Κάρολου Παπούλια, οι εκρήξεις στις Μητροπόλεις Αθήνας και Πειραιά και σε δύο ναούς στη Θεσσαλονίκη, όπως επίσης και η έκρηξη βόμβας στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών στους Αμπελόκηπους, που προκαλεί τεράστιες υλικές ζημιές.

Στους πρώτους που καταδικάστηκαν για τους «Πυρήνες της Φωτιάς» επιβλήθηκαν βαριές ποινές. Στους τρεις από τους τέσσερις επιβλήθηκε 68 χρόνια κάθειρξη καθώς κρίθηκαν ένοχοι για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση, για τέσσερις πράξεις κατασκευής, προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών και για ηθική αυτουργία σε απλή συνέργεια σε τρεις εκρήξεις με άγνωστους δράστες, από τις οποίες προήλθε κίνδυνος για πράγματα και ανθρώπους.

Οι ποινές τους συγχωνεύτηκαν στα 34 χρόνια, εκ των οποίων εκτίονται τα 25. Στον τέταρτο συλληφθέντα επιβλήθηκε κάθειρξη 7 ετών, καθώς κρίθηκε ένοχος μόνο για συμμετοχή στην οργάνωση.

Για την ίδια υπόθεση των «Πυρήνων της Φωτιάς» κατηγορούνται επιπλέον 30 άτομα. Από αυτά τα 18 βρίσκονται στη φυλακή, ενώ τα υπόλοιπα αφέθηκαν ελεύθερα και περιμένουν την εκδίκαση της συνέχισης της δίκης.

Σε ό,τι αφορά τέλος τα στάδια της εξέλιξης των «Πυρήνων», πέρασαν από τους εμπρησμούς με μολότοφ και γκαζάκια σε εμπρηστικούς μηχανισμούς με ωρολογιακό μηχανισμό. Στη συνέχεια, ακολούθησαν οι βόμβες τοποθετημένες σε χύτρες ταχύτητος και οι αναβαθμισμένες βόμβες με εκρηκτικά ANFO και παγιδευμένα δέματα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ