Εισαγγελέας Διαφθοράς και στη Θεσσαλονίκη
Η γρήγορη εκκαθάριση των υποθέσεων διαφθοράς κυρίως στο δημόσιο τομέα αποτελεί στοίχημα για την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο έχει ήδη καταθέσει νομοθετική ρύθμιση για τη θέσπιση του εισαγγελέα Διαφθοράς.
Μετά τους ανακριτές του Ν. 4022, οι οποίοι αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας υποθέσεις όπου καταγράφεται κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, ήρθε η ώρα και για τον εισαγγελέα Διαφθοράς, ο οποίος καλείται να μελετά και αποφασίζει γρήγορα, μαζί με τους συνεργάτες του εισαγγελείς και αντεισαγγελείς Πρωτοδικών, πιθανόν μαζί και με πραγματογνώμονες, την πορεία αλλά και την ταχεία διεκπεραίωση της κάθε δικογραφίας που έχει οσμή διαφθοράς.
Όπως προβλέπεται από το σχέδιο νόμου, ο εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς αναμένεται να λειτουργήσει στα πρότυπα των εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος.
Θα δημιουργηθεί δηλαδή ένα ανεξάρτητο τμήμα, το οποίο θα στελεχώνεται από αντεισαγγελείς αλλά και εισαγγελείς Πρωτοδικών και θα λειτουργεί στις δύο μεγαλύτερες εισαγγελίες της χώρας, δηλαδή της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Του τμήματος θα προΐσταται ένας αντεισαγγελέας Εφετών (στο βαθμό) ο οποίος θα έχει δώσει «εξετάσεις» σκληρής δουλειάς και υπευθυνότητας, και θα ορίζεται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου.
Στα καθήκοντά του θα περιλαμβάνεται η καθοδήγηση και ο συντονισμός των προανακριτικών υπαλλήλων, ενώ θα τίθενται και στενά χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση μίας δικογραφίας.
Οπως αναφέρεται στη διάταξη που έχει κατατεθεί και θα συζητηθεί σε λίγες ημέρες στη Βουλή, «στην αρμοδιότητα του εισαγγελέα διαφθοράς ανήκει η διερεύνηση κακουργηματικών πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων καθώς και κακουργημάτων ιδιαίτερα μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος ή μείζονος δημοσίου συμφέροντος».
Με το ίδιο σχέδιο νόμου, οι «επίορκοι» δημόσιοι λειτουργοί θα τιμωρούνται βαρύτερα, εάν αποδειχθεί ότι δωροδοκήθηκαν. Εκτός από τις ποινές φυλάκισης ή κάθειρξης που προβλέπονται, θα καλούνται να καταβάλουν το ποσό που έλαβαν ως «δώρο» στο πεντηκονταπλάσιο! Ακριβώς την ίδια μεταχείριση θα έχουν και εκείνοι που αποπειρώνται να δωροδοκήσουν δημόσιους υπαλλήλους ή λειτουργούς (ενεργητική δωροδοκία).
Πιο συγκεκριμένα, για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας για ποσά ή «δωράκια» μέχρι 150.000 ευρώ, οι «επίορκοι» υπάλληλοι θα κινδυνεύουν με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, ενώ στην περίπτωση που το «δώρο» ή τα «δωράκια» δεν μπορούν να αποτιμηθούν σε χρήμα, τότε η ποινή δε θα μπορεί να είναι μικρότερη των 10.000 ευρώ ή μεγαλύτερη των 150.000 ευρώ. Σε περίπτωση που το ποσό υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ ή ο δράστης έχει την ιδιότητα του υπαλλήλου του υπουργείου Οικονομικών, τότε θα επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι 10 ετών, ενώ η χρηματική ποινή θα φτάνει μέχρι και τα 500.000 ευρώ.
Δικαστικές πηγές έλεγαν στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής», ότι οι προθέσεις του υπουργείου θα βρουν γόνιμο έδαφος εάν το τμήμα του εισαγγελέα Διαφθοράς στελεχωθεί και με ειδικούς πραγματογνώμονες, οι οποίοι θα συνδράμουν το έργο των εισαγγελέων.
Όπως λένε έμπειροι με τις έρευνες εισαγγελείς, πρωταρχική ανάγκη είναι η πρόσληψη ειδικών στα οικονομικά, όπως για παράδειγμα ελεγκτές της Τράπεζας της Ελλάδος, ή από το ΣΔΟΕ, οι οποίοι γνωρίζουν πώς να «διαβάζουν» λογαριασμούς και εμβάσματα. Η παρουσία τους, λένε, είναι αναγκαία για να «δέσει» μία δικογραφία και να οδηγηθεί με ασφάλεια στο ακροατήριο.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr