«Οχυρώνεται« ο Έβρος: Τουλάχιστον 1060 άνδρες για τη «μάχη των συνόρων» – «Αυτοψία» Χρυσοχοΐδη
Για την επικείμενη εισβολή αλλοδαπών από τα χερσαία σύνορα του Έβρου ετοιμάζεται η Αθήνα, καθώς το καλοκαίρι προβλέπεται ιδιαίτερα «θερμό».
Η πρώτη φάση οχύρωσης προβλέπει 400 άνδρες στον Έβρο, και συνολικά 1.060 άνδρες σε δεύτερη φάση σε Έβρο και νησιά, ενισχύονται τα ελληνικά σύνορα στον απόηχο των τουρκικών απειλών για μεταφορά μεταναστών στην τουρκική πλευρά του Έβρου, αλλά και εικόνων μεταναστών στα τουρκικά παράλια.
Παράλληλα, προχωρά με γρήγορες διαδικασίες η κατασκευή του νέου φράχτη, μήκους 26 χιλιομέτρων στον Έβρο, που προχωρούν με γρήγορες διαδικασίες. Σημειώνεται ότι αναμένεται η τεχνική μελέτη για την κατασκευή του νέου φράχτη, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες για την ανάδειξη του αναδόχου του έργου, που θα έχουν ολοκληρωθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Σε αυτή τη φάση και μέχρι και την Παρασκευή 29 Μαΐου, με διαταγή του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ που εκδόθηκε την Τρίτη, θα έχουν μεταβεί και θα έχουν αναπτυχθεί σε όλη την συνοριακή γραμμή του Έβρου συνολικά 400 αστυνομικοί για την ενίσχυση της φύλαξης.
Πρόκειται κυρίως για αστυνομικούς των ΜΑΤ από Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία, αλλά και δύο διμοιρίες από την Αθήνα, καθώς και από άλλες υπηρεσίες από διάφορες περιοχές.
Παράλληλα, επισπεύδονται οι διαδικασίες για την πρόσληψη των νέων συνοριακών φυλάκων που έχουν ήδη καταταγεί με τον πρόσφατο διαγωνισμό, αλλά δεν έχουν ακόμα προσληφθεί, καθώς προέκυψε το θέμα του κορωνοϊού και όλες οι διαδικασίες «πάγωσαν». Τώρα όμως, θα γίνει ταχύτατα η ολοκλήρωση των αθλητικών διαδικασιών και ταχύρρυθμη εκπαίδευση των καταταχθέντων προκειμένου να αναλάβουν υπηρεσία. Πρόκειται για 400 συνοριακούς φύλακες για τον Έβρο και άλλους 660 για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι εφέτος αυξάνεται σημαντικά και ο αριθμός των εισακτέων με τις Πανελλήνιες εξετάσεις στην Ελληνική Αστυνομία, για την αύξηση του προσωπικού του Σώματος.
Συγκεκριμένα, θα εισαχθούν 730 στη Σχολή Αστυφυλάκων και 70 στην Σχολή Αξιωματικών, συνολικά 800 άτομα, έναντι 310 και 40 αντίστοιχα, που ήταν πέρσι.
Επισημαίνεται πως ήδη στον Έβρο βρίσκονται και 100 άτομα της Frontex οι οποίοι θα έπρεπε να φύγουν στις 6 Ιουλίου αλλά θα υπάρξει αίτημα παραμονής τους και όπως λένε αρμόδιες πηγές, θα μείνουν όλο το καλοκαίρι.
«Ποτέ δεν χαλάρωσαν τα μέτρα φύλαξης του Έβρου»
Υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επεσήμανε ότι ποτέ δεν χαλάρωσαν τα μέτρα φύλαξης του Έβρου, μετά την τελευταία εισβολής μεταναστών που προσέκρουσε στην άμεση αντίδραση των ελληνικών δυνάμεων, ωστόσο τώρα ενισχύεται ακόμα περισσότερο η παρουσία της αστυνομίας, καθώς «η Τουρκία κρατάει συνεχώς ψηλά το θέμα».
Ο ίδιος ανέφερε ότι με την μετακίνηση των δυνάμεων από την υπόλοιπη Ελλάδα ενισχύεται η επιτήρηση όλων των διαβάσεων στα σύνορα με την Τουρκία, καθώς πληροφορίες εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει από πλευράς της γείτονος απόπειρα εισβολής νέου κύματος μεταναστών και τόνισε ότι «ο Έβρος σφραγίζεται».
«Αυτοψία» Χρυσοχοΐδη
Στον Έβρο ταξιδεύει σήμερα Τετάρτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προκειμένου να συμμετάσχει ως επικεφαλής σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί για τα οχυρωματικά έργα στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Πρόκειται για το δεύτερο ταξίδι του υπουργού στον Έβρο μέσα σε διάστημα ενός μήνα, γεγονός που υποδηλώνει τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στη φύλαξη των χερσαίων συνόρων. Ο κ. Χρυσοχοΐδης θα ενημερωθεί από τους επικεφαλής αξιωματικούς για την εξέλιξη των έργων, ενώ θα πραγματοποιήσει «αυτοψία» στο ποτάμι για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την εξέλιξη των έργων για την επέκταση του φράκτη και την κατασκευή άλλων τεχνικών εμποδίων.