Έπεσε «στα βαριά» η Αττική: Έρευνα υπολόγισε πόση κοκαΐνη καταναλώθηκε στην καραντίνα
Στα ναρκωτικά το «έριξαν» οι Αθηναίοι στη διάρκεια της καραντίνας τους προηγούμενους μήνες.
Αυτό προέκυψε από την ανάλυση των αστικών αποβλήτων του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας. Συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι στο λεκανοπέδιο της Αθήνας η κατανάλωση κοκαΐνης ήταν 800 γραμμάρια ανά ημέρα. Πρόκειται για την υψηλότερη μέτρηση που έχει καταγραφεί από το 2010 οπότε και άρχισε να γίνεται η εν λόγω ανάλυση.
«Η ανάλυση προκύπτει από τον μεταβολίτη της κοκαΐνης, κάτι που σημαίνει ότι πρόκειται για πραγματικό αριθμό και όχι για έναν απλό υπολογισμό. Αναφορικά με την αμφεταμίνη (έκσταση, MDMA), η κατανάλωση έχει αυξηθεί κατά 650%, σε σύγκριση με το 2019. Πολύ μικρότερη αύξηση που έφτασε στο 37% παρουσίασε η κατανάλωση της μεθαμφεταμίνης (crystal).
Μιλώντας στο DailyPharmaNews, ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ, καθηγητής Νικόλαος Θωμαΐδης έδωσε στοιχεία και για τη χρήση σε αντιβιοτικά και αντιικά φάρμακα. Η αύξηση που καταγράφηκε ήταν αναμενόμενη διότι αποτέλεσαν, τα κύρια μέσα αντιμετώπισης της πανδημίας. «Ενδεικτικά, σημειώνεται αύξηση κατά 36% του αντιβιοτικού αζιθρομυκίνη. Οι οδηγίες που δόθηκαν από τις Αρχές Υγείας αποτυπώνονται χαρακτηριστικά στον τριπλασιασμό κατανάλωσης της παρακεταμόλης, αλλά και ταυτόχρονης μείωσης των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων».
Οι ποσότητες βέβαια αφορούν την Αττική και εφαρμόζεται κατάλληλη μεθοδολογία, η οποία μάλιστα έχει ενσωματωθεί από το Κέντρο Καταγραφής και Παρακολούθησης Ναρκωτικών στην Ευρώπη.
Η μέτρηση γίνεται αναλύοντας τα εισερχόμενα λύματα στην Ψυττάλεια και ειδικότερα αναλύοντας χιλιάδες ενώσεις και από τις συγκεντρώσεις τους. Εντοπίζονται ναρκωτικά, φάρμακα, ψυχοδραστικές ενώσεις, βιοκτόνα, φυτοφάρμακα, και προκύπτουν πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες. Στην αρχική φάση της οικονομικής κρίσης, τα έτη 2010-2014, μετρήθηκε αυξημένη χρήση ψυχοφαρμάκων, η οποία αποτυπώθηκε στα λύματα.
Η Ψυττάλεια δέχεται τα λύματα περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων που ζουν στο λεκανοπέδιο της Αττικής.