Μπορεί η πανδημία να έχει παραλύσει τα πάντα εδώ και -σχεδόν- τρεις μήνες και η χώρα να προσπαθεί να συνέλθει και να επανέλθει στην κανονικότητα, όμως η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δεν σταμάτησε να δουλεύει ούτε λεπτό…

Αφενός διότι η έξαρση των e-shops έφερε στο προσκήνιο κομπιουτεράδες αλλά και εταιρείες-φαντάσματα που εκμεταλλεύτηκαν την άγνοια των περισσότερων Ελλήνων σχετικά με τηις ασφαλείς ηλεκτρονικές αγορές και αφετέρου διότι η συγκεκριμένη συγκυρία ευνόησε τις «μαύρες» συναλλαγές και μπίζνες μέσα από τα social media και συνεπώς μια ακόμα αιμορραγία στην οικονομία της χώρας.

Τα δημοφιλή Instagram, Youtube και twitter

Οι «μπίζνες» είναι κοινό μυστικό: Γκρουπ online πωλήσεων μέσω facebook για ότι μπορεί κάποιος να ζητήσει, μέχρι πληρωμένες (κάποιες από αυτές ακρινοπληρωμένες) αναρτήσεις τόσο στα δημοφιλή Instagram, Youtube και twitter, όσο και στο «ταπεινό» στη συγκεκριμένη περίπτωση facebook!

Εκατοντάδες χιλιάδες, ακόμα και εκατομμύρια ευρώ αλλάζουν χέρια κάτω από τη μύτη της ΑΑΔΕ και όποια προσπάθεια μέχρι σήμερα είχε στεφθεί με απόλυτη… αποτυχία!

Έτσι το οικονομικό επιτελείο έχει επενδύσει σε «κομπιουτερίστικα μυαλά» για να σταματήσουν την μαστιγά ή έστω να καταφέρουν να την περιορίσουν κλείνοντας μία ακόμα τρύπα απώλειας κρατικών εσόδων.

Βέβαια υπάρχουν και οι επίσημοι influencers οι οποίοι είναι απολύτως νόμιμοι και οι οποίοι πλήττονται από την «μαύρη» προώθηση μέσω των δημοφιλών μέσων κοινωνικής δικτύωσης μια και οι παράνομοι ρίχνουν τις τιμές μια και δεν αποδίδουν τίποτα στο κράτος.

Οι δύο ομάδες δράσης

Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες, όπως αναφέρει το newsbreak.gr, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος «έστησε» δύο ομάδες με στόχο να «κλείσουν» την παράνομη αγοραπωλησία προϊόντων και  διαφημίσεων.

Η πρώτη έχει ως στόχο τις αγοραπωλησίες προϊόντων σε δημοφιλή γκρουπ του facebook όχι μόνο διότι γίνονται συναλλαγές κάτω από το τραπέζι αλλά επίσης διότι διακινούνται κλεμμένα προϊόντα (συνήθως ηλεκτρονικές συσκευές, έξυπνα τηλέφωνα και κοσμήματα) και λαθραία καπνικά που εισάγονται από Αλβανία και Βουλγαρία.

Η δεύτερη είναι επιφορτισμένη με την παρακολούθηση της… ελίτ του Instagram και του Youtube όπου εκεί τα ποσά είναι μεγαλύτερα και οι εμπλεκόμενοι δεν είναι ιδιώτες όπως στην προηγούμενη κατηγορία αλλά συνήθως εταιρείες.

Με συνταγή… Μυκόνου

Για τους παραπάνω λόγους το νέο project της Δίωξης ακολούθησε την τακτική των «ράμπο» που έκαναν ελέγχους στη Μύκονο μεταμφιεσμένοι σε… τουρίστες.

Έτσι η προετοιμασία έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό: Πολλαπλά προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημιουργία «κοινού» αλλά και προσέγγιση ατόμων με δημοφιλής λογαριασμούς ώστε να καταφέρουν να εισχωρήσουν στον μαγικό κόσμο του… εμπορίου και της online προώθησης προϊόντων.

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι εντυπωσιακά σε όλα τα επίπεδα

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ