Επίθεση με οξύ – Καθ. Οφθαλμολογίας: «Το αριστερό μάτι της Ιωάννας θα έχει λειτουργική όραση αλλά θα είναι μαραθώνιος»
Σχεδόν 40 μέρες μετά την επίθεση με βιτριόλι, δεν έχει τελειώσει ακόμη ο γολγοθάς της 34χρονης Ιωάννας. Οι γιατροί δίνουν μάχη ώστε να της σώσουν το αριστερό μάτι το οποίο έχει υποστεί τεράστια βλάβη από την επίθεση με το οξύ.
Την Ιωάννα επισκέφθηκε και εξέτασε την περασμένη Παρασκευή στο Θριάσιο νοσοκομείο όπου και νοσηλεύεται, ο διακεκριμένος Έλληνας καθηγητής οφθαλμολογίας κ. Γιώργος Κυμιωνής που εξειδικεύεται στον κερατοειδή.
Εμφανίστηκε αισιόδοξος για τα εγκαύματα στο αριστερό μάτι της Ιωάννας, τονίζοντας στο protothema.gr πως όλο αυτό είναι ενας μαραθώνιος. Επισήμανε πως το πρόβλημα είναι τα εγκαύματα στα βλέφαρα και ανά πάσα στιγμή μπορεί η λειτουργικότητα των βλεφάρων να μην είναι αυτή που πρέπει, να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα και τότε να χρειαστεί να παρέμβει.
«Εκλήθην την περασμένη Παρασκευή συμβουλευτικά και διαπίστωσα ότι έχει γίνει μια εξαιρετική δουλειά από τους γιατρούς στο Θριάσιο νοσοκομείο. Θεωρώ ότι το αριστερό μάτι της Ιωάννας στο τέλος θα έχει μια λειτουργική όραση, αλλά πραγματικά είναι ένας μαραθώνιος.
Αυτά μπόρεσα να διαπιστώσω μετά την επισκεψή που της έκανα, αλλά μπορεί τις επόμενες μέρες να έχει μια μόλυνση, το βλέφαρο να μην κλείνει καλά, να έχουμε προβλήματα και να χρειαστεί να παρέμβουμε.
Παρόλα αυτά, αυτή τη στιγμή αισιοδοξούμε για τη λειτουργικότητα του αριστερού ματιού. Το πρόβλημα είναι τα εγκαύματα στα βλέφαρα, τα οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί η λειτουργικότητα των βλεφάρων να μην είναι αυτή που πρέπει και να έχουμε προβλήματα από το μάτι.
Και αυτό που λέμε σήμερα ότι μπορεί να έχουμε μια λειτουργική όραση, μετά από δύο μήνες να παλεύουμε να σώσουμε το μάτι της» είπε σε ιστοσελίδα o κ.Γιώργος Κυμιωνής .
Ποιος είναι ο κορυφαίος καθηγητής οφθαλμολογίας Γιώργος Κυμιωνής
Ο Καθηγητής Οφθαλμολογίας κ Γ Κυμιωνής γεννήθηκε στον Πειραιά και κατάγεται απο την Επισκοπή Ρεθύμνης. Αποφοίτησε από την ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1996. Ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου και έκανε την εξειδίκευση του (fellowship) στις παθήσεις και την χειρουργική-μεταμοσχεύσεις του κερατοειδούς στο φημισμένο οφθαλμολογικό κέντρο του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, Bascom Palmer Eye Institute (2007-2008). Είναι αναπληρωτής καθηγητής του πανεπιστήμιου Αθηνών και αμ. επίκουρος καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Bascom Palmer Eye Institute. Τον Φεβρουάριο του 2017 εκλέχθηκε Καθηγητής Οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λωζάννης στην Ελβετία (Οφθαλμολογικό Νοσοκομείο Jules Gonin).
Το κλινικό του έργο εστιάζεται στις παθήσεις και την χειρουργική του κερατοειδούς. Έχει πραγματοποιήσει την πρώτη μεταμόσχευση ενδοθηλίου-DMEK- στην Ελλάδα (τον Απρίλιο 2012) και την πρώτη αμφοτερόπλευρη παιδιατρική μερική μεταμόσχευση κερατοειδούς μετά από διαμπερή κερατοπλαστική παγκοσμίως (J AAPOS. 2013).
Υπήρξε συντονιστής της ομάδας για την πρώτη παγκόσμια μεταμόσχευση αυτόλογων βλαστικών κυττάρων από λιπώδη ιστό για παθήσεις κερατοειδούς (Graefes Arch Clin Exp Ophthalmol. 2011). Επίσης, έχει πολυετή κλινική εμπειρία στην αντιμετώπιση του κερατόκωνου με την τεχνική της διασύνδεσης κερατοειδικού κολλαγόνου παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα 5 ετών στην μελέτη του ονομάστηκε «Μελέτη της Κρήτης» (Cornea. 2014).
Παράλληλα έχει περιγράψει καινούργιες τεχνικές επεμβάσεων όπως η τεχνική συνδυασμού PTK και διασύνδεσης κερατοειδικού κολλαγόνου, που αποτελεί σήμερα μια από τις μεθόδους εκλογής στους ασθενείς με κερατόκωνο (Ophthalmology. 2012) και έχει ονομασθεί “Cretan Protocol” (J Cataract Refract Surg. 2014). Αποτέλεσμα αυτής της μακροχρόνιας κλινικής και ερευνητικής δουλειάς είναι η καταξίωση στον τομέα των παθήσεων του κερατοειδούς (ειδικότερα στον κερατόκωνο) και των μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς (ολικού ή μερικού πάχους) με διεθνείς συνεργασίες και πολυκεντρικές μελέτες.
Συνοψίζοντας στο ερευνητικό του έργο περιλαμβάνονται 232 δημοσιευμένες εργασίες στην διεθνή βιβλιογραφία, 27 κεφάλαια σε βιβλία, 2325 βιβλιογραφικές αναφορές (h-index 32), 34 βραβεύσεις, συμμετοχή σε 7 πολυκεντρικές διεθνείς μελέτες.