Κατασκοπεία στο Καστελόριζο: Οι φωτογραφίες που «καίνε» τον μάγειρα και τον γραμματέα
Ήταν αρχές Δεκεμβρίου όταν συνελήφθησαν ένας 35χρονος υπάλληλος του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και ένας 54χρονος ναυτικός Έλληνας μουσουλμάνος, μάγειρας σε πλοίο εταιρείας που εκτελεί δρομολόγιο στην άγονη γραμμή Ρόδου – Καστελόριζου, για κατασκοπεία.
Η φαρσοκωμωδία που είχε εξελιχθεί ήταν άνευ προηγουμένου καθώς είχαν αφεθεί ελεύθεροι, παρά το γεγονός ότι ο πρώτος παραδέχθηκε την κατασκοπεία, δηλώνοντας ότι «Δεν το έκανε για το χρήμα αλλά για την μάνα πατρίδα Τουρκία»!
Στην συνέχεια συνελήφθησαν ξανά.
Σύμφωνα με την έκθεση του Τμήματος Ψηφιακών Πειστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών μάγειρας και γραμματέας φαίνεται πως αντάλλασσαν φωτογραφίες και θέσεις ελληνικών πολεμικών πλοίων αλλά και γραπτά μηνύματα με πληροφορίες.
Παρά τους ισχυρισμούς του 52χρονου μάγειρα για τις «ελάχιστες επαφές» και τα «ασήμαντης αξίας στοιχεία» που έδωσε στον γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο, τα ντοκουμέντα που προέκυψαν μέσα από την αναλυτική έκθεση του Τμήματος Ψηφιακών Πειστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών μετά τον ενδελεχή έλεγχο των smartphones των δύο κατηγορουμένων είναι ιδιαιτέρως επιβαρυντικά.
Κατά την εργαστηριακή εξέταση του τηλεφώνου του γραμματέα, εντοπίστηκαν συνολικά 98 γραπτά μηνύματα, 1.779 επαφές, το ιστορικό περιήγησης στο Διαδίκτυο, το ιστορικό κλήσεων με 7.332 κλήσεις, 423 μεταφορτώσεις αρχείων, το ιστορικό συνομιλιών στις εφαρμογές Facebook και Whats App, 91 αρχεία κειμένου, 33 αρχεία εικόνας και 442 αρχεία ήχου.
Στο τηλέφωνο του μάγειρα εντοπίστηκαν 213 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, 900 γραπτά μηνύματα , 429 αναζητούμενοι όροι στο Διαδίκτυο, 1.146 αναγνωριστικά ασύρματων δικτύων, 96 εγγραφές αυτόματης συμπλήρωσης, 6.942 επαφές, όλο το ιστορικό των εφαρμογών Facebook messenger, Native messenger, Twitter, Viber και Whats App, 623 αρχεία εικόνας, στιγμιότυπα συνομιλιών της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων treema, 3.533 τοποθεσίες και άλλα.
Στις σελίδες 10, 11 και 12 της έκθεσης του Τμήματος Ψηφιακών Πειστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών παρουσιάζεται ενδεικτικό φωτογραφικό υλικό με ημερομηνία λήψης την 6η Νοεμβρίου 2020.
Σύμφωνα με το πόρισμα της έκθεσης, οι εικόνες αφορούν σε πλοία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και σε σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής που βρέθηκαν στο κινητό τηλέφωνο του γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο.
Σύμφωνα με το πόρισμα, οι εικόνες έχουν ληφθεί από τη συσκευή κινητού τηλεφώνου του 52χρονου μάγειρα και δεν έχει αποσταλεί μέσω κάποιου μηνύματος από τον γραμματέα, προφανώς προκειμένου να αποφύγουν τυχόν μετάδοση αυτών των δεδομένων.
Όπως προκύπτει από την ενδελεχή εξέταση των δύο συσκευών, του μάγειρα και του γραμματέα, οι δυο τους είχαν συχνή επαφή. Αυτό αποδεικνύεται από το σύνολο των κλήσεων, των μηνυμάτων και της ανταλλαγής δεδομένων μέσω εφαρμογών Διαδικτύου.
Ενδεικτικά, σε σημείο της μεταξύ τους συνομιλίας στις 3 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 07.55, ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο απέστειλε μήνυμα (sms) στον 52χρονο μάγειρα, γραμμένα στην τουρκική γλώσσα, με το εξής περιεχόμενο: «Το σκάφος P32 δεν είναι ορατό στο σημείο. Είναι σωστός ο αριθμός;».
Ο μάγειρας απαντά λίγη ώρα μετά, συγκεκριμένα στις 08.20, λέγοντας: «Δεν φαίνεται εντελώς επειδή είναι σκοτεινά».
Σημειώνεται ότι ο μάγειρας χρησιμοποιώντας τη συσκευή κινητού τηλεφώνου του, περιηγείται στο διαδίκτυο στην επίσημη ιστοσελίδα του Πολεμικού Ναυτικού, προφανώς αναζητώντας το προαναφερόμενο σκάφος.
Επιπροσθέτως, από τη συνδυαστική ανάλυση των δεδομένων των εταιρειών προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστημα 01/10/2020 έως 30/11/2020 που διαρκεί η άρση απορρήτου, οι δύο εμπλεκόμενοι συνομιλούν 61 φορές.
Σε τέσσερις συνομιλίες τους προκύπτει ότι η τηλεφωνική σύνδεση του γραμματέα ενεργοποιείται από την κεραία Kastelorizo 1 που βρίσκεται στο Καστελόριζο.
Πολλές συνομιλίες τους γίνονται πριν την αναχώρηση του πλοίου για Καστελόριζο, καθώς η τηλεφωνική σύνδεση του γραμματέα ενεργοποιείται από την κεραία Rodos New Port. Αποστέλλουν συνολικά 9 γραπτά μηνύματα μεταξύ τους.
Επιπλέον, κάνουν καθημερινή χρήση υπηρεσίας δεδομένων (GPRS) και πιθανόν να συνομιλούν και να αποστέλλουν μηνύματα μεταξύ τους με τη χρήση διάφορων εφαρμογών όπως προκύπτει από την ανάλυση δεδομένων των συσκευών κινητής τηλεφωνίας.