Άγνωστο αλλά και ύποπτο  παραμένει ακόμη το κίνητρο του 33χρονου ημεδαπού  από τον Έμπωνα ο οποίος ταυτοποιήθηκε ως δράστης του μπαράζ εμπρησμών και κλοπών που εξαπολύθηκε μεταξύ 3 και 12 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις του ραντάρ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και εταιρειών τηλεφωνίας στον Ατάβυρο της Ρόδου και προκάλεσε ζημιές ύψους 1.000.000 ευρώ στον ηλεκτρονικό και ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό.

Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας έφτασαν στα ίχνη του δράστη από τα πλάνα που είχε καταγράψει η κάμερα του ραντάρ, στα οποία απεικονιζόταν να παραβιάζει την κεντρική είσοδο. Παράλληλα, είχε καταγραφεί και από κάμερες της ευρύτερης περιοχής να κινείται με το Ι.Χ. φορτηγό του τις ώρες των εμπρησμών από και προς το χωριό. Ο 33χρονος είχε ανακριθεί το τελευταίο διάστημα τρεις φορές για να εξηγήσει τα περίεργα πήγαιν’- έλα του, ωστόσο είχε αρνηθεί κάθε σχέση με τους εμπρησμούς.

Ωστόσο, από την έρευνα και την ανάλυση δεδομένων στην οποία συμμετείχαν η ΕΥΠ και το Ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής, σκιαγραφήθηκε το προφίλ του, εξακριβώθηκε η μέθοδος δράσης του και στο σπίτι του βρέθηκαν ρούχα που έμοιαζαν με αυτά του εμπρηστή, ενώ κατασχέθηκαν ένας σκληρός δίσκος, το κινητό του και το φορτηγάκι του.

Έτσι, σχηματίστηκε σε βάρος του δικογραφία σε βαθμό κακουργήματος για εμπρησμό, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, διακεκριμένη κλοπή και επικίνδυνες παρεμβάσεις στην συγκοινωνία αεροσκαφών που υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου. Ωστόσο, παραμένει άγνωστος ο λόγος που προχώρησε στις δολιοφθορές και ίσως αποκαλυφθεί από την κύρια ανάκριση.

Το χρονικό του σαμποτάζ

Όλα ξεκίνησαν στις 3 Μαρτίου, όταν άγνωστος παραβίασε την πόρτα του ραντάρ στον Ατάβυρο και λεηλατούσε την εγκατάσταση επί μια ώρα, από τις 5 ως τις 6 τα ξημερώματα. Αφού διέκοψε την ηλεκτροδότηση, άρπαξε τον εξοπλισμό και την κεντρική ηλεκτρονική πλακέτα της Cosmote και εξαφανίστηκε.

Στις 12 Μαρτίου στις 5.30΄τα ξημερώματα, και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η έρευνα για την δολιοφθορά, ακολούθησε και δεύτερη στις εγκαταστάσεις του ραντάρ της ΥΠΑ, όπου ο εισβολέας προκάλεσε εμπρησμό με αποτέλεσμα να επιφέρει εκτεταμένες ζημιές στο ίδιο το ραντάρ και στα συστήματα τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ που εξυπηρετούν τις ανάγκες της ΥΠΑ. Ευτυχώς, η φθορά δεν προκάλεσε πρόβλημα στην κίνηση των αεροσκαφών στον αερολιμένα «Διαγόρας» της Ρόδου και στο FIR Αθηνών.

Την ίδια ημέρα, στις 6.15΄ τα ξημερώματα, ξέσπασε πυρκαγιά στον οικίσκο της γεννήτριας και στον ιστό της κεραίας της εταιρείας WIND στον Έμπωνα, αλλά και στο αστικό κέντρο σταθερής ΟΤΕ το οποίο βρίσκεται στο χωριό, με αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικές ζημιές. Ο δράστης είχε χρησιμοποιήσει πετρέλαιο για να βάλει φωτιά.

Στις 6:59΄τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας, ο εμπρηστής χτύπησε και τον οικίσκο και τον ιστό της κεραίας στον σταθμό της εταιρείας VODAFONE στην περιοχή Άγιος Ιωάννης του Έμπωνα, ενώ στις 7.15΄προκάλεσε μια ακόμη πυρκαγιά σε κεραία κινητής τηλεφωνίας της Cosmote στην Κρητηνία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ