Κογκρέσο: «Η Σερβία αποτελεί απειλή λόγω Ρωσίας για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στα Βαλκάνια»
Το επόμενο έτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ως ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα.
Η αμερικανική παρέμβαση ήταν κρίσιμη για τη διασφάλιση της ειρήνης μέσω των Συμφωνιών του Ντέιτον, γράφει αλβανικό δημοσίευμα.
Το ίδιο έκανε και στο Κοσσυφοπέδιο με την επέμβαση του ΝΑΤΟ το 1999 και τις διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία του Ραμπουιγιέ που έληξε τη σύγκρουση με τους Σέρβους.
«Τώρα είναι η ώρα για τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιβεβαιώσουν εκ νέου την επιρροή τους στα Δυτικά Βαλκάνια», δημοσίευσε η Just Security, ένα μέσο ενημέρωσης προσκείμενο στο Αμερικανικό Κογκρέσο.
Η μακροσκελής ανάλυση επισημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν από τα Βαλκάνια, δίδοντας χώρο στην ηγεσία της ΕΕ στην περιοχή, αλλά τώρα που η διαδικασία της διεύρυνσης έχει σταματήσει, οι σερβικές εθνικιστικές δυνάμεις τροφοδοτούν ξανά τις συγκρούσεις.
Είναι καιρός η Ουάσιγκτον να αναγνωρίσει αυτό το βασικό ζήτημα και να επιστρέψει με στόχο την προστασία της κληρονομιάς της αλλά και την προοπτική διαρκούς ειρήνης στην Ευρώπη όπως αναφέρει ο Εχέδωρος.
«Η πολιτική και στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή έχει δείξει ξεκάθαρα τη μεγάλη σημασία μιας προορατικής δυτικής προσέγγισης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τους τρεις συντάκτες του άρθρου, η έλλειψη συγκεκριμένης δέσμευσης για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων σε σχέση με την ένταξη στην ΕΕ έχει ενθαρρύνει τη Σερβία να επαναλάβει την επιθετικότητά της στην περιοχή, με τη βοήθεια της στρατιωτικής και οικονομικής επιρροής της Ρωσίας.
Η επιστολή αναφέρει ότι 12 οργανώσεις και 33 άτομα υπέγραψαν πρόσφατα ανοιχτή επιστολή προς την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου των ΗΠΑ και την κυβέρνηση Μπάιντεν.
Οι οργανώσεις προέρχονται από την Αλβανο-αμερικανική, Βοσνιο-Αμερικανική και Μαυροβούνιο-Αμερικανική κοινότητα, καλώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να δράσουν τώρα για ειρήνη και πρόοδο ως απάντηση στα απειλητικά σχέδια ασφαλείας του ρωσο-σερβικού άξονα στα Δυτικά Βαλκάνια, σημειώνει η αλβανική εφημερίδα Ντίτα.