Σε πανικό η κυβέρνηση για τα αποθέματα του φυσικού αερίου: «Βγάζουν» το πολύ 10 μέρες!
Η κυβέρνηση «ποντάρει» στη διατήρηση των ήπιων θερμοκρασιών για να μας φτάσουν για δέκα μέρες τα αποθέματα φυσικού αερίου
Απροετοίμαστη για ακόμη μια φορά πιάστηκε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς όπως όλα δείχνουν έδρασε «ανέμελε» και δεν προμηθεύτηκε τα απαραίτητα αποθέματα φυσικού αερίου παρά την κρίση στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, στο μεσοδιάστημα από την τελευταία σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου, στις 14 Φεβρουαρίου, ενόψει της απειλής που συνεπαγόταν η κλιμακούμενη ένταση Ρωσίας- Ουκρανίας, δεν υπήρξε σχεδιασμός για την έλευση έκτακτων φορτίων στη Ρεβυθούσα, πλην των ήδη προγραμματισμένων. Αποτέλεσμα είναι το εγχώριο ενεργειακό σύστημα να ποντάρει στη διατήρηση των ήπιων θερμοκρασιών για την εποχή, ώστε να αντέξει για δέκα ημέρες με τα αποθέματα φυσικού αερίου, στη θεωρητική περίπτωση που ξαφνικά κοπεί η ροή του αερίου από τη Ρωσία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα θα κληθεί να συνδράμει τη Βουλγαρία, διοχετεύοντας φυσικό αέριο για την κάλυψη των αναγκών των ευάλωτων καταναλωτών της.
Το ότι η κυβέρνηση κινείται με τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας» φάνηκε και από τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπουργική αντιπροσωπεία από τη Βουλγαρία που πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στη χώρα μας, υπό τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Οικονομικών Άσεν Βασίλεφ, καθώς εκτιμά ότι η κρίση θα είναι «βραχυπρόθεσμη».
«Χαίρομαι πολύ που σας καλωσορίζω εδώ. Έκανα κάποιες παρατηρήσεις για την κατάσταση στην Ουκρανία καθώς και επισημάνσεις σχετικά με το κρίσιμο ζήτημα της παροχής φυσικού αερίου. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τη Βουλγαρία με κάθε δυνατό τρόπο ώστε να ξεπεράσει αυτό που εμείς θεωρούμε πως θα είναι μια βραχυπρόθεσμη κρίση» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Την ίδια ώρα η προειδοποίηση του Ρώσου πρώην προέδρου της Ρωσίας και νυν αντιπροέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ότι το φυσικό αέριο λόγω των δυτικών κυρώσεων και κυρίως της παύσης του Nord-Stream 2, θα πωλείται 2.000 ευρώ τα 1.000 κυβικά μέτρα από την Ρωσία προκαλεί «ηλεκτροσόκ», καθώς αναμένεται να ακολουθήσει ένα ράλι τιμών που θα συμπαρασύρει τα πάντα στο διάβα του.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση επιχειρεί να καθησυχάσει, λέγοντας ότι κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συνέχιση του ομαλού εφοδιασμού της χώρας.
Παράλληλα ακούγεται και το σαχλό επιχείρημα ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα γιατί το φυσικό αέριο φτάνει στη χώρα μας μέσω Μαύρης Θάλασσας από τον Turk Stream και το Αζερμπαϊτζάν.