Λίγες ημέρες από τις προκλητικές δηλώσεις του στους FT, όπου κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό πως υιοθετεί «μια από τις πιο ριζοσπαστικές θέσεις που έχει λάβει η Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του προβλήματος» της ονομασίας της χώρας,

ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Νίκολα Γκρουέφκσι, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Η συνάντηση των δύο ανδρών στις Βρυξέλλες, πραγματοποιήθηκε σε μία προσπάθεια του Γκρουέφσκι να αποδείξει ότι η χώρα του έχει εκπληρώσει τα κριτήρια που έχουν ζητηθεί, αλλά μοναδικό εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία της είναι… η Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ο Γκρουέφσκι συνομίλησε με τον Βαν Ρομπάι στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της «προόδου της χώρας στο δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν το ευρωπαϊκό συμβούλιο, που έχει προγραμματιστεί για αυτόν τον μήνα».

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έδειξε έντονο ενδιαφέρον για τη δράση της χώρας σχετικά με την ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ.

Τόνισε, ωστόσο, πως η έναρξη συνομιλιών απαιτεί την έγκριση όλων των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφήνοντας να εννοηθεί πως η θέση των ευρωπαίων εταίρων δεν αλλάζει σχετικά με την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της χώρας.

«Συζητήσαμε για τις μεταρρυθμίσεις και τα επιτεύγματά μας, καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Εστίασα στις πολλές μεταρρυθμίσεις γύρω από την οικονομία, τη δικαιοσύνη και τη δημόσια διοίκηση», δήλωσε ο Γκρουέφσκι.

Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως περιέγραψε την «πραγματική εικόνα» της χώρας, με όσα η κυβέρνησή του έχει φέρει εις πέρας.

Φυσικά, δεν παρέλειψε να αναφέρει τις προσδοκίες του για την πΓΔΜ, δηλώνοντας ότι ελπίζει να βρεθεί ένας τρόπος «ώστε να ξεπεραστεί το μοναδικό εμπόδιο στο δρόμο μας – και να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ευρωπαϊκή ένταξη», που δεν είναι άλλο από την Ελλάδα, σύμφωνα με τον ίδιο.

Όλα αυτά, λίγες ημέρες από την κυκλοφορία «non paper» στο ΝΑΤΟ με το οποίο οι Σκοπιανοί επαναφέρουν το αίτημα για ένταξή τους στην Ατλαντική Συμμαχία με την προσωρινή ονομασία «FYROM».      

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ