Η Κομισιόν ζητά να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις ΕΕ-ΠΓΔΜ
Αφού ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, ήρε το ελληνικό βέτο κατά των Σκοπίων, τώρα έρχεται η αναμενόμενη αντίδραση από την ΕΕ.
Συγκεκριμένα, την άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ ζητά επιτατικά το ψήφισμα για την Έκθεση Προόδου της ΠΓΔΜ για το 2013, επιρρίπτοντας μάλιστα έμμεσα το βάρος της ευθύνης για τις εξελίξεις στην ελληνική πλευρά.
Το ψήφισμα πέρασε σήμερα από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου , δια χειρός Richard Howitt, μέλους της Σοσιαλιστικής Ομάδας.
Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν το τελικό κείμενο του ψηφίσματος, ενώ εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση:
«Το ψήφισμα στο σύνολό του δεν είναι ισορροπημένο, καθώς δεν κατανέμει ορθά τις ευθύνες για τη μη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας αμοιβαίας αποδεκτής συμφωνίας στο ζήτημα του ονόματος.
Επιπλέον στο τελικό κείμενο που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του ΕΚ, διατηρήθηκε για ακόμη μια χρονιά, η σολομώντεια λύση να αφαιρεθεί ο όρος «Μακεδονία» από το σύνολο του κειμένου, αλλά να παραμείνει ο επιθετικός προσδιορισμός «μακεδονικός».
Τέλος, σημειώνεται ότι εγκρίθηκε από την Ολομέλεια η τροπολογία της Ομάδας των Πρασίνων, η οποία προκρίνει μεν την λύση της σύνθετης ονομασίας, θέτει όμως ως προϋπόθεση να μην αμφισβητηθεί η «μακεδονική» ταυτότητα, πολιτισμός, εθνικότητα και γλώσσα».
Στην παρέμβασή της στην Ολομέλεια του ΕΚ κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την έκθεση Προόδου της ΠΓΔΜ, παρουσία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κα. Μαριέττα Γιαννάκου δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, αν πραγματικά δεν υπάρχει διάθεση να λυθεί η υπόθεση του ονόματος, που δεν είναι απλά τυπική υπόθεση, αλλά βαθύτερη υπόθεση προπαγάνδας και προβλήματος αλυτρωτισμού.
Από την άλλη πλευρά, είναι προφανές ότι η υπόθεση της ταυτότητας ενός λαού έχει τεράστια σημασία για το μέλλον του, όμως ο πληθυσμός της περιοχής της ΠΓΔΜ στο διάστημα του αιώνα που πέρασε έχει εμφανιστεί κατά καιρούς με διάφορες ταυτότητες.
Δεν είναι δυνατόν να στοχοποιούνται οι γειτονικές χώρες στο βωμό αυτής της à la carte απόδοσης της ιστορίας από την ΠΓΔΜ. Η ταυτότητα λοιπόν ναι είναι σημαντική, οφείλει πρωτίστως όμως να ανταποκρίνεται και στη πραγματικότητα».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr