Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, χθες, δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος προς μια πιθανή λύση στη διαφορά, όπως επιβεβαίωσε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, γράφει δημοσίευμα των Σκοπίων.

«Μιλήσαμε για μερικές ιδέες από το παρελθόν, πως μπορούν να λειτουργήσουν  και πώς να αποσαφηνισθούν και να βελτιωθούν. Και οι δύο πλευρές έχουν μια καλύτερη ιδέα για το που εντοπίζονται οι δυσκολίες και από τα δύο μέρη και ελπίζουμε ότι θα τις παρουσιάσουν στις κυβερνήσεις τους και να σκεφθούν με αυτές σοβαρά. Περιέγραψα μερικά πράγματα που νομίζω ότι χρειάζονται περισσότερη ευελιξία», δήλωσε ο μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς.

«Πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν αναφέρεσθε στον καθορισμό των προθεσμιών», είπε ο Νίμιτς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν σκέφτεται μια ημερομηνία-στόχο,  στην επίλυση αυτού του, φαινομενικά, αιώνιου ζητήματος.

«Για να γίνει αυτό, συνήθως, απαιτείται μια συμφωνία μεταξύ των εμπλεκομένων μερών. Είμαι ένας μεσολαβητής δεν είμαι ο δράστης. Πρέπει να είμαι προσεκτικός. Αυτές είναι δύο γειτονικές χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα πρόβλημα που περιέχει ιστορικά στοιχεία. Και οι δύο χώρες πρέπει να συνυπάρξουν και δεν έχω κανέναν λόγο να θέσω μια προθεσμία», είπε ο Νίμιτς.

Ο μεσολαβητής πρόσθεσε ότι για το ζήτημα μεταξύ της Ελλάδας και των Σκοπίων, ενδιαφέρεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες και απαιτούν από τις δύο πλευρές να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια διευθέτηση.

Οι εκπρόσωποι του ελληνικού Τύπου, ρώτησαν πώς ο Νίμιτς βλέπει τις ανασκαφές που διενεργούνται στην Ελλάδα και αποδεικνύουν την ύπαρξη  του ελληνισμού στην αρχαία Μακεδονία.

Ο μεσολαβητής απάντησε ότι είναι ενθαρρυντικές οι περαιτέρω αρχαιολογικές έρευνες, και χωρίς αμφιβολία από αυτές μπορούμε να μάθουμε περισσότερα για τους αρχαίους Μακεδόνες, οι οποίοι έχουν σημειώσει μεγάλη συνεισφορά στον παγκόσμιο πολιτισμό, σημειώνει το 24Βέστι.

Για ακόμα μια φορά με τα γνωστά διπλωματικά παιχνίδια ο Νίμιτς θεωρεί ότι η Αμφίπολη θα ανδείξει έναν μακεδονικοό πολιτισμό λες και είναι διαφορετικό από τον ελληνικό πολιτισμό!

ΠΗΓΗ

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ