Σε μια ολέθρια εξέλιξη για εθνικά συμφέροντα στο Αιγαίο οδηγεί την χώρα το Βερολίνο: Για τριμερή συνάντηση μιλάει το Βερολίνο μεταξύ Ελλάδας,Τουρκίας και Γερμανίας(ΕΕ),δηλαδή βγάζουν εκτός ΕΕ την Ελλάδα και την βάζουν σε απευθείας συνομιλίες με την Τουρκία για τον έλεγχο του Αιγαίου και τις αρμοδιότητες έρευνας και διάσωσης.

Αυτό που δεν κατάφεραν οι Αμερικανοί από το 1974 επιχειρούν να το πετύχουν με την απειλή “κλεισίματος” της “στρόφιγγας” της χρηματοδότησης οι Γερμανοί.

Πριν από λίγο όπως ήδη σας έχει ενημερώσει το pronews.gr ο Γερμανός αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ αναφέρθηκε εκ νέου σε επικειμενη τριμερή συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας.

Οι ηγέτες της Γερμανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας «έχουν συνεννοηθεί ότι θέλουν να συναντηθούν, διότι η προσφυγική κατάσταση αφορά τις τρεις χώρες ιδιαίτερα», δήλωσε σήμερα ο Γερμανός αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ, αναφερόμενος στην τριμερή συνάντηση την οποία είχε προαναγγείλει την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο κ. Στράιτερ προσέθεσε ότι η συνάντηση δεν θα αργήσει να πραγματοποιηθεί, αλλά διευκρίνισε ότι δεν είναι σήμερα σε θέση να ανακοινώσει ημερομηνία και τόπο. 

Από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος Μάρτιν Σέφερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την δημιουργία Hotspots στην Τουρκία, περιορίστηκε να δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας βρίσκονται σε εξέλιξη, και παρέπεμψε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για περισσότερες πληροφορίες.

Δηλαδή παρέπεμψε στις καλένδες. 

Για τριμερή συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Γερμανίας και Τουρκίας με θέμα την προσφυγική κρίση, είχε αναφερεθεί και πριν τρεις ημέρες ο ίδιος ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ είπε χαρακτηριστικά ότι η προσφυγική κατάσταση επηρεάζει ιδιαίτερα και τις 3 χώρες.

«Οι τρεις μίλησαν για αυτό και συμφωνούν ότι θα είχε νόημα να διεξαχθεί μία τέτοια συνάντηση», δήλωσε ο ίδιος.

Τότε διευκρίνισε και αυτός ότι “δεν είναι σήμερα σε θέση” να ανακοινώσει την ημερομηνία και τον τόπο για μια τέτοια συνάντηση.

Οπότε είναι σαφές ότι η Γερμανία παίζει το “χαρτί” της χρηματοδότησης για να μας “καθίσει” μαζί με την Τουρκία σε μια συζήτηση που μόνο θα χάσουμε.

Υπάρχουν συγκεκριμένα καθήκοντα, συγκεκριμένοι όροι, συγκεκριμένες αποστολές, συγκεκριμένοι κανόνες έρευνας και διάσωσης κα λειτουργίας της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής, διατάγματα του ICAO που όμως η Τουρκία δεν αναγνωρίζει θεωρώντας ότι μπορεί να επιχειρεί ανατολικά του 25 μεσημβρινού

Προς τι η τριμερής συνάντηση; Έχουμε μόνο να δώσουμε, τίποτα να πάρουμε από μια χώρα που μόνο διεκδικεί.

Ακόμα και αν το δούμε από την οπτική γωνία της αναχαίτισης των ροών των λάθρο και των προσφύγων πάλι είναι λάθος γιατί η Ελλάδα ανήκει στην ΕΕ.

Η συνάντηση έπρεπε να είναι μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, διμερής δηλαδή, όχι τριμερής και να τεθεί το θέμα στην Τουρκία του πως επιτρέπει στους λάθροδιακινητές να περνούν τους λάθρο και τους πρόσφυγες (αλήθεια γιατί αιτούνται άσυλο άτομα που έρχονται από ασφαλή ζώνη όπως η Τουρκία;) στα νησιά του Αιγαίου.

Να ζητήσει η ΕΕ να οργανωθούν hot spots μέσα στην Τουρκία.

Στην τριμερή συνάντηση η Τουρκία θα ζητήσει αρμοδιότητες έρευνας και διάσωσης στο Α.Αιγαίο. Η Τουρκία μόνο διεκδικεί, αν συζητήσουμε μαζί της είναι νομοτελειακό ότι κάτι θα δώσουμε.

«Το άνοιγμα κεφαλαίων μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ δείχνει ότι ο κ. Τσίπρας δεν ελέγχει το θέμα» επισήμανε με δηλώσεις του στην σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας ο Ανδρέας Λοβέρδος όπου ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε για τα τρέχοντα θέματα του υπουργείου του. 

Σε ότι αφορά στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία, ο Α.Λοβέρδος κατέθεσε δύο παρατηρήσεις:

«Πρώτον: Η τριμερής για το προσφυγικό με Ελλάδα/Τουρκία/Γερμανία τί νόημα έχει για την χώρα μας; Εμάς μας φαίνεται λάθος. Και δεύτερον: Το άνοιγμα κεφαλαίων μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού τί προϋποθέσεις έχουν; Αναρωτιόμαστε αν ο Πρωθυπουργός είχε συνεννοηθεί με την ΕΕ. Από τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα φάνηκε πως δεν ελέγχει το θέμα».

Επίσης όσον αφορά στη στάση των Τιράνων το τελευταίο διάστημα είπε ότι η Αλβανία κλιμακώνει την αρνητική της στάση εναντίον της Ελλάδας. «Σας αισθάνονται αδύναμους; Πώς αντιδράτε;».

Σε ότι είπε ο Α.Λοβέρδος μίλησε σωστά. Τα ερωτήματα είναι εύλογα. Η Γερμανία με την ανακοίνωση της τριμερούς συνάντησης δείχνει ότι δεν καθορίζει μόνο την οικονομική πολιτική της Ελλάδας αλλά και την εξωτερική κόντρα στα εθνικά της συμφέροντα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ