Έκλεισε η συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί-Μπαν Γκι Μουν στο Νταβός
Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί αποδέχθηκαν τη πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν να συναντηθούν στο Νταβός.
Όπως έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Κύπριος Πρόεδρος, «πριν από λίγο έλαβα πρόσκληση από τον ΓΓ ΟΗΕ για κοινή συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί στο Νταβός και την οποία αποδέχθηκα».
Τη συνάντηση επιβεβαίωσε λίγο αργότερα και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. Με ανάρτηση του επίσης στο Twitter, ο κ. Ακιντζί έγραψε ότι η πρόσκληση απευθύνθηκε από τον ΓΓ του ΟΗΕ κατά τη σημερινή συνάντηση, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, την οποία, όπως γράφει, αποδέχθηκε με χαρά.
Πρόοδος με προβλήματα
Σε σχέση με τη σημερινή συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί, ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε πως βρίσκονται σε ένα στάδιο όπου διαπιστώνεται η πρόοδος, διαπιστώνονται οι δυσκολίες, αλλά επαναλαμβάνεται η αποφασιστικότητα και των δύο ηγετών να βρουν τρόπους που να ανταποκρίνονται στις ανησυχίες ή στις προσδοκίες και των δύο πλευρών.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως κάλυψαν το σύνολο των θεμάτων, αντάλλαξαν απόψεις πάνω σε βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν κάποιες των ουσιωδών πτυχών που δεν έχουν θιγεί και έχουν κάνει μια ανασκόπηση της μέχρι σήμερα προόδου, «πού υπάρχουν τα προβλήματα, πού είμαστε πλησιέστερα, πού έχουμε ακόμα δρόμο να καλύψουμε. Ήταν μια, οφείλω να πω, πάρα πολύ χρήσιμη συνάντηση», επεσήμανε.
Ερωτηθείς σχετικά με το ποια καινούρια θέματα έχουν ανοίξει, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι: «έχουμε συζητήσει και για το εδαφικό, χωρίς να αναφερόμαστε σε συγκεκριμένα σημεία, συζητήσαμε πάνω σε βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν τη ρύθμιση των εδαφικών αναπροσαρμογών, έχουμε μιλήσει για κάποια θέματα που εκκρεμούν στο περιουσιακό, όπως βεβαίως και στα θέματα διακυβέρνησης, των εξουσιών για σύναψη διεθνών συμβάσεων όπου θα πρέπει να γίνεται πάντοτε σεβαστή η αρχή της μιας και μόνης διεθνούς προσωπικότητας».
«Γενικότερα, έχουμε διεξέλθει όλων των μέχρι σήμερα συζητήσεων, έχουμε εντοπίσει και καταγράψει πού υπάρχουν συναντιλήψεις, πού είμαστε πάρα πολύ κοντά, πού υπάρχουν ακόμα αποστάσεις, έτσι ώστε με μεθοδικότητα τους επόμενους των μηνών να επικεντρωθούμε στα πλέον κρίσιμα των θεμάτων, ώστε να εξαντληθεί ο διάλογος, ο προβληματισμός, για να μπορούμε να δούμε πού οδεύουμε», επεσήμανε.
Ο κ. Ακιντζί από τη πλευρά του ανέφερε ότι όλα τα ζητήματα συζητούνται με τη σειρά, όπως αναφέρονται στην συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου, ενώ πρόσθεσε ότι διακυβέρνηση και διαμοιρασμός εξουσίας, οικονομία, ΕΕ έχουν συζητηθεί καθώς και το περιουσιακό τους τελευταίους δύο μήνες.
Την ίδια ώρα υπογράμμισε ότι παραμένουν να συζητηθούν το εδαφικό, η ασφάλεια οι εγγυήσεις, προσθέτοντας ότι ασφάλεια και εγγυήσεις θα συζητηθούν στο τέλος με τη συμμετοχή των εγγυητριών χωρών.
Για το εδαφικό είπε ότι με αμοιβαία κατανόηση έχουν συμφωνήσει ότι ο χάρτης, τα ονόματα και οι αναλογίες θα συζητηθούν στο τέλος αλλά πως υπάρχουν κάποια θέματα για τα οποία κάποτε συζητούν.
Αν θέλεις να επιλύσεις ένα πρόβλημα, σημείωσε ο κ. Ακιντζί, πρέπει να διαπραγματευτείς και να συνομιλήσεις, όπως γίνεται μεταξύ των δύο ηγετών. Αναφέροντας ότι υπάρχουν συγκλίσεις αλλά και δυσκολίες, πρόσθεσε ότι προσπαθούν να εξεύρουν τρόπους να υπερπηδήσουν τις διαφωνίες.