Η κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τους δανειστές και να κλείσει την αξιολόγηση προτείνει μέτρα-φωτιά για την τριετία 2016-2018, ύψους 3 δις ευρώ, πλήττοντας κυρίως τα μεσαία και μικρά εισοδήματα. Τα περισσότερα εξ αυτών είναι φόροι, ενώ προτείνεται επιπλέον μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πλήρη διάλυση των Ένοπλων Δυνάμεων, αφού ήδη τα Επιτελεία δεν μπορούν να προμηθευτούν ούτε βίδα…

Και ενώ υποτίθεται πώς η κυβέρνηση “τρέχει” να κλείσει την αξιολόγηση με τους δανειστές μέχρι το Πάσχα για να ανοίξει αμέσως μετά το θέμα της μείωσης του χρέους, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απέκλεισε για άλλη μία φορά κατηγορηματικά το “κούρεμα”.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πώς “η Γερμανία δεν είναι η μόνη χώρα που πιστεύει ότι ένα κούρεμα χρέους για την Ελλάδα δεν είναι δυνατό εντός της ευρωζώνης”. Άφησε ωστόσο ένα παράθυρο για ελάφρυνση, πιθανώς μέσω μίας παράτασης της αποπληρωμής, λέγοντας πώς “υπάρχουν άλλες προσεγγίσεις”.

Κατά τα άλλα η κ. Μέρκελ θέλει την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Και το “κούρεμα” του χρέους απορρίπτει, όπως θέλει το ΔΝΤ και επιθυμεί το Βερολίνο να κρατήσει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα, τον “σκληρό” της υπόθεσης δηλαδή που εγείρει συνεχώς αξιώσεις και ζητάει νέα μέτρα, όπως ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είπε από το βήμα της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.

Μέχρι τότε ωστόσο η κυβέρνηση αναμένει στο ακουστικό της αν οι δανειστές θα αποδεχθούν τα νέα μέτρα που προτείνει και είναι της τάξεως των 3 δις ευρώ για τα τρία επόμενα χρόνια. Από αυτά θα επιβαρυνθούν ένας στους δύο φορολογούμενους μέσω της άμεσης φορολογίας, αλλά και το σύνολο των φορολογουμένων μέσω της αύξησης της έμμεσης φορολογίας σε καύσιμα, τσιγάρα, τέλη κινητής τηλεφωνίας και πολλά άλλα.

Πρώτο μέτρο είναι η μείωση στο αφορολόγητο για όλους όσους βγάζουν από 700 ευρώ και πάνω. Έτσι 2.270.000 φορολογούμενοι με χαμηλό εισόδημα (από 9.000 έως 27.000 ευρώ) θα επιβαρυνθούν από την αύξηση των φόρων από 70 έως 150 ευρώ το χρόνο. Από την άλλη, 50.000 πολίτες με υψηλό εισόδημα (πάνω από 45.000 ευρώ) θα υποστούν υπέρμετρες επιβαρύνσεις, δεδομένου ότι θα πληρώνουν μεν φόρο έως 45%, αλλά μαζί και με τις αυξήσεις στην εισφορά αλληλεγγύης η εφορία θα φτάνει να τους παίρνει το 53% ή και 55% από όσα βγάζουν.

Οι δε αγρότες για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν το 2016, θα φορολογηθούν με συντελεστή 15% από 13% που ήταν πέρσι (και 20% που προέβλεπε το μνημόνιο του περασμένου καλοκαιριού).

Έρχονται επίσης αυξήσεις στα εισοδήματα από ενοίκια. Μέχρι τα 12.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 15%, αυξάνεται στο 35% ο συντελεστής 33% που επιβάλλεται σήμερα σε εισοδήματα από ενοίκια άνω των 12.000 ευρώ έως και 35.000 ευρώ και δημιουργείται νέος συντελεστής 45% για το τμήμα εισοδήματος άνω των 35.000.

Ο ειδικός φόρος στα καύσιμα αυξάνεται. Στο τελικό σχέδιο που κατατέθηκε προβλέπονται επιπλέον έσοδα 100 εκατομμύρια ευρώ. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 5 λεπτά το λίτρο. Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί τι θα γίνει με το πετρέλαιο θέρμανσης. Επί του παρόντος, κυβερνητικές πηγές λένε πως δεν θα αυξηθεί το πετρέλαιο κίνησης. Ωστόσο προτείνεται να αυξηθεί ο φόρος στο φυσικό αέριο και για τη βιομηχανική χρήση (που θα συμπαρασύρει το κόστος για προϊόντα διατροφής και ευρείας κατανάλωσης).

Αυξάνεται επίσης ο ειδικός φόρος στα τσιγάρα που θα ανέβουν από 20 λεπτά έως 1 ευρώ, τα τέλη ταξινόμησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων –κυρίως όσα εισάγονται με κινητήρες παλαιότερης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας. Εξετάζεται αν θα επιβάλλονται οι συντελεστές 15%, 18% και 20% σε χαμηλότερους λογαριασμούς ή αν οι εταιρίες κινητής θα πληρώνουν πέντε λεπτά επιπλέον ανά χρήστη, χωρίς να το μετακυλήσουν στους πελάτες.

Θα επιβληθεί επίσης τέλος στις εταιρείες συνδρομητικής τηλεόρασης, οι οποίες θα κληθούν να το πληρώνουν ανάλογα με τον αριθμό των συνδρομητών τους και έρχεται νέος φόρος στα τυχερά παιχνίδια που θα αντικαταστήσει το τέλος των 5 λεπτών ανά στήλη στα 13 παιχνίδια του ΟΠΑΠ.

Και η λίστα με τις επιβαρύνσεις δεν σταματάει εδώ. Η κυβέρνηση προτείνει τη μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. ευρώ. “Μηδενίζει” σχεδόν τα κονδύλια για τις αμυντικές δαπάνες όταν οι κίνδυνοι για τη χώρα αυξάνονται και οι υποχρεώσεις των Ένοπλων Δυνάμεων αυξάνονται. Και αποτελεί ερώτημα:

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος που αντιστέκονταν όταν η κυβέρνηση πήγαινε να υπογράψει το μνημόνιο ζητώντας οι μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες να μην είναι 400 αλλά 200 εκατ. ευρώ τί λέει τώρα; Συμφωνεί και ο ίδιος με τον αφοπλισμό των Ένοπλων Δυνάμεων που πρότειναν οι δανειστές και αποδέχεται τώρα η κυβέρνηση; Γιατί περαιτέρω μειώσεις σημαίνει απλά πώς αν υπήρχε η δυνατότητα να αγοραστεί μία βίδα τώρα δεν θα υπάρχει. Κι αυτό όταν η Τουρκία συνεχίζει να δαπανά δις δολάρια για νέους εξοπλισμούς.

Η κυβέρνηση προτείνει επίσης παράταση του κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις» στο Δημόσιο για τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμα και φόρο στις τραπεζικές επιταγές αντί του φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές που αρνούνται να μπει οι δανειστές.

Για να προστατεύσουν το τραπεζικό σύστημα που ελέγχουν πλήρως οι δανειστές αρνούνται να επιβληθεί φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές ενώ θέλουν τη συρρίκνωση του Δημοσίου και τη διάλυση των Ένοπλων Δυνάμεων. Και η κυβέρνηση όπως φαίνεται τους τα προσφέρει απλόχερα δήθεν για να μην μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις.

Το να επιβάλεις φόρους δεν συνιστά μείωση των εισοδημάτων; Ή μήπως με το ασφαλιστικό δεν θα μειωθούν περισσότερο οι συντάξεις; Ποιον ακριβώς κοροϊδεύουν. Και όπως είπαμε τα μέτρα των 3 δις ευρώ τελούν υπό την αίρεση των δανειστών. Μπορεί να ζητηθούν ακόμα παραπάνω. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ