Η εντυπωσιακή μεταμόρφωση της πρωτεύουσας των Σκοπίων , έγινε για να ενθαρρύνει σε μια ισχυρότερη εθνική ταυτότητα. Όμως, αντί για αυτό, ενθάρρυνε ένα πανεθνικό κίνημα διαμαρτυρίας», γράφει ο συγγραφέας Valerie Hopkins στο άρθρο του «Let Them Eat Alexander the Great Statues», που δημοσιεύθηκε στις 19  Ιουνίου 2016 στην ηλεκτρονική έκδοση του «Foreign Policy»- «Εξωτερική Πολιτική».

Μέχρι σήμερα έχει φθάσει στα €640 εκατομμύρια (730 εκατομμύρια δολάρια) και η τιμή αυξάνεται σταθερά, αφού οι κατασκευές συνεχίζονται, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της «Balkan Investigative Reporting Network» στα Σκόπια.

«Το συνολικό ποσό μπορεί να υπερβαίνει το € 1.000.000.000 πριν ακόμη τελειώσει», δήλωσε η Τσαουσίδης.

Ξοδεύονται περίπου 96 εκατομμύρια ευρώ ετησίως μέχρι σήμερα ή το 3 τοις εκατό του ετήσιου προϋπολογισμού της χώρας- όσα επρόκειτο να δοθούν στο Υπουργείο Υγείας.

«Η όλη διαδικασία αποτελεί ένα σύμβολο της εξουσίας του Γκρούεφσκι», είπε η Ταμάρα Τσαουσίδης. Οι διαδικασίες υποβολής προσφορών δεν έχει διαφάνεια, είπε, και οι κατασκευές ακολουθούν συχνά η μία την άλλη σε μία ημέρα, χωρίς καμία προειδοποίηση.

Ο Γκρούεφσκι υπερασπίζεται τις δημιουργίες του. Σε βιβλίο που εκδόθηκε για να σηματοδοτήσει το άνοιγμα του Μουσείου του Ψευδομακεδονικού Αγώνα, τον Οκτώβριο του 2012 είχε γράψει: « τα αντιπολιτευτικά ΜΜΕ και ορισμένοι εμπειρογνώμονες έχουν δείξει μεγάλη αντίσταση στο σύνολο του έργου «Σκόπια 2014», ακόμη και όταν το έργο βρισκόταν στο στάδιο της προετοιμασίας…, δημιούργησαν πολλές εικασίες με πολλές ψευδείς πληροφορίες, με τη γελοιοποίηση, τη χειραγώγηση και πολλά ψέματα».

Ωστόσο, οι διαδηλωτές της “Έγχρωμης Επανάστασης” δεν πείθονται με τέτοια λόγια. Οι διαμαρτυρίες θα προχωρήσουν. Ο πρόεδρος Ιβάνοφ ανακάλεσε πρώτα μερικώς την απόφασή του για απονομή χάριτος σε πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Ανακάλεσε την απόφασή του για 22 άτομα από τα 56 που ήταν υπό εισαγγελική έρευνα. Κατόπιν προχώρησε στην ακύρωση της συνολικής απόφασης.

Οι διαδηλωτές δεν πείθονται ούτε και με τις ενέργειες αυτές. Ζητούν το σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης που θα βάλει τη χώρα στο δρόμο για ελεύθερες εκλογές και την απόσυρση των κατηγοριών εναντίον δεκάδων διαδηλωτών που συνελήφθησαν για βανδαλισμό.

Παρότι οι διαδηλώσεις συνεχίζονται, οι κατασκευές του έργου «Σκόπια 2014» συνεχίζονται. Μόλις τον περασμένο μήνα, οι κάτοικοι του Δήμου του Κέντρου ξύπνησαν με δύο νέα αγάλματα Αλβανών ηρώων, τα οποία στήθηκαν μυστηριωδώς από τη μια μέρα στην άλλη. Ο Δήμος αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη, όπως διαβάζουμε στο Βαλκανικό Περισκόπιο.

Τα σύμβολα της Ψευδομακεδονίας

Το Μουσείο του Ψευδο- Μακεδονικού Αγώνα των Σκοπίων, για την κρατική υπόσταση και ανεξαρτησία μαζί με τα θύματα του κομμουνιστικού καθεστώτος, δεν είναι το μόνο έργο στα μάτια των επισκεπτών.

Στο κέντρο της πόλης υπάρχουν διάσπαρτα ακριβά έργα τέχνης που διαγράφουν μια γραμμή μεταξύ του κιτς και της προπαγάνδας.

Το άγαλμα, το οποίο είναι επίσημα γνωστό ως «Πολεμιστής σε άλογο», υποτίθεται ότι είναι ο Μέγας Αλέξανδρος, είναι 22 μέτρα ύψος και περιβάλλεται με λιοντάρια και από κοντά ακούγεται η μουσική έργου του Βάγνκερ.

Η όλη δομή κόστισε περισσότερα από 8 ή 9 εκατομμύρια δολάρια. Από την άλλη πλευρά του ποταμού Αξιού τοποθετήθηκε ένα υψηλό άγαλμα 29 μέτρων του πατέρα του, του Φιλίππου της Μακεδονίας, ως αρχαίος πολεμιστής που κόστισε περίπου το ίδιο ποσό.

Στο σύνολο περιλαμβάνεται, επίσης, η κατασκευή ενός μνημείου για την Μητέρα Τερέζα, αλβανικής καταγωγής που γεννήθηκε στα Σκόπια καθώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο που έχει ως στόχο να επιβεβαιώσει τις ψευδο-μακεδονικές αξιώσεις για τη μοναδική σχέση του σλαβικού πληθυσμού με την δυτική αρχαιότητα.

Ακόμα και τα κτήρια της πόλης του κέντρου έχουν υποστεί μεταμόρφωση, έχουν αλλάξει τις προσόψεις σε νεοκλασικό στυλ που στοίχισε 22,6 εκατομμύρια δολάρια.

Το έργο «Σκόπια 2014» έχει επικριθεί από πολλούς κατοίκους Σκοπίων, από την αρχή, ως δαπανηρό και ως δύσκολο έργο για την προσπάθεια κατασκευής της εθνικής ψευδο-μακεδονικής ταυτότητας του σλαβικού πληθυσμού.

Αλλά το έργο όλο και περισσότερο προκαλεί διαμαρτυρίες που εκφράζονται από την έγχρωμη επανάσταση που συγκλονίζει την πρωτεύουσα των Σκοπίων.

Κατά τις τελευταίες εννέα εβδομάδες αρκετές χιλιάδες διαδηλωτών συγκεντρώνονται κάθε απόγευμα για να διαμαρτυρηθούν στους δρόμους μπροστά από το Κοινοβούλιο και χρωματίζουν πολλά κτήρια με φωτεινά χρώματα, χρησιμοποιώντας μπαλόνια και πιστόλια βαφής.

Η πλατεία στην οποία τοποθετήθηκε ο Αλέξανδρος έχει γίνει ένας δημοφιλής στόχος. Οι διαδηλωτές, επίσης, έχουν επιτεθεί στην χαοτική δομή που την ονομάζουν ‘Πόρτα’, που έχει τη μορφή μιας ‘Αψίδας του Θριάμβου’ που αυτογελοιοποιείται αφού είναι φτιαγμένη από σκυρόδεμα και βαμμένη με λευκή βαφή για να μοιάζει με ασβεστόλιθο. Εκεί επάνω οι κάτοικοι έχουν γράψει «να μην πληρώσουμε φόρους και για αυτό!», «Αγαπώ την Ψευδο-Μακεδονία», «Με τα χρώματα ζητάμε δικαιοσύνη».

Οι διαμαρτυρίες εστιάζονται σε μεγάλο βαθμό στις καταγγελίες για διαφθορά. Για πολλούς, οι δομές του «Σκόπια 2014» είναι ένα σύμβολο της δεκάχρονης εξουσίας του Νίκολα Γκρούεφσκι που χαρακτηρίζεται από σπατάλες και αδιαφάνεια. Αλλά ο θυμός τους στρέφεται στις νέες εγκαταστάσεις στην πόλη, γιατί οι προσπάθειες να μετατραπεί η χώρα με δραματικό τρόπο σε μια νέα χώρα κατά πάσα πιθανότητα δεν πέτυχε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ