Χωρίς ουσιαστικές εδαφικές προσαρμογές δεν είναι εύκολο να επιλυθεί το περιουσιακό, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, απαντώντας σε ερώτηση κατά την αποψινή διακαναλική συνέντευξη Τύπου και κάλεσε την τουρκοκυπριακή ηγεσία και τους Τουρκοκυπρίους να κατανοήσουν πως “οι ουσιαστικές εδαφικές προσαρμογές είναι απαραίτητες”.

Ο κ. Ακιντζί απορρίπτει την υπαγωγή της Μόρφου στην ελληνική συνιστώσα Πολιτεία, και μιλά για μία Μόρφου υπό ομοσπονδιακή ομπρέλα. Επ’ αυτού, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε ότι οι εδαφικές αναπροσαρμογές πρέπει να επιτρέπουν στον μέγιστον αριθμό Ελληνοκυπρίων εκτοπισμένων να επιστρέψουν σε περιοχές της ελληνοκυπριακής συνιστώσας Πολιτείας. “Δεν θα μπω στη διαδικασία δια αέρος να μιλώ για ονόματα, αλλά χωρίς ουσιαστικές εδαφικές προσαρμογές δεν είναι εύκολο να επιλυθεί το περιουσιακό”. Όπως ανέφερε, η πρόταση Ταλάτ είναι ευπρόσδεκτη για την Καρπασία, που και με βάση τη συμφωνία του 1975 προέβλεπε τη διασφάλιση παραμονής 23.000 Καρπασιτών.

Δεν είναι μόνο τα κριτήρια για το εδαφικό, αλλά και ο χάρτης, σημείωσε. “Συνεπώς, για να υπάρξει επόμενο βήμα θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος. Δεν θα δεχτώ πολυμερή διάσκεψη, αν δεν υπάρξει πρόοδος (σ.σ. στην Ελβετία)” επεσήμανε ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Πρόοδος, εξήγησε, σημαίνει “τέτοια σύγκλιση στο εδαφικό για κατάθεση χαρτών, αλλά και την προοπτική ότι βρισκόμαστε κοντά στη συμφωνία”. Πέραν του εδαφικού, πρόσθεσε, “θα πρέπει να δούμε και το περιουσιακό για να υπάρχει το αίσθημα λύσης”.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει επαρκής ασφάλεια για την επομένη της λύσης.

Επίσης, δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη μελετούν την ομαλή εξέλιξη στην υλοποίηση της λύσης, με την επανεγκατάσταση προσφύγων, την αποχώρηση στρατευμάτων, ενισχυμένη εντολή επί του εδάφους όσον αφορά την υλοποίηση των συμφωνηθέντων είτε από το Συμβούλιο Ασφαλείας είτε από διεθνή οργανισμό. Σχετικά είπε, ότι εισηγήθηκε μία ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών που θα παρεμβαίνει – και αν δεν υπάρχει λύση, τότε να γίνεται προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο κ. Αναστασιάδης, επεσήμανε ότι εκτιμώντας την συμπεριφορά της Τουρκίας, καθίσταται ακόμη πιο αναγκαίο να επιλυθεί το Κυπριακό, καθώς οι κίνδυνοι αυξάνονται. “Και μία κακή λύση εμπεριέχει κινδύνους, όπως και η μη λύση”, επεσήμανε.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο απειλών για καθορισμό ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε: “Δεν δέχομαι πιέσεις, ούτε απειλές”.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ