Ο Αμερικανός πρεσβευτής μια μέρα μετά το βούλευμα για το σχέδιο δολοφονίας Καραμανλή λόγω ΤΑΡ ζητεί άμεσα τον…ΤΑΡ!
Την επαύριο της δημοσιοποίησης του βουλεύματος που αποκαλύπτει ότι το αίτιο του σχεδιασμού της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ήταν η επιθυμία των ΗΠΑ να προωθήσουν τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ από το Αζερμπαϊτζάν σε βάρος του South Stream που είχε συμφωνήσει η Ελλάδα με την Ρωσία, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt, στέλνει «μήνυμα» στην κυβέρνηση Τσίπρα και ζητά την άμεση προώθηση του ΤΑΡ!
Ο G.Pyatt εξέφρασε την αντίθεσή του στον Turkish Stream λέγοντας πως τέτοιοι αγωγοί (που μεταφέρουν ρωσικό φυσικό αέριο) ουσιαστικά επιδεινώνουν την εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία για να τονίσει ότι ο μόνος τρόπος για να περάσει φυσικό αέριο από την Ελλάδα προς την Ευρώπη είναι ο ΤΑΡ.
«Αντιτιθέμεθα στον Turkish Stream (σ.σ.: ο οποίος μέσω Ελλάδας θα μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ιταλία). Θεωρούμε ότι, όπως και ο Nord Stream (σ.σ.: ο αγωγός φυσικού αερίου που εφοδιάζει την Γερμανία), θα επιδεινώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο κατά τρόπο που είναι δυσμενής για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και οικονομική ανάπτυξη. Η Τουρκία, εξ ορισμού, είναι μέρος του νότιου διαδρόμου και ο μόνος τρόπος να περνά αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα και μετά στην Ευρώπη είναι ο TAP που θα περνά μέσα από το τουρκικό έδαφος, οπότε υπάρχει ένας φυσικός ρόλος για να παίξει εκεί η Τουρκία», αναφέρει ο G.Pyatt στέλνοντας σαφή μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις, Αθήνα, Αγκυρα και Ρώμη….
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κυριακάτικη “Καθημερινή” ο Αμερικανός πρεσβευτής οριοθετεί τους ενεργειακούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην περιοχή των Βαλκανίων αλλά και της Ν.Α. Μεσογείου, ζητεί από την τουρκία να μην προχωρήσει στην κατασκευή του Turkish Stream, για τους S-400 θέμα απλά ζήτημα διασύνδεσής τους με το ΝΑΤΟϊκό σύστημα αεράμυνας και προϊδεάζει για μη κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μέσω Κύπρου και Ελλάδος που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο του Ισραήλ προς την Ευρώπη. Αρα “δείχνει” προς Τουρκία και μάλιστα μέσω κατεχομένων.
Εκεί όμως που ο Αμερικανός πρεσβευτής φαίνεται πως θέλει να ανατρέψει τους εθνικούς σχεδιασμούς είναι με τον υποθαλάσσιο αγωγό EastMed, ο οποίος θα μεταφέρει το ισραηλινό και το κυπριακό φυσικό αέριο μέσω Ελλάδας και από εκεί μέσω του αγωγού IGI Poseidon στην Ιταλία για να προωθηθεί στην Ευρώπη:
«Οι Ισραηλινοί μου λένε ότι θα μεταφέρουν το αέριο με τρόπο που να λειτουργεί προς όφελός τους. Υπάρχουν πολλά πρακτικά και οικονομικά εμπόδια για την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού ο οποίος δεν θα αξιοποιεί την τουρκική γεωγραφία. Τελικά οι αγορές αποφασίζουν».
Ουσιαστικά ο Αμερικανός πρεσβευτής λέει ότι η βέλτιστη λύση είναι η μεταφορά του ισραηλινού φυσικού αερίου, (και κατά συνέπεια και του κυπριακού) μέσω Τουρκίας, κάτι που αποτελούσε πάγια επιδίωξη της Άγκυρας, αλλά και συγκεκριμένων κύκλων στην Ουάσιγκτον. Τώρα, όπως φαίνεται και της επίσημης Ουάσιγκτον.
Αφενός γιατί καθιστά έτσι την Κύπρο ενεργειακό «όμηρο» της Τουρκίας και αφετέρου γιατί καθίσταται κύριο διαμετακομιστικό ενεργειακό κέντρο σε όλη την Ν.Α. Μεσόγειο.
Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο είχε υπογραφεί κοινή διακήρυξη για την προώθηση του αγωγού EastMed, στο Τελ Αβίβ, παρουσία του Ευρωπαίου Επίτροπου Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, του υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Γιώργου Λακκοτρύπη, του υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας, Κάρλο Καλέντα και τέλος του υπουργού Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ, Γιουβάλ Στάινιτζ.
Ο Αμερικανός πρεσβευτής απαντώντας σε ερώτηση για το ρόλο της Αλεξανδρούπολης ως ενεργειακό κόμβο είπε:
«Αυτός είναι ο στόχος μας. Να υπογραφούν συμβόλαια. Οχι απλά εφήμερες κινήσεις, αλλά να γίνουν πραγματικότητα αμερικανικές επενδύσεις. Υπάρχει επίσης η ιδιωτικοποίηση του λιμένα. Θα συζητήσω με το ΤΑΙΠΕΔ το επόμενο διάστημα και θα προσπαθήσω να αποκτήσω μια αίσθηση των χρονοδιαγραμμάτων. Εχουμε τουλάχιστον μία αμερικανική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την Αλεξανδρούπολη.
Υπάρχουν προφανώς τεράστιες δυνατότητες. Η ιδέα της ανάπτυξης της Αλεξανδρούπολης ως ενεργειακού κόμβου και επίσης ενός κόμβου μεταφορών, αν καταφέρετε να υλοποιήσετε τη σιδηροδρομική διασύνδεση με τη Βουλγαρία. Οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα όχι μόνο ως σημαντικό διμερή εταίρο, αλλά ως πυλώνα της στρατηγικής μας στην περιοχή.
Εχω εντυπωσιαστεί από το πώς συνδυάζονται διαφορετικές εξελίξεις γύρω από την Αλεξανδρούπολη, όπως ο TAP, το πλωτό τερματικό και ο αγωγός IGB, όπως και από τον μεγάλο ενθουσιασμό για περισσότερη αμερικανική παρουσία στην περιοχή. Υπάρχει μια πραγματική δίψα για αμερικανική παρουσία στην περιοχή, από όλους, πολιτικούς, επιχειρηματίες».
Γιατί ξαφνικά οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης; Γιατί είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος των ρωσικών εταιρειών η πρόσβαση και η αξιοποίησή του σε συνδυασμό με την δημιουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης.
Η εμπλοκή της ΕxxonMobil;
«Προφανώς, πολύ καλό νέο, εάν υλοποιηθεί. Είμαστε ακόμη πολύ νωρίς, στο ξεκίνημα.
Εάν προχωρήσουν αποφασιστικά, συνεπάγεται δέσμευση δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης, η Energean, στην οποία υπάρχει σημαντική αμερικανική επένδυση, έχει λάβει έγκριση για γεωτρήσεις στο Ιόνιο και στη συνέχεια στη Δυτική Ελλάδα. Είναι ένα σημαντικό τεστ, καθώς η Ελλάδα αρχίζει την εκμετάλλευση των ενεργειακών της πόρων. Θα είναι επίσης πολύ ενδιαφέρον να δούμε αν τα τεμάχια στα ανοιχτά της Κρήτης βγάλουν κάτι»
Η τριμερής σχέση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ;
«Από αμερικανικής απόψεως υπάρχει μόνο ανοδική πορεία. Το σημαντικότερο θέμα της σχέσης Ισραήλ – Ελλάδας είναι ότι δεν αφορά μόνο την άμυνα και την ασφάλεια. Προφανώς, τα ενεργειακά ζητήματα είναι στρατηγικώς σημαντικά και νομίζω θα προχωρήσουν, αν και λίγο πιο αργά από ό,τι κάποιοι εδώ υποθέτουν, αλλά αυτή είναι η φύση της συγκεκριμένης βιομηχανίας».
Για το αν θέλουν οι ΗΠΑ την Τουρκία στο περιφερειακό ενεργειακό σκηνικό;
«Συμφωνούμε απόλυτα με την Ελλάδα ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουμε την προσέγγιση με την Τουρκία, η οποία θα πρέπει να παραμείνει συνδεδεμένη στη Δύση και στα δυτικά θεσμικά όργανα. Αυτό δεν το επιθυμούν απαραίτητα όλα τα μέλη της Ε.Ε.
Επίσης, εκτιμούμε πολύ τις προσπάθειες της κυβέρνησης για να προσεγγίσει και να συνεργαστεί με την τουρκική, αλλά και την εξωστρέφεια του πρωθυπουργού Τσίπρα, τις τηλεφωνικές του επαφές και συναντήσεις. Θέλουμε να δούμε αυτή τη δυναμική να διατηρείται.
Να μη γίνει κάτι που θα καταστήσει μια ήδη περίπλοκη κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη. Οι τέσσερις πιο ενδιαφέρουσες επισκέψεις που έκανα το καλοκαίρι ήταν στην Αλεξανδρούπολη, στη Μυτιλήνη, στη Χίο και στη Ρόδο.
Το κύριο μήνυμα που άκουσα από πολιτικούς, επιχειρηματίες, πολίτες, ήταν ότι μπορούμε να ωφεληθούμε από τους Τούρκους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής που μπαίνουν στα λιμάνια μας, από τους απλούς Τούρκους τουρίστες και γι’ αυτό πρέπει να διαχειριστούμε τη σχέση. Ηταν μια έκπληξη για μένα να δω πόσο μπροστά ήταν αυτές οι κοινότητες».
Πώς βλέπετε τον ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη διασύνδεσή της με τη Ρωσία;
«Αντιτιθέμεθα στον Turkish Stream. Θεωρούμε ότι, όπως και ο Nord Stream, θα επιδεινώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο κατά τρόπο που είναι κακός για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και οικονομική ανάπτυξη.
Η Τουρκία, εξ ορισμού, είναι μέρος του νότιου διαδρόμου. Ο μόνος τρόπος να περνά αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα για τον TAP είναι μέσα από το τουρκικό έδαφος, οπότε υπάρχει ένας φυσικός ρόλος για να παίξει εκεί.
Οι Ισραηλινοί μου λένε ότι θα μεταφέρουν το αέριο με τρόπο που να λειτουργεί προς όφελός τους. Υπάρχουν πολλά πρακτικά και οικονομικά εμπόδια για την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού που δεν αξιοποιεί την τουρκική γεωγραφία. Τελικά οι αγορές αποφασίζουν».
Ακόμη ο Αμερικανός πρεσβευτής μίλησε για το στρατηγικό βάρος της ναυτικής βάσης της Σούδας.
«Δύο πράγματα καθιστούν τη Σούδα ξεχωριστή. Το πρώτο είναι η γεωγραφία. Είναι μια ζωτικής σημασίας βάση σε μια εποχή που ο 6ος στόλος και ο στρατός των ΗΠΑ είναι πιο δραστήριοι στην Αν. Μεσόγειο. Η Σούδα είναι απαραίτητη για τον ανεφοδιασμό, τη διατήρηση της παρουσίας μας σε αυτή την περιοχή του ΝΑΤΟ.
Αλλά εξίσου σημαντική, κάτι που συχνά χάνεται στη συζήτηση για το εάν η συμφωνία θα είναι για ένα ή πέντε έτη –αν και θα καλωσορίζαμε μια πολυετή συμφωνία που θα διευκόλυνε τον σχεδιασμό και τις επενδύσεις σε υποδομές– είναι η ποιότητα της συνεργασίας μεταξύ ελληνικού και αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού.
Οι ειδικές δυνάμεις, η ευκαιρία για τους πιλότους μας να πετάξουν μαζί, να εξοικειωθούν με το πώς λειτουργεί ο ένας και ο άλλος. Αυτό είναι το θέμα του ΝΑΤΟ, τελικά – η επίσημη δέσμευση από τις δύο χώρες να αγωνιστούν μαζί, να συνεργαστούν. Και η Σούδα είναι ένας τόπος όπου αναπτύσσουμε και στηρίζουμε αυτή την εμπιστοσύνη»
Για την αγορά των ρωσικών S-400 από την Τουρκία;
«Είμαστε πολύ σαφείς και επαναλαμβάνουμε πόσο σημαντικό είναι για τις χώρες του ΝΑΤΟ να προμηθεύονται εξοπλισμό που να διασυνδέεται με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Ενα ρωσικό σύστημα δεν θα ανταποκρινόταν σε αυτό το πρότυπο και αυτό μας απασχολεί».
Όταν μιλάει ο Αμερικανός πρεσβευτής ειδικά για τέτοια ζητήματα τότε εξάγονται πολλά και άκρως σημαντικά συμπεράσματα για την πορεία πολλών ζητημάτων στην πατρίδα μας.
Η δυσφορία του για παράδειγμα για την μη επίτευξη μακροχρόνιας μίσθωσης της βάσης στην Σούδα ερμηνεύεται από την ανάποδη ότι οι ΗΠΑ , προς το παρόν, δεν επιθυμούν να μας προμηθεύσουν υψηλής τεχνολογίας πολεμικό υλικό σύμφωνα με τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις , για να το αντιπαρατάξουμε στην τουρκική εξοπλιστική φρενίτιδα.
Μιλάμε για υλικό που θα έπρεπε να μας δώσουν ως αντιστάθμισμα της ναυτικής βάσης που χρησιμοποιούν, κονδύλια FMS.
Στο θέμα των αγωγών, το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι πιθανή διέλευση του αγωγού Turk Stream δεν θα είναι αποδεκτή και «εφικτή» σε καμία περίπτωση από τις ΗΠΑ που θα το πολεμήσουν με όλη τους την δύναμη.
Όσο για το Σκοπιανό, εκεί η Ελλάδα θα πρέπει να «ξεχάσει» την προσβλητική στάση ενός κρατιδίου που αμαυρώνει την ελληνική ιστορία χιλιάδων ετών με παραμύθια περί «Μακεδόνων», και να επιτρέψει αμαχητί την είσοδο του στο ΝΑΤΟ.
Επίσης παλαιότερα ξένα δημοσιεύματα ανέφεραν ακόμη και την πιθανή αναζήτηση από τις ΗΠΑ περιοχής για την δημιουργία και νέας αμερικανικής βάσης στην Β.Ελλάδα μετά την Σούδα, υπογραμμίζοντας την σημασία της περιοχής αυτής .
Προφανώς όμως, όπως γίνονταν αρκετές φορές και στο παρελθόν τα αμερικανικά συμφέροντα δεν συμπίπτουν με τα ελληνικά συμφέροντα στην περιοχή. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από άμεσες επενδύσεις και «ζεστό χρήμα» με σκοπό την αύξηση των θέσεων εργασίας.
Αυτό θα πρέπει να είναι ο γνώμονας για κάθε ελληνική κυβέρνηση, πρώτα η πατρίδα και μετά όλα τα άλλα.
Όσο για τις ΗΠΑ θα πρέπει να ικανοποιήσουν τα ουσιώδη ελληνικά αιτήματα τόσο με τα Σκόπια όσο με την προμήθεια πολεμικού υλικού «πρώτης γραμμής» και μετά συζητάμε τα υπόλοιπα.
Τώρα όμως υπάρχουν επίσης και οι Κινέζοι, οι οποίοι έχουν εισέλθει άκρως δυναμικά στην πατρίδα μας και επενδύουν και αγοράζουν ότι κινείται.