Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη τόνισε ότι οι δύο χώρες έχουν αναδειχθεί σε πυλώνες σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον Ν. Αναστασιάδη για την συμπαράστασή του για τις πρόσφατες καταστροφές που έπληξαν τη Δυτική Αττική, και πρόσθεσε ότι η κλιματική αλλαγή προκαλεί ακραία καιρικά φαινόμενα και έχουμε όλοι μεγάλη ευθύνη να την αντιμετωπίσουμε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι επικεφαλής της ελληνικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας στην οποία μετέχουν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ.

Οι εργασίες της Συνόδου ξεκινούν στις 8.45 το πρωί, με διμερή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Ακολουθεί στις 9.45 τριμερής συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Εν συνεχεία, στις 10:25, θα γίνει διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και στις 11:00 το πρωί, τριμερείς διευρυμένες διαβουλεύσεις των κυβερνητικών αντιπροσωπειών Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Στις 12:40 μετά το μεσημέρι θα υπογραφεί η συμφωνία για συνεργασία στον τουρισμό και στη συνέχεια θα γίνουν κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, και τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Θα ακολουθήσει στις 1.25 μετά το μεσημέρι γεύμα εργασίας των κυβερνητικών αντιπροσωπειών Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ενεργειακού, οικονομικού αλλά και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, και αφορούν θέματα άμυνας υγείας, τουρισμού, ενέργειας και γεωργίας.

Αναμένεται να τεθούν τα ζητήματα της χάραξης της ΑΟΖ και θέματα αμυντικής συνεργασίας και θα συζητηθούν οι περιφερειακές εξελίξεις.

Στον οικονομικό τομέα θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας των τριών χωρών στον τομέα του τουρισμού με έμφαση στην κρουαζιέρα.

Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην επέκταση των δραστηριοτήτων των ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών σε έργα στην Αίγυπτο και η διαλιμενική συνεργασία Σουέζ με ελληνικά λιμάνια.

Επίσης, θα συζητηθεί ο ρόλος της Αιγύπτου στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, εξελίξεις που επηρεάζουν άμεσα την Ελλάδα και την Κύπρο. Για τους λόγους αυτούς, καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικός ο διάλογος ανάμεσα στις τρεις χώρες, σε μία περίοδο κρίσης στις σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και την Σαουδική Αραβία.

Η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής συνεργασιών που αναπτύσσει η ελληνική κυβέρνηση στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και ενισχύει το γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή.

Η ελληνική πλευρά ενισχύει την παρουσία και το ρόλο της στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στο πλαίσιο αυτό ο ρόλος της Αιγύπτου είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, για πρώτη φορά στην τριμερή, αλλάζει ο τρόπος συνεργασίας και οι συναντήσεις θα διεξάγονται ταυτόχρονα με τους ηγέτες και τους αρμόδιους υπουργούς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ